Petek
02. Julij
ob 20.30
Stari-Gornji trg, Ljubljana

JURE PUKL – BROKEN CIRCLES

Jure Pukl, saksofon
Jani Moder, kitara
Robert Jukič, kontrabas
Kristijan Krajnčan, bobni


Jure Pukl je eden najbolj ustvarjalnih saksofonistov in skladateljev mlajše slovenske jazz generacije. Študiral je v Avstriji na Dunaju, na Nizozemskem v Haagu, V ZDA na Berklee College of Music (z mojstri, kot so Joe Lovano in George Garzone) in dokončal magistrski študij na Glasbeni akademiji v Gradcu. Leta 2015 je prejel nagrado Prešernovega sklada. Puklova mednarodno uspešna pot ga uvršča v sam vrh glasbene ustvarjalnosti, ki jo je izkazal z nastopi na festivalih v številnih mestih, kot so Pori, Moers, Moskva, Kairo, Santiago de Chile, Dunaj, Berlin, Tokio, in v znamenitih klubih Blue Note, Jazz Standard, The Jazz Gallery, The Vortex, Porgy & Bess, Bimhuis itd. V svoji karieri je igral s svetovno priznanimi glasbeniki, kot so Dave Liebman, Branford Marsalis, Esperanza Spalding, George Lewis, Maceo Parker, Vijay Iyer, Jeff Tain Watts in mnogimi drugimi. Pukl se v svojih delih posveča predvsem sodobnim interpretacijam jazza. Izdal je več avtorskih zgoščenk, ki so prejele odlične kritike v revijah Downbeat, Jazzwise, Jazzpodium, na portalu All of Jazz ter v časopisih The New York Times in The Guardian, kjer so ga označili za »vzhajajočo zvezdo generacije, ki ustvarja glasbo novega stoletja«. Redno nastopa po vsem svetu, tokrat pa bo v okviru Mednarodnega cikla Jazz oder s svežo zasedbo predstavil svoj odlični novi, že enajsti album Broken Circles, ki je izšel v začetku leta 2020 pri londonski založbi Whirlwind Recordings. Premierno je album predstavil januarja lani na slovitem Winter Jazz Festivalu v New Yorku. Z novo ploščo izraža empatijo in spoštovanje v oziru na sodobne družbenopolitične spremembe ter tokove. »Glasba, ki jo ustvarjam, se razvija – tu sem se oddaljil od klavirja, dodal vibrafon in kitaro ter si vzel čas, da se osredotočim na kompozicijsko/aranžerske vidike, poleg seveda improvizacije. Vidim, da se razvijam ne samo v jazzovskem smislu, ampak vpliva tudi moj klasični študij in seveda ostala glasba, ki jo poslušam« pravi sam. Album Broken Circles po njegovih besedah zaznamuje tudi novodobna brezčutnost: »Postali smo otopeli za številne dogodke,« pravi Pukl. »Incidente, ki smo jim priče, objavljamo na družbenih omrežjih, nato pa razširjamo pozitivne misli. Vendar je to premalo. Vseeno sem optimist, še vedno verjamem, da se bodo stvari izboljšale.«

Plošča je bila deležna veliko odličnih kritik, med drugimi: »Broken Circles prikaže Puklov inovativni pristop k igranju in skladanju.« (UK Vibe), »Jure Pukl se spet izkazuje kot pameten skladatelj, ki zna čustveno globino usmeriti skozi inštrumentalno zgovornost.« (AllAboutJazz), »Eden najbolj svobodnih, svetlih in karizmatičnih saksofonistov tega časa.« (Saarbrücker Zeitung), »Broken Circles odraža Puklovo samozavedanje, zrelost in samozavest.« (Revija Rhein), »Zelo individualen in dostopen zvok, ki je več kot vsota njegovih impresivnih del.« (Jazz Views), »Težko je ne občudovati misli in moči, vpetih v glasbo, ki jo izvaja ta nadarjena skupina. Gotovo glasba za naše čase.« (Jazz Journal), »Broken Circles kaže na vedno večjo samozavest in resnično zrelost.« (France Musique).

Pukl je dejaven tudi kot pedagog, producent in organizator ter s svojo Kreativno Jazz Kliniko Velenje navdihuje stotine mladih glasbenikov doma in po svetu.


Koncert je za obiskovalce brezplačen.

Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se predstav lahko udeležijo le osebe s potrdilom o: prebolelem covidu-19 (P), cepljenju (C) ali negativnem rezultatu testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur (T). Spoštovanje pogoja PCT je odgovornost obiskovalca. Dokazila niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki.


V sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio