Ponedeljek
13. Julij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

KOMORNI DUO – BARBARA JERNEJČIČ FÜRST IN ŽARKO IGNJATOVIĆ

Barbara Jernejčič Fürst, mezzosopran
Žarko Ignjatović, kitara


Spored:

Henry Purcell (1659–1695)
I Atemmpt from Love’s Sickness to Fly
Music for a While
When I have often Heard

Johannes Brahms (1833–1897)
All mein Gedanken, die ich hab
Erlaube mir, feins Mädchen
Feinsliebchen, du solst mir nicht barfuss gehn 

Dušan Bogdanović (1955)
Like a String of Jade Jewels (iz Šestih pesmi ameriških ljudstev)

Peter Šavli (1961)
Tri slovenske za sopran in kitaro
Sijaj, sijaj, sončece
Nocoj pa, ah, nocoj
Slišala sem ptičko pet

Enrique Granados (1867–1916)
Descúbrase el pensamiento de mi secreto cindado
Mira que soy niña. Amor dejame!
Gracia mia

Roberto Gerhard (1896–1970)
Cantares, za sopran in kitaro
La indita
El toro
La muerte y la donzella
La ausencia
Reinas de la Baraya


Mezzosopranistka Barbara Jernejčič Fürst je končala študij zborovskega dirigiranja pri prof. Karlu Ernstu Hoffmanu ter pridobila naziv magistre umetnosti in operno-dramskega upodabljanja na graški Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost. Izpopolnjevala se je na mojstrskih tečajih pri M. Lipovšek, Ch. Ludwig, D. Fischer-Dieskauu, M. Martinuju, R. Pirnayu, v baročnem petju pa pri B. Schlick in Ch. Roussetu. Bila je članica Flamskega opernega studia v belgijskem Gentu in štipendistka ustanove Steans Institute for Young Artists v okviru festivala Ravinia v Chicagu. Gostovala je na odrih Flamske opere v Gentu in Antwerpnu, ljubljanske in mariborske Opere, v dunajski Komorni operi in Theatru an der Wien, ter v okviru Glasbene mladine Ljubljanske, Festivala Ljubljana, festivala Kogojevi dnevi, Poletja v stari Ljubljani, Slovenskih glasbenih dni, Koncertnega ateljeja DSS, Zagrebškega bienala, avstrijskih festivalov Štajerska jesen, Styriarte, Koroško poletje, Slavnostne igre v Bregenzu, Mednarodni teden stare glasbe v Krieglachu, Festival Retz, Spomladanski festival v Musikvereinu itn. Sodeluje s številnimi orkestri in ansambli (Slovenska filharmonija, Simfonični orkester RTV Slovenija, Orkester Tonkünstler, Orkester  Recreation, pihalni kvintet Slowind, La petite bande, Armonico Tributo Austria, Capella Musicae, Solamente naturali, Musica Aeterna, Mosaik, Klangforum Wien idr.).

V  bogati koncertni zgodovini je poustvarila največja dela glasbene zakladnice. Redno sodeluje tudi s kitaristom Žarkom Ignjatovićem, s katerim sta gostovala v Ameriki in Kanadi. Za domače in tuje založbe je Barbara Jernejčič Fürst poustvarila dela na več kot desetih zgoščenkah ter izdala tri samostojne zgoščenke, posvečene slovenskemu samospevu 20.stoletja. Prvo je posvetila celotnemu opusu Marija Kogoja ob spremljavi litvanske pianistke Gaive Bandzinaite, ki je tudi njena spremljevalka na plošči z naslovom V votlini raja z deli Lebiča, Ježa, Šivica in Lipovška. Zgoščenko z naslovom Dotiki pa je posvetila skladateljicam in skladateljem zdajšnega časa, ki pišejo za glas solo, ter Monteverdiju. Barbara Jernejčič Fürst je profesorica solopetja na Akademiji za glasbo.

Kitarist Žarko Ignjatović je končal nižjo in srednjo glasbeno šolo v rojstnem Pulju na Hrvaškem. Diplomiral je pri prof. Darku Petrinjaku na Glasbeni akademiji v Zagrebu (1983), hkrati pa je študij kitare zaključil še pri prof. Margi Bäuml – Klasinc na Visoki šoli (zdaj Univerzi) za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu (1987). Leta 1995 je opravil triletni podiplomski študij na Mozarteumu v Salzburgu v razredu prof. Eliota Fiska. Aktivno je sodeloval na številnih seminarjih svetovno znanih kitaristov. Je dobitnik mnogih nagrad na nekdanjih republiških in zveznih tekmovanjih. Od leta 1984 živi v Ljubljani. Je redni profesor za kitaro in komorno igro na Pedagoški fakulteti v Mariboru in profesor kitare na Glasbeni gimnaziji v Celju. Ob solističnih nastopih doma in v tujini se posveča tudi komorni igri. Redno snema za radio in televizijo. Leta 1998 je izšla njegova prva samostojna zgoščenka z deli Weissa, Piazzolle, Tippetta, Bogdanovića in Rojka, leta 2001 pa druga, Hic et nunc, ki je posvečena glasbi sodobnih slovenskih skladateljev. Posnel je dve zgoščenki s kitaristom Jerkom Novakom, eno s čelistom Nebojšo Bugarskim, pred izidom pa je najnovejša plošča, ki sta jo posnela z mezzosopranistko Barbaro Jernejčič Fürst.


Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete zadnjo uro pred koncertom na vhodu v Mestni muzej. Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej.

Zaradi ukrepov omejevanja širjenja okužb s COVID-19 morajo vsi obiskovalci nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1,5m. Vstop v dvorano je mogoč le z vstopnico, obiskovalce prosimo, da v dvorano vstopajo posamično ob spremstvu hostes, ki jih bodo pospremile do prostega mesta. Zaradi zagotavljanja varnosti vse obiskovalce vljudno naprošamo, da dosledno sledijo navodilom. Če sumite, da ste prišli v stik s koronavirusom ali kažete tipične znake bolezni, ne hodite na dogodek. Poskrbimo za zdravje nas in naših bližnjih.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio