Sreda
27. Julij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

KLAVIRSKI TRIO KHALDEI (Belgija, Francija)

Barbara Baltussen, klavir
Pieter Jansen, violina
Francis Mourey, violončelo


Cikel Poletje v Stari Ljubljani in Festival Spectrum.


SPORED:

Wolfgang A. Mozart (1756–1791): Trio v B-duru, K. 502

Frits Celis (1929): Trio, op. 5

Lucijan M. Škerjanc (1900–1973): Maestoso lugubre

Dmitrij D. Šostakovič (1906–1975): Klavirski trio št. 2 v e-molu, op. 67

 


O IZVAJALCIH:

Glasbeniki Tria Khaldei so se našli v skupni strasti do komorne glasbe in unikatnem zvoku klavirja. Poleg ruske glasbe imata v njihovem programu pomembno mesto tudi belgijska in flamska glasba. Kljub temu, da kot zasedba ne obstajajo dolgo, so že nastopali na prestižnih prireditvah, kot so Concertgebouw Bruges, Amuz Antwerp in Bozar v Bruslju. Leta 2013 so bili nominirani na tekmovanju Supernova na pobudo Klare in Canvasa (flamska radijska postaja), Concertgebouwa v Brugesu in različnih kulturnih centrov.

Ime tria so si izbrali iz ljubezni do ruske glasbe 20. stoletja, še posebej Šostakoviča. Navdihujejo jih tudi iskanje resnice, avtentičnost ter nianse, ki jih je Evgueni Khaldei, uradni fotograf Stalinovega režima, ustvaril prek osupljivih portretov največjih ruskih umetnikov tistega časa ter tako skozi svoje delo ujel težke trenutke.

Njihovo muziciranje združuje glasbo preteklosti in sedanjosti. Prek glasbe Brahmsa in Schoenberga predstavljajo Mozartovo zapuščino (program Vienna Through the Ages), v glasbi Jongena in Celisa pa iščejo povezavo z deli Ravela (program Explosion of Colours). V njihovem repertoarju je moč najti tudi dela Van Landeghema, Brewaeysa in drugih. Prek izvajanja novih del narodnih skladateljev želijo prispevati k bogatenju belgijske kulture.


Flanders_verticaal in spectrum.png

 

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio