Sobota
09. Avgust
ob 20.00
Cerkev sv. Jakoba
Ljubljana

ČUDARS-DRAKSLER DUO

IMAGO SLOVENIJE – JAZZ ODER

Kaja Draksler, orgle/organ
Matīss Čudars, električna kitara/electric guitar

Pianistka Kaja Draksler in kitarist Matīss Čudars skupaj igrata od leta 2013, ko sta v Amsterdamu spoznala, kako gladko se ujemajo njune glasbene senzibilnosti. Konec tistega leta sta po naključju, sledeč trenutnemu navdihu, nastopila v kamniški cerkvi sv. Jakoba in tako v resnici botrovala nenadejano magičnemu spoju zvenov električne kitare, orgel in akustičnih poti, ki jima jih je ponudila cerkvena arhitektura. Igrala sta pretežno improvizirano, v hipu navdahnjeno glasbo, ovito okoli nekaj ohlapnih glasbenih motivov in naslonjeno na njun svobodnjaški kredo ter na starodavno tradicijo, ki se je razvila okoli orgel.

Ker je bila ta glasbena izkušnja preveč zanimiva, da bi ostala le v tistem večeru, sta poleg običajnih koncertov nadaljevala tudi z uprizoritvijo cerkvenih nastopov in jih izvajala na Nizozemskem, v Belgiji ter v Latviji. Uspešno skupno glasbeno pot nadaljujeta lahkotno, sledeč spletu okoliščin in veselju do glasbe, saj je njun poglavitni cilj igrati – zaradi igranja samega pa tudi učenja, ki je vpeto v njuno vsakokratno glasbeno srečanje.

Cerkveni nastop dua Kaje in Matīssa je unikaten projekt, v katerem se križajo različne glasbene senzibilnosti, od Kajine improvizatorske prakse in njenega študija klasične kompozicije, do Matīssevih jazzovskih in rockerskih afinitet. Za nameček pa je vse skupaj umeščeno še v sila poseben, a zelo zgovoren ambient sakralne arhitekture.


Kaja Draksler (1987) je jazz pianistka in skladateljica, ki trenutno živi v Amsterdamu. Septembra 2013 je končala podiplomski študij klasične kompozicije na Amsterdamskem konservatoriju, na Nizozemskem, junija 2009 pa z odliko diplomirala jazz klavir na konservatoriju Prins Claus v Groningenu na Nizozemskem. Je dobitnica najvišje nizozemske štipendije za nadarjene HSP Hyugens. Njena magistrska naloga je bila nagrajena s Frans Schreuder Prijs (2013). Leta 2009 se je v New Yorku dodatno izobraževala pri pianistih Vijayu Iyerju in Jasonu Moranu. Prav tako je leta 2008, v okviru študijske izmenjave, obiskovala študij jazz klavirja na Purchase College v New Yorku.

Leta 2011 je bil Kaja Draksler Acropolis Quintet (ki deluje od leta 2006) izbran med tri najboljše evropske jazz skupine za program 12 Points! Plus. Aprila 2009 je zmagala na prestižnem nizozemskem tekmovanju Deloitte Jazz Award. Istega leta je kot skladateljica sodelovala z Vincem Mendozo in Metropole Orchestra. Leta 2007 je napisala Koncert za harmoniko in orkester »Orfej in Evridika«, katerega izvedbo so posneli Janez Dovč in Slovenska Filharmonija. Kaja Draksler je tudi soustanoviteljica BadBooshBanda (2009) ter članica European Movement Jazz Orchestra. Kot pianistka in skladateljica sodeluje v duetih z Onno Govaertom (Feecho), Susano Santos Silva, Matīssom Čudarsom ter Yedo Gibsonom. Svoj prvi projekt je posnela z osemčlansko zasedbo Katarchestra. Piše glasbo za Big Band RTV Slovenija, Metropole Orchestra, Looptail, Italian Instabile Orchestra, Slovensko filharmonijo, EMJO… Kot pianistka in skladateljica je gostovala v Sloveniji, Italiji, Franciji, Nemčiji, Avstriji, Belgiji, Romuniji, na Nizozemskem, na Hrvaškem, v Makediniji, Španiji, Švici, Turčiji, na Portugalskem, v Estoniji, Litvi, Latviji, na Norveškem, na Irskem, v Egiptu in v ZDA.

Diskografija:

kot pianistka in skladateljica: BadBooshBand: The Best Of (ZKP, 2014)

kot solistka: The Lives of Many Others (Clean Feed, 2013), European Movement Jazz Orchestra: Live in Coimbra (Clean Feed, 2011), Kaja Draksler Acropolis Quartet feat. Sanem Kalfa: Türkü ( DruGod, 2009), Kaja Draksler: Akropola (Goga, 2008)

kot vodja zasedbe in skladateljica: Katarchestra: Katarchestra (Celinka, 2007)

kot skladateljica: Janez Dovč & Slovenska filharmonija: Philharmonika (SF, 2007)


Matīss Čudars (1991) je latvijski jazz kitarist in skladatelj. Njegova obetavnost izhaja iz prepoznavnega zvoka, umetniške integritete, energičnih, a hkrati liričnih skladb, ki zadovoljijo okus ne le povprečnega poslušalca, temveč tudi poznavalca in ljubitelja sodobnega jazza. Glasba, ki jo izvaja, obsega več žanrov – od jazz improvizacije, prvin etno glasbe in klasične harmonije do energičnosti indie rocka.

V številnih jazz orkestrih in rock bandih je igral trombon, tolkala in kitaro. Njegovo navdušenje nad melodičnimi, ritmičnimi in harmonskimi inovacijami ga je popeljalo na področje jazza, na Amsterdamski konservatorij, kjer sta bila njegova mentorja Jesse Van Ruler and Maarten van der Grinten.

Matīss je prejel številne nagrade: leta 2010 je Matīss Čudars Trio dobil 1. nagrado na tekmovanju mladih talentov “Prinses Christina Jazz Concours”, kar mu je omogočilo študij pri Brada Mehldauu ter udeležbo na jazzovski mojstrski delavnici v Banff Centru v Kanadi, ki so jo vodili Dave Douglas, Clarence Penn, Donny McCaslin in Matt Brewer. Leta 2012 je prejel 1. nagrado za avtorski projekt “North By Northeast” na mednarodnem jazzovskem tekmovanju Keep An Eye International Jazz Award, leta 2013 pa je Matīss Čudars Quartet prejel 1. nagrado na festivalu Burghausen Jazz Award.

Svoj prvi CD, ki je dostopen na spletnih straneh iTunes, Spotify, Amazon in Bancamp, je posnel v nemškem studiu “Fattoria Musica”. Trenutno študira pri Kurtu Rosenwinklu in Johnu Hollenbecku na Inštitutu za jazz v Berlinu.

 

Sponzor dogodka:
Glasbila d.o.o.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio