Nedelja
05. Maj
ob 16.00
Ustvarjalni laboratorij Krater, Ljubljana

JAZZ KONCERT ZHLEHTET – NOV ALBUM

Rok Zalokar, klavir, elektronika
Alja Petric, vokal, tolkala
Lenart De Bock, flavta, saksofon

Zhlehtet je glasbeni kolektiv, ki deluje pod vodstvom pianista in skladatelja Roka Zalokarja. Pojavlja se v različnih formatih in združuje dimenzije akustičnega in elektronskega zvoka. S koreninami v tradiciji spiritualnega jazza ostaja zvest sporočilu trenutka in medsebojnemu razumevanju. Začetki kolektiva segajo v leto 2019, ko se je v kombinaciji živih nastopov in dela v glasbenem studiju izoblikoval značilen zvok. Dokumenta tega obdobja sta albuma Toyomi in Celica, ki združujeta elemente žive improvizacije in moderne glasbene produkcije. Naslednji album Portals Vol. 1 predstavlja kompozicije kolektiva, v formatu jazzovskega kvinteta, slednji je bil izbran med najboljšimi ploščami leta 2022 v reviji Mladina in Radiu Študent.
V 2023 pa se je kolektiv predstavil z energetično live kompilacijo Poletje Loops, ki dokumentira unikatnost koncertne izkušnje spontanega muziciranja na raznolikih prizoriščih – vse od jazz klubov do psy-trance festivalov. Naslednja izdaja Podhod pa se osredotoča na meditativno izkušnjo žive izvedbe. Rdeča nit zasedbe je kanaliziranje energije koncertnega večera in s tem tkanje kolektivne izkušnje skupaj s publiko.

Koncert poteka v širšem okviru UNESCOvega Mednarodnega dneva jazza.

O MEDNARODNEM DNEVU JAZZA:

30. april je bil na generalni skupščini UNESCA leta 2011 na pobudo legendarnega jazzovskega skladatelja Herbieja Hancocka priznan kot Mednarodni dan jazza, leta 2012 pa ga je na svoj koledar dodala še Organizacija združenih narodov. Danes ga obeležujemo v več kot 190 državah. UNESCO prepoznava jazz glasbo kot sredstvo svobode izražanja in dialoga med kulturami, kot sinonim za spoštovanje človekovih pravic ter dostojanstvo žensk in moških, ne glede na njihovo poreklo. Več o Mednarodnem dnevu jazza si lahko preberete tukaj.

 


Priporočen prostovoljni prispevek: 10 €


V sodelovanju:

 

 

Pod pokroviteljstvom:

 

 

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio