Torek
07. Julij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

PLES V RDEČEM – KONCERT SAMOSPEVOV

Koncert samospevov v izvedbi obetavnih mladih slovenskih umetnic, ki študirajo petje na prestižnih glasbenih ustanovah Dunaja, Berlina in Züricha.

Jerica Steklasa, sopran
Mateja Šušteršič, sopran
Katarina Kobal, sopran
Tadej Horvat, klavir
Vesna Verbnjak, klavir
Primož Urbanč, klavir

 

Program:

JERICA STEKLASA, sopran
TADEJ HORVAT, klavir

 

Rado Simoniti (1914–1981)
PLES V RDEČEM (Srečko Kosovel)

Benjamin Ipavec (1829–1908)
ČE NA POLJANE ROSA PADE (Josip Murn – Aleksandrov)

Ciril Pregelj (1887–1966)
ZORICA (Oton Župančič)

Anton Lajovic (1878–1960)
MESEC V IZBI (Li-Taipo, Bierbaum, Oton Župančič)

Gustav Mahler (1860–1911)
ICH ATMET’ EINEN LINDEN DUFT / VDIHAVAL SEM VONJ LIPE (Friedrich Rückert)

Antonín Dvořák (1841–1904)
KDYŽ MNE STARA MATKA / KO ME JE STARA MATI (ciganska poezija)

Sergej Rachmaninov (1873–1943)
ЗДЕСЬ ХОРОШО / KAKO LEPO, op. 21, št. 7 (Glafira Adol’fovna Galina)

Léo Delibes (1836–1891)
LES FILLES DE CADIX / DEKLETA IZ KADIZA (Louis Charles Alfred de Musset)

 


 

MATEJA ŠUŠTERŠIČ, sopran
VESNA VERBNJAK, klavir

 

Anton Lajovic (1878–1960)
KAJ BI LE GLEDAL (Robert Burns / Oton Župančič)

Josip Ipavec (1873–1921)
POMLADNA NOČ (Lothar von Niebauer / Jože Humer)

Lucijan Marija Škerjanc (1900–1973)
POČITEK POD GORO (Li-Taipo/ Otto Hauser/ Ferdo Kozak)

Marjan Lipovšek (1910–1995)
KEJ B’ JAZ TEB’ DAU (ljudska)

Nikolaj Rimski–Korsakov (1844–1908)
ПЛЕНИВШИСЬ РОЗОЙ, СОЛОВЕЙ / OČARAN OD VRTNICE SLAVEC  (Aleksej Koltsov)

Sergej Prokofjev (1891–1953)
Tri romance na besedila Aleksandra Puškina:
СОСНЫ / BORI, op. 73, št. 1
РУМЯНОЙ ЗАРЁЮ ПОКРЫЛСЯ ВОСТОК / ZLATA ZARJA PREKRILA JE VZHOD, op. 73, št. 2
В ТВОЮ СВЕТЛИЦУ / V TVOJI SOBI, op. 73, št. 3

 


 

KATARINA KOBAL, sopran
PRIMOŽ URBANČ, klavir

 

Richard Wagner (1813–1883)
Pet pesmi Mathilde Wesendonck:
DER ENGEL / ANGEL, št. 1
STEHE STILL / POSTOJ, št. 2
IM TREIBHAUS / V RASTLINJAKU, št. 3
SCHMERZEN / BOLEČINE, št. 4
TRÄUME / SANJE, št. 5

Anton Lajovic (1878–1960)
CVETI, CVETI ROŽICA (Harambašič – Golar)
O, TI ŽIVLJENJE
MESEČINA

 


 

JERICA STEKLASA od leta 2011 študira operno petje na Akademiji za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju pri prof. Claudii Visca. Redno nastopa, med drugim je sodelovala že s priznanimi dirigenti kot so Peter Falk, Guido Mancusi, Hermann Breuer, Nayden Todorov, Loris Voltolini ter z vrhunskimi orkestri kot so Thüringen Philharmonie, Schloss Schönbrunn Orchester, Simfonični orkester RTV Slovenija, Simfonični orkester SNG Opera in balet Ljubljana. Je dobitnica številnih najvišjih državnih in mednarodnih priznanj, med drugim je letos v Pragi prejela prvo nagrado na tekmovanju Vissi d’arte. Sodelovala je v več opernih produkcijah – Čarobna piščal, Figarova svatba, Cosi fan tutte – trenutno pa se pripravlja na debi v Straussovem Netopirju.

MATEJA ŠUŠTERŠIČ je od leta 2013 študentka petja in glasbenega gledališča na Univerzi za umetnost v Berlinu v razredu profesorice Elisabeth Werres. Leta 2013 je nastopila v predstavi Lady’s Voice – Triptychon posthum avstrijskega skladatelja Gerharda Lampersberga, v produkciji gledališča Klagenfurter Ensemble, pod umetniškim vodstvom Alexeia Kornienka. Istega leta je nastopila v predstavah Sen kresne noči Felixa Mendelssohna, pod vodstvom dirigenta Ivorja Boltona na poletnem festivalu Salzburger Festspiele. Udeležila se je mojstrskih tečajev pri Regine Köbler, KS Krassimiri Stoyanovi, Sybilli Rubens, ter KS Bernardi Fink.

KATARINA KOBAL je letos zaključila podiplomski študij na Visoki šoli za umetnost v Zürichu pri prof. Yvonne Naef. Dodatno se izpopolnjuje pri Dorothei Bamert-Galli in Mirelle Freni. Leta 2013 je debitirala v krstni izvedbi opere Heinrich Treibhäuser, leto kasneje pa v Kafkovih fragmentih in v operi Cosi fan tutte. V Ljubljani in Trstu je sodelovala v predstavah Nekropola in Saj razumete. Imela je že več solističnih nastopov v Sloveniji in Švici.

Pianist TADEJ HORVAT je študiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Dubravki Tomšič Srebotnjak ter leta 2007 zaključil specialistični študij klavirja pri prof. Aleksandru Madžarju v Bernu. Je dobitnik številnih najvišjih državnih in mednarodnih nagrad. Nastopa na solističnih recitalih, v različnih komornih sestavih, kot solist na simfoničnih koncertih in kot dirigent revijskega orkestra Divertimento. Poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet ter na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

VESNA VERBNJAK je letos zaključila drugo stopnjo študija klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Vladimirju Mlinariću. Izpopolnjevala se je pri Anatoliju Rjabovu, Hakonu Austbu in Marini Horak. Pritegnila jo je tudi igra čembala, njen mentor je bil prof. Egon Mihajlović. V času šolanja se je udeležila državnih in mednarodnih tekmovanj. Solistično in v komornih zasedbah je bila nagrajenka na tekmovanjih: TEMSIG (2007, 2008), Ithaka Slovenija (2007), Ars Nova v Trstu (2009), Gavrilin v Rusiji (2010), Mednarodna pianistična revija v Rogaški Slatini (2012), Baden-Baden v Nemčiji (2013).

PRIMOŽ URBANČ je leta 2014 z odliko diplomiral pri prof. Vladimirju Mlinariću na Akademiji za glasbo v Ljubljani, študij pa nadaljuje na Visoki šoli za umetnost v Zürichu pri prof. Carl-Andreas Kollyu. Je prejemnik številnih najvišjih priznanj na državnih in mednarodnih tekmovanjih, med drugim je leta 2013 zmagal na tekmovanju v Baden-Badnu, leta 2010 pa prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Večkrat je nastopil na koncertih združenja EPTA ter koncertih Akademije za glasbo v Ljubljani ter Glasbene mladine ljubljanske. Izpopolnjeval se je pri Vladimirju Krpanu, Laszlu Baranyayu, Zoltanu Petru, Konstantinu Boginu, Georgu Mcdonaldu, Yohevedi Kamplinsky.

 

Koncert pripravljamo v sodelovanju z Glasbeno matico Ljubljana.

Glasbena matica

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio