Sobota
08. April
ob 18.00
Tartinijeva hiša - Piran

KONCERT OB 325-LETNICI ROJSTVA TARTINIJA

Nadežda Tokareva, violina (Rusija)

Evgeny Sinayskiy, klavir (Rusija)

 

Ob obletnici rojstva slavnega violinista in skladatelja Giuseppeja Tartinija 3. program Radia Slovenija – ARS in Ustanova Imago Sloveniae pripravljata koncert z ruskima umetnikoma, violinistko Nadeždo Tokarevo in pianistom Evgenyjem Sinayskim. Na sporedu bodo skladbe Tartinija, Paganinija, Vitalija in Bazzinija. Izvajane bodo na edini ohranjeni Tartinijevi violini, ki ima kot taka neprecenljivo vrednost. Po dosedanjih spoznanjih naj bi bila izdelana v 18. stoletju v delavnici Amatijev v Italijanskem mestecu Bologna. Koncert sta podprla tudi Združenje Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran in Pomorski Muzej Piran.

 

Vstop prost !

Zaradi omejenega števila mest priporočamo rezervacijo na tel. 05 673 30 90.


O izvajalcih:

Prejemnica posebne nagrade XII. Mednarodnega tekmovanja P.I. Čajkovskega v Moskvi, posebne nagrade Mednarodnega tekmovanja Marguerite Long–Jacques Thibaud v Parizu ter 2. nagrade na I. Moskovskem tekmovanju violinistov Nicola Paganinija, ruska violinistka Nadežda Tokareva, že vrsto let živi in deluje v Sloveniji. Kot predstavnica ruske violinske šole se odlikuje z vrhunsko interpretacijo, za katero so značilne izrazita individualnost, virtuoznost in izraznost zvoka. Ponaša se s čudovito sposobnostjo da do najfinejše popolnosti razkrije glasbeno misel in jo natančno posreduje poslušalcu. Leta 1996 se je vpisala na Moskovski državni konservatorij P.I. Čajkovskega v razred zaslužnega narodnega umetnika, profesorja Edvarda Grača. Med letoma 1999 in 2012 je delovala kot solistka Moskovske državne akademske filharmonije, sicer pa je nastopila že v številnih državah po Evropi, v Rusiji, ZDA, Izraelu, Turčiji, na Kitajskem in Japonskem. V sezoni 2011/12 je zasedla mesto koncertne mojstrice v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, svoj sloves pri nas pa še dodatno potrdila, ko je v eni noči zamenjala solista ter navdušila z briljantno izvedbo Koncerta za violino in orkester P. I. Čajkovskega na jubilejnem koncertu Antona Nanuta. Po odmevnem koncertu je prejela številne ponudbe za studijska snemanja (med drugim snema tudi za arhiv RTV Slovenija). Zaradi svojih umetniških dosežkov je v kratkem času tudi pridobila slovensko državljanstvo.

Ruski pianist Evgeny Sinayskiy velja za enega najbolj odmevnih in spoštovanih komornih glasbenikov in pedagogov v Evropi. Leta 2008 je debitiral kot producent in pianist v frankfurtski Alte Oper, velik uspeh je požel tudi v letu 2016 z nastopom na Violinskem festivalu v Singapurju, kjer je nedavno prevzel vlogo uradnega korepetitorja. Njegovo uspešno glasbeno kariero plemenitijo priznanja in nagrade iz številnih mednarodnih tekmovanj kot so ARD v Münchnu, Tekmovanje Shostakovich v Hannovru ter tekmovanj na Nizozemskem, v Rusiji in Latviji. Poleg poučevanja komorne glasbe na dunajskem konservatoriju ter na Folkwang Hochschule v Essnu, je uradni pianist mnogih prestižnih mojstrskih tečajev in tekmovanj kot so salzburška Mozarteum poletna akademija, Bavarska glasbena akademija, Festival Les Arcs v Franciji, »Villa-Musica« v Nemčiji ter Wieniawsky in Lipizer mednarodna violinska tekmovanja. Redno koncertira po najprestižnejših koncertnih odrih kot sta dunajska Musikverein in Konzerthaus, Concertgebouw v Amsterdamu, Tonhalle v Dusseldorfu, Laeiszhalle v Hamburgu, Herkulessaal v Münchnu ter Palais de Beaux-Arts v Bruslju, Moskovski dvorani Tchaikovsky in Teater Mariinsky v St. Petersburgu. Kot solist je nastopil z Moskovskim filharmoničnim orkestrom, Latvijskim državnim komornim orkestrom in orkestrom teatra Bolšoj v Minsku.


Spored:

 

GIUSEPPE TARTINI (1692–1770) / FRITZ KREISLER: Sonata za violino v g-molu, »Vražji trilček«

    Larghetto affettuoso

    Allegro (Tempo giusto)

    Andante – Allegro

NICCOLO PAGANINI (1782–1840)Cantabile

NICCOLO PAGANINI (1782–1840)Introdukcija, variacije na temo iz Paisiellove opere “La Molinara”, op. 38

TOMASO ANTONIO VITALI (1663–1745) / LÉOPOLD CHARLIER: Ciaccona

ANTONIO BAZZINI (1818 – 1897)“La Ridda Dei Folletti”, op. 25

GIUSEPPE TARTINI (1692–1770) / FRITZ KREISLER: Variacije na Corellijevo temo

 

Vstop prost !

Zaradi omejenega števila mest priporočamo rezervacijo na tel. 05 673 30 90


logo-arspomorski-muzej-logotartini-logo-izrez

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio