Sobota
11. April
ob 19.30
Rdeča dvorana Magistrata
Ljubljana

Koncert v spomin Primožu Lorenzu (1942-2007)

KLAVIRSKI TRIO RUPNIK  &  KATARINA LOTRIČ in GODALNI KVARTET ARSEIA 

 

Program:

Klavirski trio Rupnik  (Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana)
Anže Rupnik, klavir
Manca Rupnik, violina
Nejc Rupnik, violončelo

 

Joseph Haydn (1732-1809)

Klavirski trio v G-duru, Hob. XV/25
Andante
Poco adagio. Cantabile
Rondo all’ Ongarese. Presto

 

Katarina Lotrič, klavir in
Godalni kvartet Arseia  (Akademija za glasbo Ljubljana)
Ana Dolžan, violina
Vid Sajovic, violina
Anuša Plesničar, viola
Lucija Rupert, violončelo

 

Antonín Dvořak (1841-1904)

Klavirski kvintet št. 2 v A-duru, op. 81
Allegro, man non tanto
Dumka: Andante con moto
Scherzo (Furiant): Molto vivace
Finale: Allegro

 

Znameniti in pogosto izvajani komorni partituri: Haydnov Klavirski trio v G-duru, Hob. XV/25 in Dvořakov Klavirski kvintet št. 2 v A-duru, op. 81 se na Primoža navezujeta v dveh smislih – kot poustvarjalca in pedagoga. Haydnov trio je bil ena izmed »uspešnic« Tria Lorenz, ki ga je  pogosto uvrščal v svoje programe na koncertih širom sveta. Tako Haydnov trio, kot Dvořakov kvintet pa je Primož tudi z velikim veseljem izdeloval s svojimi študenti na naši glasbeni akademiji.

Družinski Trio Rupnik (še ena pomenljiva stična točka s Primožem) deluje že peto leto. V prvem obdobju, ko sta trio vodili prof. Kaja Lojevec in prof. Urša Kržič, se je mlada komorna skupina ob številnih odmevnih nastopih izkazala tudi z osvojitvijo vrste prvih nagrad (največkrat z vsemi možnimi točkami) na domačih in mednarodnih tekmovanjih. Jeseni 2013 je mentorstvo tria na KGBL prevzel prof. Tomaž Lorenz. V tem času so bili izstopajoči dosežki: samostojna koncerta v Rimu in v okviru cikla Mladi virtuozi ljubljanskega Festivala ter 1. nagrada ter zlata plaketa na državnem tekmovanju (Temsig).
Godalni kvartet Arseia deluje od l. 2011. Od oktobra 2013 ga sestavljajo odlični študentje ljubljanske glasbene akademije z violončelistko Lucijo Rupert, ki je v kvartetu zaradi študija v tujini nadomestila kolegico Minjo Spasić. Mentor kvarteta je prof. Tomaž Lorenz.

Med številnimi uspešnimi nastopi naj omenimo vsaj celovečerni koncert v Tirani (Državna opera) in nastop v okviru Festivala Bled 2014. Kvartet občasno sodeluje tudi z mladimi gosti, še posebno uspešno z dvema obetavnima pianistkama, študentkama naše AG – Simono Đonlić in Katarino Lotrić.

Prof. Tomaž Lorenz

 

Mentor obeh komornih skupin je red. prof. Tomaž Lorenz.

 

Primož Lorenz in memoriam 2015 (1942-2007)

So odhajanja in so odhajanja, so tista, ko je žalost mirna tihost v zavedanju, da je bilo življenje dolgo in bogato izživeto. Potem pa so tista, ko čas še ni dozorel in v nas vrta le besedica »Zakaj, zakaj?« Tako je v meni odzvanjal tvoj odhod … V enem trenutku poln življenja, nabit z energijo, z žejo po vsem, kar ponuja življenje, v naslednjem pa te že ni bilo več med nami.

A zame še vedno ostaja živ spomin: moj zemljevid stare Ljubljane osvetljuje stalnica Primož Lorenz! Prikaže se nepričakovano izza vogala, v zrak vrže hitro besedo s širokim ljubljanskim naglasom in odbrzi.  Vedno v pogonu, vedno pripravljen na vročo debato … takega, dragi Primož, te vidim pred svojimi očmi: duha, ki venomer išče in je neupogljiv … vse je v poletu, lebdi, se zdi nedokončano, potem pa nepričakovano dobi obliko, se spremeni … v projekte! V ideale!

Le kdo od glasbenikov bi se tako zagnano zavzel za svoje mesto? Kdo bi ustvaril legendarno dogajanje v stari Ljubljani? Kdo bi  izbezal na občinah po vsej Sloveniji zanimanje za visoko kakovostne kulturne dogodke in ustvaril Imago Sloveniae? Brezpogojno, nesebično.

Kot član legendarnega »Lorenzevega bratovstva« si za nas postal simbol  komorne glasbe kot ene najplemenitejših oblik muziciranja. Hodim po tvojih stopinjah in v »tvoji« sobi na akademiji mlade učim prav tega.

Naj v našem spominu ostane živo tvoje zvenenje, tvoje žarenje … in nas vedno znova opomni, naj cenimo življenje, naj se srečujemo pogumno in iskreno, brez bojazni ter med seboj delimo svoje kvalitete!

prof. Marina Horak

 

Za podporo dogodku se zahvaljujemo:

 

penina

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio