Petek
28. Avgust
ob 21.30
Mestni muzej - Ljubljana

JUNESHELEN & ALJA PETRIC: ZVOČNE KRAJINE – SPEVI & ARIJE

Nina Šardi, vokal, gongi, tibetanske in kristalne pojoče posode, tolkala, elektronika
Alja Petric, vokal, gongi, tibetanske in kristalne pojoče posode, tolkala, elektronika


Projekt  se je začel decembra 2017, ko je umetnica  JUNEsHELEN osnovala album Spevi in Arije, ki predstavlja novo vejo raziskovanja kraljestva glasu. Intuitiven način petja vodi duša, ob spremljavi dronovskih harmoničnosti, melodij in orkesterskih zvokov.

Ob viziji o skupnem sodelovanju in širjenju projekta z vokalistko Aljo Petric, je nastal glasbeni tandem, pod skupnim imenom Zvočne krajine – Spevi & Arije. Kompozicije iz albuma so se spojile s subtilnim zvočnim svetom, skozi frekvence starodavnih akustičnih glasbil, ki ustvarijo meditativne glasbene ambiente. Najmočnejša sinergija nastane ob stični točki mogočnih glasov umetnic, njuni najbolj naravni izrazni obliki, in poslušalce ponese na potovanje v globoke in daljne notranje svetove.

Nina Šardi je slovenska umetnica in glasbenica. Po končanem študiju in letih življenja v Avstriji jo je pot zanesla v Berlin, leta 2013 pa se je vrnila v Slovenijo, kjer trenutno živi in ustvarja. Pod psevdonimom JUNEsHELEN deluje kot pevka, avtorica glasbe in tekstov, producentka ter izvajalka in oblikovalka celostne podobe JUNEsHELEN. Njeno glasbo prežema sanjsko in kinematografsko vzdušje v preobleki temačnega trip hopa. Na pevkin glasbeni slog je vplival širok spekter različnih žanrov in stilov, ki segajo od eksperimentalne, trip hop, elektronske pa vse do klasične, ambientalne, progresivne in filmske glasbe. Hedonističen ženski duh njene narave in ustvarjalnosti, se prepleta z melodijami klavirja, mehkimi sintezatorji in s prizemljenimi ritmi bobnov, nad katerimi v poeziji romantično-pesniške občutljivosti lebdi njen vokal.

Alja Petric je pevka, ki je svoje življenje usmerila v raziskovanje glasbene umetnosti, glasovno-zvočnih frekvenc in njihovega vpliva na človeka. Zaključila je študij jazz petja na Zasebni glasbeni univerzi Gustava Mahlerja v Celovcu. Prepoznavna je kot pevka v zasedbi Duo Ponte, v kateri od leta 2014 sodeluje s kitaristom Damjanom Stanišićem. Njena raziskovanja segajo od interpretacije glasbenega izročila raznolikih kultur, do projektov uglasbene poezije, jazza in sodobnih eksperimentalnih zvočnih nastopov. Navdih pri svojem umetniškem ustvarjanju išče skozi zvočne pokrajine v naravi in vsakodnevnem urbanem življenju v prestolnici. V tem okviru raziskuje nastanek in obstoj zvoka, besede in melodije ter funkcijo njihove sporočilnosti. Raziskovanje akustičnih tradicionalnih glasbil in vokalno umetnost je združila v solo glasbenem performansu Zven trenutka (2017), v katerem skozi improvizacijo tke osnovna gradnika glasbe: zvok in tišino. Od januarja 2018 aktivno sodeluje s skladateljico, pevko in producentko JUNEsHELEN v projektu Zvočne krajine – Spevi & Arije.


Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete zadnjo uro pred koncertom na vhodu v Mestni muzej. Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej.

Zaradi ukrepov omejevanja širjenja okužb s COVID-19 morajo vsi obiskovalci nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1,5m. Po uredbi NIJZ je obvezno zbiranje osebnih podatkov vseh obiskovalcev, podatke moramo hraniti 30 dni. Vstop na koncertno prizorišče je mogoč le z vstopnico, obiskovalce prosimo, da na prizorišče vstopajo posamično ob spremstvu hostes, ki jih bodo pospremile do prostega mesta. Zaradi zagotavljanja varnosti vse obiskovalce vljudno naprošamo, da dosledno sledijo navodilom. Če sumite, da ste prišli v stik s koronavirusom ali kažete tipične znake bolezni, ne hodite na dogodek. Poskrbimo za zdravje nas in naših bližnjih.

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio