Petek
31. Julij
ob 20.30
Stari trg - Ljubljana

JD WALTER KVARTET (ZDA, Nizozemska, Makedonija, Avstrija)

JD Walter (ZDA), vokal
Ratko Zjaca (Nizozemska), kitara
Martin Gjakonovski (Makedonija), kontrabas
Klemens Marktl (Avstrija), bobni

V Slovenijo z odlično mednarodni zasedbo prihaja vokalist JD Walter, ki velja za enega najbolj inovativnih sodobnih jazz vokalistov.


JD Walter (1967) je študiral na University of North Texas, do sedaj pa je kot jazz vokalist posnel kar 7 albumov. Nastopa na festivalih, dobro je znan severnoameriški in evropski klubski sceni, sploh pa je priljubljen pri ruskem občinstvu, ki ga je slišalo okrog 100-krat. Največkrat ga lahko slišijo v newyorških prizoriščih, kot so Lincoln Center, The Jazz Standard, The Blue Note, The Jazz Gallery in 55 Bar. Trenutno torej živi v New Yorku, kjer poučuje na The Aaron Copland School of Music, prav tako pa poučuje tudi na Konservatoriju v Groningenu na Nizozemskem.

Njegovo vokalno tehniko in slog opisujejo kot primerljivega z velikani, kot so bili Luis Armstrong, Bill Evans, Mel Torme ali Nat Cole, še posebej pa je cenjeno njegovo scat singing, ki ima inštrumentalni zven.

Ratko Zjaca je kitarist in skladatelj, znan po individualnost in lastnem slogu improvizacije ter bogati diskografiji. Rojen na Hrvaškem, študiral je na zagrebški univerzi, nadaljeval pa na rotterdamski, po tem pa še na New York University School of Music. Izvaja mojstrske tečaje od Slovenije do Nizozmske, Francije, Hrvaške in ZDA.
Ratko je z različnimi zasedbami posnel več albumov, trenutno pa piše glasbo in dela na svetovnem glasbenem projektu v sklopu katerega igra na baritonskem in sopranskem saksofonu, sitarju, fretless kitari, električni in akustični kitari – to bo drugi del že posnetega albuma Shades of Spirit, Fretless Guitar Project.

Klemens Marktl (1976) je bobnar, vodja banda, skladatelj in aranžer. Po študiju klasičnega klavirja je že kot zelo mlad odkril strast do igranja na bobne, tolkala je študiral v Avstriji, v Haagu, Amsterdamu in New Yorku.

Med letoma 1997 in 2003 je živel in profesionalno deloval na Nizozemskem ter se uveljavljan na mednarodni jazzovski sceni. Tam je 2003 posnel tudi svoj prvi avtorski album – The Challenge. V času bivanja v New Yorku je ustanovil lastni kvartet, s katerim je posnel album Ocean Avenue. Od 2004 Marktl živi na Dunaju ter koncertira po vsej Evropi. O njemu pravijo, da kaže sposobnost skladanja na ravni, ki je navadno ne pričakujemo od bobnarjev, kar je dokaz njegove celovite muzikalnosti.

Martin Gjakonovski (1970) se je rodil v Skopju, v družini jazz glasbenikov (oče je bil ustanovitelj in dirigent makedonskega radijskega big banda, mati pa jazz pevka). Leta 1991 ga je študij popeljal v Köln, kmalu pa je postal eden izmed najbolj angažiranih in prilagodljivih basistov v Nemčiji. O njegovem mednarodnem uspehu priča podatek, da je posnel več kot 100 albumov jazz in world music glasbe.

V primeru dežja bo koncert v atriju Mestnega muzeja.

 

Koncert sta podprli Druga violina in Slaščičarna pri vodnjaku:

© IMAGO SLOVENIAE 2022. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio