Petek
28. Julij
ob 20.30
Gornji trg - Ljubljana

Jazz oder: MATJAZZ II (Slovenija, Avstrija)

Matjaž Dajčar, kitara
Vid Jamnik, vibrafon
Philipp Zarfl, kontrabas
Klemens Marktl, bobni


Zasedbo Matjazz II tvorijo prekaljeni jazzisti kitarist Matjaž Dajčar, vibrafonist Vid Jamnik, kontrabasist Philipp Zarfl in bobnar Klemens Marktl. Leta 2022 so izdali album z naslovom Matjazz II Eyes Wide Open, ki ga bodo na koncertu tudi predstavili.

Kitarist in teoretični fizik Matjaž Dajčar je na konservatoriju v Linzu diplomiral iz jazza in popularne glasbe, obiskoval delavnice ter študiral jazz na Visoki šoli za glasbo v avstrijskem Gradcu. Že zelo zgodaj se je začel posvečati pedagoškemu poklicu, sprva v Avstriji, nato pa v Mariboru, kjer danes na Konservatoriju za glasbo in balet poučuje jazzovsko kitaro. Vešč je studijskega dela, in to ne le za kitaro, temveč tudi kot producent, aranžer in komponist. Albume je snemal z različnimi zasedbami, med katerimi velja posebej omeniti njegovo matično skupino The Swingtones ter Samo Šalomon trio (A dream come true), Svetnik (Največji, Brez besed), Peter Andrej (Libero), Bambola (Bambola), Nostalgy (Live in CID), Bluestime (Live am Worthersee). Njegova bogata zakladnica koncertnih izkušenj vključuje koncerte na festivalih LENT, Poletni noči v Ljubljani, Berlin Jazz Fest, Aarhus Jazz festivalu (Danska), Linz Jazzfestu (Avstrija), radijsko oddajo Izštekani in mnoge druge.

Vibrafonist Vid Jamnik je diplomiral leta 2012 na Koroškem deželnem konservatoriju za glasbo. Po priporočilu velikana vibrafona, Garyja Burtona, je s študijem nadaljeval na Berklee College of Music v Bostonu, ZDA. Tam se je učil pri profesorjih, kot so Terence Blanchard, George Garzone, Ed Saindon, Kenny Werner in Ralph Peterson. Leta 2022 je magistriral na Manhattan School of Music v New Yorku, kjer je študiral z Joejem Lockom, Joelom Rossom, Stefonom Harrisom, Mikom Morenom in Miguelom Zenónom. Nastopal je že po vsem svetu s priznanimi glasbeniki, kot so Jimmy Cobb, John Riley, Georgie Fame, Jim Rotondi, Stefan Milenkovich, Gianni Basso, Duško Gojković in JM Jazz World Orchestra pod vodstvom Luise Bonille. Ustanovil je kvartet Urgent Detergent in vodi pionirski projekt Viva Jazz Forma, ki prepleta zvoke jeklenih skulptur z jazzom in elektronsko glasbo. Leta 2014 je pri založbi Alessa Records izdal prvenec z naslovom Last Minute!, leta 2022 pa pri založbi ZKP RTV Slovenija album Rajska ptica s pevko Ajdo Stino Turek.

Philipp Zarfl je z odliko diplomiral iz jazz kontrabasa na Koroškem deželnem konservatoriju in se vpisal na konservatorij v Amsterdamu, kjer je študiral pri Fransu der Hoevenu, Ernstu Glerumu in Ruudu Ouwehandu. Po diplomi je zaključil še magistrski program na dunajski Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti. Obsežen seznam glasbenikov, s katerimi je koncertiral, vključuje znana imena, kot so David Hazeltine, Tim Armacost, Jim Rotondi, Rob Bargad, Danny Grissett, Ben van Gelder, Thomas Gansch, Ack van Rooijen, Brandford Marsalis, Owen Hart ml., Wolfgang Puschnig, Igor Lumpert, Renato Cicco, Mario Gonzi, Roman Schwaller, Howard Curtis, Joris Dudli, Cathy Rocco in Ryan Hanselaar. Igral je že v Nemčiji, Švici, Italiji, Sloveniji, Ukrajini, Belgiji, Franciji ter na Slovaškem in Nizozemskem. Slišati ga je mogoče na mnogih albumih, kot so Long Way (Tone Janša), Tribute to Udo Jürgens (Jörg Seidel), The Gift (Fiona Fergusson), Peter Primus Frosch (Peter Frosch), Sunday Evening (Lorrenzo Bonucci), Retrospection (Raphael Käfer) in Crocosmia (Urs Hager).

Avstrijski bobnar Klemens Marktl je pri šestih letih začel spoznavati glasbo skozi klavir, v najstniških letih pa je tipke zamenjal za paličice in naredil prvi korak k uspešni bobnarski karieri. Že pri enaindvajsetih je končal konservatorij v Celovcu in se posvetil raziskovanju različnih stilov bobnanja. Najbolj so ga izoblikovale ure z legendama Jimmyjem Cobbom in Jimmyjem Wormsworthom, pomembno pa so nanj vplivali tudi sodobni jazzovski bobnarji Kenny Washington, Lewis Nash, Jeff ‘Tain’ Watts, John Riley, Tony Moreno, Ralph Peterson ml., Ali Jackson, Rodney Green, Jonathan Blake, omeniti pa vsekakor velja tudi mojstre latino ritmov Marka Walkerja, Vanderleia Pereiro in Portinha ter funkovskega mojstra Adama Deitcha. Zatem je več kot pol desetletja študiral na konservatorijih v Den Haagu in v Amsterdamu. V tem času je posnel svoj prvenec ter postal uveljavljen mojster bobnov in izvrsten vodja zasedb. Naslednjo etapo življenja je preživel v New Yorku in se tudi tam hitro uveljavil med jazzisti ter z novim triom (Aaron Goldberg, Matt Penman) posnel drugi album. Konec leta 2004 se je vrnil v rodno Avstrijo in se ustalil na Dunaju. Posnel je vrsto odmevnih albumov. Na tem kulturnem križišču sveta je hitro postal eden najbolj iskanih bobnarjev Evrope. Znan je tudi kot skladatelj, aranžer in odličen učitelj. Danes je izredni profesor na Dunajskem glasbenem inštitutu (VMI) in profesor jazzovskih bobnov na konservatoriju v Celovcu.


Vstop prost.

V primeru dežja bo koncert prestavljen v Kavarno Slamič (Kersnikova ulica 1).


V sodelovanju z:


Glavni pokrovitelji:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio