Ponedeljek
19. Avgust
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

KONCERT IZBRANE NAGRAJENKE TEMSIG: MARJANA JOCIF

Marjana Jocif, kljunasta flavta
Pri čembalu: Eva Dolinšek


Spored:

Diego Ortiz (ok. 1510–ok. 1576)
Recercada primera
Recercada segunda sobre O felici occhi miei
Recercada segunda

Jacob van Eyck (1590–1657)
Engels Nachtegaeltje (Angleški slavček), iz zbirke Der Fluyten Lust-hof

Giovanni Battista Fontana (1571–1630)
Sonata sesta

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Partita za flavto solo v c-molu (orig. v a-molu), BWV 1013

François Couperin (1668–1733)
Concerts royaux: Premier concert

Archangello Corelli (1653–1713)
La Folia, op. 5, št. 12


Marjana Jocif (1997) je mlada slovenska mojstrica na kljunasti flavti. V zadnjih letih je med drugim dosegla bleščeče uspehe na državnih tekmovanjih mladih glasbenikov TEMSIG, kjer je osvojila več zlatih plaket in posebnih priznanj. Leta 2015 je tekmovala kot članica kvinteta kljunastih flavt La dolce fiamma in osvojila z njim zlato plaketo. Leta 2016 pa je zablestela solistično in prejela poleg zlate plakete tudi prvo nagrado in posebno priznanje za doseženih sto točk. Na letošnjem 48. TEMSIG-u je bila znova ocenjena z najvišjim možnim številom točk in ovenčana z zlato plaketo, prvo nagrado, priznanjem za doseženih 100 točk ter posebnih priznanjem za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja.

Glasbenica se je začela izobraževati na nižji glasbeni šoli v Kranju pri profesorici Špeli Loti Knoll, šolanje pa je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani pri profesorici Mateji Bajt, pri kateri zdaj tudi študira na oddelku za staro glasbo Akademije za glasbo v Ljubljani. Nastopa z različnimi zasedbami za staro glasbo, tako na festivalih kot v abonmajskih ciklih. Med njene pomembne samostojne nastope sodijo koncerti v ciklu Glasbene mladine ljubljanske Prisluhnimo v Operi, koncert s skupino La dolce fiamma (2015), solistični večer ob spremljavi čembalista Alberta Busettinija (2016) ter koncert v duu z Uno Košir in s čembalistko Evo Dolinšek (2017). Duo kljunastih flavt Jocif-Košir se je predstavil tudi na samostojnem koncertu v okviru cikla Studia8.

Leta 2018 se je Jocifova predstavila s skupino Makalonca v Kristalnem abonmaju v Škofji Loki, na festivalu Flores Musicae na gradu Kromberk in drugod. Večkrat je nastopila kot solistka z orkestrom. S komornim orkestrom Konservatorija za glasbo je izvedla Bachov Brandenburški koncert št. 4, z godalnim orkestrom Amadeo pa Bachovo La Pastorello. Sodelovala je tudi z APZ Tone Tomšič pri izvedbi Lebičeve Ajdne, z baročnim orkestrom ljubljanske AG pri izvedbi Monteverdijevih Večernic v Sakralnem abonmaju ter z Zborom Slovenske filharmonije (Monteverdijevi madrigali).

Eva Dolinšek (1992) je študirala čembalo na AG Ljubljana na oddelku za staro glasbo pri profesorju Egonu Mihajloviću. Zaradi izjemnih umetniških dosežkov in izkazane odličnosti magistrskega izpita je leta 2015 prejela diplomo summa cum laude. Njena aktivnost se na področju oživljanja in raziskovanja stare glasbe nadaljuje v obliki številnih solističnih in komornih koncertov v okviru abonmajev, strokovnih predavanj, pisanju strokovnih člankov. Leta 2016 je izdala svojo prvo zgoščenko z naslovom BAROK. Na International Campus Musica Udine 2016 ji je strokovna žirija podelila 1. nagrado. Na mednarodnem tekmovanju Svirel 2017 je kot solistka osvojila zlato priznanje, posebno nagrado in se uvrstila v finale – deset najboljših. Od leta 2011 je umetniški vodja baročni komorni skupini »Musica nucis«. Z letom 2018 je postala asistentka za področje čembala na Akademiji za glasbo v Ljubljani.


Vstop prost.

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio