Ponedeljek
21. Julij
ob 21.00
Atrij Mestnega muzeja
Ljubljana

JEAN TOUSSAINT FOUR (ZDA, Nizozemska)

POLETJE V STARI LJUBLJANI

Jean Toussaint, saksofon/saxophone
Klemens Marktl, bobni/drums
Martin Gjakonovski, kontrabas/double bass
Ratko Zjaca, kitara/guitar

 

O Jeanu Toussaintu…
Odkar je saksofonist Jean Toussaint, dobitnik prestižne BBC-jeve nagrade Jazz Award za leto 2001, zapustil Art Blakey’s Jazz Messengers, se ni več ozrl nazaj. Niti ni skušal v svoji karieri ponavljati preteklosti. Izkušnje iz te svetovno priznane valilnice glasbenikov so mu omogočile napredovanje in sprejemanje zahtevnih in pogosto odmevnih sodelovanj z zasedbami, ki so igrale različne stile jazza.

Jean Toussaint se je rodil na Karibih, študiral pa je na Univerzi v Berkleeju z B. Marsalisom, G. Osbyjem, J. »Taint« Watsom in drugimi. Skupini Art Blakey’s Jazz Messengers se je pridružil leta 1982, ter z zasedbo (L. Plaxico, T. Blanchard, M. Miller in D. Harrison) igral in snemal štiri leta. V času, ko je še živel v New Yorku, je redno vodil improvizacijska srečanja v znanem klubu Blue Note.

Leta 1987 se je odzval povabilu šole Guildhall School of Music and Drama iz Londona, ki je takrat postal njegov novi dom. Kot vodja skupine je izdal deset albumov, kot gost v različnih zasedbah pa še veliko več. Sodeloval je s številnimi britanskimi glasbeniki, med drugim z B. Mselekujem, J. Josephom, J. Rebellom, C. Watkissom, S. Williamsonom, O. Robinsonom in drugimi. J. Toussaint še vedno pogosto igra z različnimi ameriškimi zasedbami na njihovih turnejah po Evropi. V zadnjih nekaj letih je igral na festivalih, kot so North Sea (Nizozemska), The New Morning (Francija), Montreux (Švica), Clemont Ferrand (Francija) in Cork Festival (Ireland) ter v številnih klubih in gledališčih. Pred kratkim se je pridružil različnim poletnim šolam in strokovnim delavnicam za nadarjene, kot so Jamey Aebersold Jazz Summer School (London), GSMD Jazz and Studio Music Summer School (London), Escuela de Musica Seminario de Jazz en La Coruna (Španija), National Youth Jazz (Wales), Improvizacijske delavnice za glasbenike LPO in Mediterranean Jazz Summer School (Francija).

Trenutno je zaposlen v Londonu kot vodja zasedbe, skladatelj in glasbeni pedagog. Je član učiteljskih zborov v Birminghamskemu konservatoriju, konservatoriju za glasbo in ples na akademiji za ples Trinity Laban, občasno pa uči tudi na Kraljevi akademiji za glasbo.

Ob Jeanu Toussaintu bodo v Ljubljani zaigrali še vsestranski in inovativni kitarist Ratko Zjaca, priznani bobnar in skladatelj Klemens Marktl in odlični jazz kontrabasist Martin Gjakonovski.

DISKOGRAFIJA

V sodelovanju z:
ART BLAKEY & THE JAZZ MESSENGERS
1984 “New York Scene”
1985 “Live At Ronnie Scott’s” Vol 1
1985 “Live At Ronnie Scott’s” Vol 2
1985 “Blue Night”
1985 “Hard Champion”
1985 “Farewell”
1985 “Live At Kimball’s”
1985 “New Year’s Eve At Sweet Basil”
1986 “Feeling Good”

CLEVELAND WATKISS
1989 “Green Chimneys”
2002 “Victory’s Happy Songbook”

WITH JULIAN JOSEPH
1991 “The Language Of Truth”
1991 “The Other Side of Town”
1994 “Reality”

BHEKI MSELEKU
1991 “Celebration”

TONY REMY
1998 “Metamorfollow-G”
1998 “Career Girls” (Soundtrack)
1999 “Jammin’ at the 12 Bar Club”
2001 “Street Guitar”

Kot vodja zasedbe:
1989 “Impressions Of Coltrane”
1991 “What Goes Around”
1991 “Nazaire Who’s Blues”
1996 “Life I Want”
1997 “Back To Back” (co-led with Hugh Fraser)
2000 “Nazaire The Street Above The Underground”
2002 “Blue Black”
2005 Continuum ‘Act One’ (co-led with G. Bartz, D. Brown, B. Mobley, B. Kilson & E. Esiet)
2010 “Live in Paris And London”
2014 “Tate Song”

Hotel Park

© IMAGO SLOVENIAE 2022. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio