Ponedeljek
09. Maj
ob 20.00
Mestni muzej - Ljubljana

KONCERT OB DNEVU EVROPE

 

Koncert, ki ga na dan Evrope prireja Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske ob predsedovanju EU, bo v okviru programa Imago Sloveniae – Mednarodnega ciklusa Mladi talenti predstavil most med sozvočjem različnih kultur, družbenih in političnih odnosov ter temeljnih vrednot v zgodbi Evropske unije. Program je usmerjen v prihodnost, v iskanje novega, zato bomo prisluhnili trem uspešnim mladim glasbenikom, nagrajencem prestižnega nizozemskega tekmovanja Prinses Christina Concours.

Tekmovanje Prinses Christina Concours v skupini klasična glasba  vsako leto predstavi najboljše mlade glasbenike v starostni kategoriji  od 12 do 19 let. Poleg vsakoletnega tekmovanja v klasični glasbi  se vsake dve leti odvijata še tekmovanji v jazzu in komponiranju. Uspešnost interpretacije, prepričljivost ustvarjalne volje in talent so ključni dejavniki, ki za najuspešnejše udeležence predstavljajo  nove priložnosti za nastope doma in na tujem.  Med drugim skrbijo za kakovostno rast in razvoj glasbenega izobraževanja mladih, ki neposredno plemeniti temeljne življenjske vrednote, kot sta spoštovanje do bližnjega in raznovrstne oblike osebnega izražanja. Z mladimi ustvarjalci prihajajo na plan nove ideje, ki jih predstavljajo v reviji Izberite inštrument, svojo posebnost pa reprezentirajo kot svojevrstno dogodivščino s projektom Classic Ekspress, kjer s potujočim odrom na avtobusu udeleženci tekmovanja Prinses Christina Concours potujejo po mnogih mestih in z nastopi, namenjenimi otrokom, predstavljajo svet glasbe ter neposredno vabijo v njen svet.

Laura Lunansky, Rik Kuppen in Jelmer de Moed so mladi, izjemno perspektivni glasbeniki, eni izmed izbranih, ki nenehno trkajo na vrata, za katerimi vodijo obetajoči hodniki upanja, da njihova pot samorazvoja najde pot samouresničitve. Lauri Lunansky v vlogi solistke in koncertne mojstrice orkestra JeugdOrkest Nederland in nizozemskega nacionalnega mladinskega orkestra uspeva v glasbeni soigri ohranjati svobodo in suverenost glasbene dikcije. Rik Kuppen in Jelmer de Moed, ravno tako člana JeugdOrkest Nederland,  pa z udeleževanjem na mojstrskih tečajih in izpopolnjevanjem pri slavnih glasbenikih kot solista uspešno razvijata in izpopolnjujeta glasbeni izraz v duhu bogatih, dinamičnih interpretacijskih spoznanj. Pričujoči koncert bo odstiral dve zvočni podobi, solistično in komorno.  V delih skladateljev T. Keurisa, L. Janàčka in S. Prokofijeva jim bomo prisluhnili kot solistom, medsebojno sodelovanje v glasbenem muziciranju pa nam bodo predstavili v komornih skladbah skladateljev D. Milhauda in A. Khachaturiana.

Laura Lunansky (1995) študira violino pod mentorstvom prof. Ilone Sie Dihan Ho na Kraljevem konservatoriju v Haagu. Je dobitnica številnih nagrad, med drugim je leta 2014 prejela 2. nagrado na tekmovanju Princes Christina Concours. Izpopolnjevala se je na mojstrskih tečajih pri priznanih mentorjih, kot sta Maurizio Fuks, Gary Hoffman ter nekaterih članih kvartetov (kvartet Jeruzalem, kvartet Szymanovski in kvartet Borodin). Kot članica in solistka komorne zasedbe je koncertirala po vsej domovini. Med drugim je bila tudi koncertna mojstrica orkestra JeugdOrkest Nederland in nizozemskega nacionalnega mladinskega orkestra. Trenutno sodeluje v mladinskem orkestru Gustav Mahler. Udeležba na tekmovanju Prinses Christina Concours ji je omogočila nastope v Italiji in Mehiki.

Jelmer de Moed (1995) se je pričel učiti klarinet pri osmih letih. Študij nadaljuje na Konservatoriju v Amsterdamu pod mentorstvom prof. Arna Pitersa.  Redno se udeležuje  mojstrskih tečajev slavnih mentorjev, kot so Charles Neidich, Jörg Widdman in Wenzl Fuks. Kot zmagovalec nizozemskega tekmovanja Prinses Christina Concours  leta 2014  je prejel vabila za nastope doma in na tujem (Italija, Švica, Mehika). Kot 1. klarinetist orkestra Princes Christina Concours je nastopal v številnih prestižnih koncertnih dvoranah, vključno z Amsterdamskim Concertgebouwom. Igra kot solist z mnogimi orkestri ter sodeluje v komornih zasedbah.  Redno izvaja glasbo mladih nizozemskih skladateljev.

Rik Kuppen (1994) je začel igrati klavir pri trinajstih letih. Študira pod mentorstvom prof. Ellen Corver na Kraljevem konservatoriju v Haggu. Znanje je nadgrajeval pri slavnih pianistih: Dmitriju Bashkirovu, Davidu Kuykenu, Grahamu Johnsonu, Irwinu Gageu in Stefanu Vladaru. Leta 2012 je  prejel 1. nagrado na tekmovanju Prinses Christina Concours in dobil priložnost kot solist v sodelovanju z orkestrom JeugdOrkest Nederland. Kljub temu, da ga navdušuje raznovrsten repertoar, najraje ostaja pri komornih izvedbah. Leta 2015 je na povabili za sodelovanje na tekmovanju Prinses Christina Concours in Nizozemske ambasade na Malti  Rik predstavljal Nizozemsko na mednarodnem pianističnem festivalu v Valeti. Istega leta je z Lauro Lunansky  in Jelmerjem de Moed odšel na turnejo po  Mehiki.

Rik Kuppen, klavir
Jelmer de Moed, klarinet
Laura Lunansky, violina

Spored:

T. Keuris:
Napevi za klarinet solo
L. Janáček:
Po zarasli stezi
D. Milhaud:
Suita za klarinet, violino in klavir Op. 157b
odmor
S. Prokofiev:
Violinska sonata št. 2 v D-duru Op. 94a
A. Khachaturian:
Trio za klarinet, violino in klavir

sivi sponzorji

 

 

 

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio