Ponedeljek
13. Februar
ob 19.30
Modri salon
Grand hotel Union - Ljubljana

KONCERT V SPOMIN TOMAŽU LORENZU (1944–2016)

Domen Lorenz, violina 
Beata Ilona Barcza, klavir (Madžarska)


O spominskem koncertu …

Družina Lorenz je ena tistih družin, ki so najbolj opazno zaznamovale glasbeno umetnost na Slovenskem. Trio Lorenz je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja postavil nova merila komornega muziciranja pri nas. Bratje Primož, Tomaž in Matija so z bleščečimi izvedbami mnogih temeljnih del literature za klavirski trio osvojili občinstvo. Na domačem prizorišču so kmalu dosegli kultni status, na neštetih koncertih po celem svetu pa so navdušili mnoge ljubitelje glasbe in izvrstno odigrali vlogo ambasadorjev slovenske glasbe. Na žalost pa je smrt prekinila njihovo plodno delovanje.

Tomaž Lorenz je bil izvrsten violinist in ugleden profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo in Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. S svojim predanim pedagoškim delom je vzgojil vrsto odličnih mladih komornih ansamblov. Ustanovil je tekmovanje Leona Pfeifferja za mlade violiniste, zasnoval in umetniško vodil vrsto odmevnih glasbenih projektov; Jesenske serenade, Glasbene nedelje v Unionu, Glasbeni julij na Obali …

Kot violinist je nastopal tudi v številnih drugih komornih zasedbah z mnogimi slovenskimi in tujimi glasbeniki. Že leta 1967 je zmagal na 5. tekmovanju mladih jugoslovanskih umetnikov v Zagrebu, prejel je tri nagrade Prešernovega sklada, dve nagradi Društva slovenskih skladateljev, Župančičevo in Betettovo nagrado, za izjemne pedagoške dosežke pa Škerjančevo diplomo.

 

Spored:

GIUSEPPE TARTINI (1692–1770): Sonata za violino v g-molu, »Vražji trilček«

Larghetto affettuoso

Allegro (Tempo giusto)

Andante – Allegro

 

BENJAMIN BRITTEN (1913–1976): Suita za violino in klavir, op. 6

Uvod: Andante maestoso

Koračnica: Allegro alla marcia

Moto perpetuo: Allegro molto e con fuoco

Uspavanka: Lento tranquillo

Valček: Alla valse, vivace e rubato

 

— Odmor—

 

CESAR FRANCK (1822–1890): Sonata za violino in klavir v A-duru
Allegretto ben moderato

Allegro molto

Recitativo – Fantasia

Allegretto poco mosso

 

O izvajalcih:

Domen Lorenz sodi med najobetavnejše mlade slovenske glasbenike. Violino se je začel učiti s petimi leti. Njegova prva učitelja sta bila prof. Armin Sešek in prof. Vasilij Meljnikov, 2. letnik Akademije za glasbo v Ljubljani pa je zaključil v razredu prof. Primoža Novšaka.

Domen je doslej osvojil osem prvih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih v Ljubljani, Gorici, Trstu in Zagrebu, kjer je bil leta 2005 proglašen za absolutnega zmagovalca tekmovanja. Veliko nastopa tudi kot komorni glasbenik, leta 2002 je kot član tria SGBŠ Ljubljana prejel prvo nagrado na tekmovanju TEMSIG. Doslej je z velikimi uspehi gostoval v Sloveniji, Avstriji, na Hrvaškem, v Srbiji, Italiji in Nemčiji. Kot solist je (že dvakrat) nastopil z Orkestrom Slovenske filharmonije, Orkestrom SNG Ljubljana, Camerato Labacensis, Celjskim godalnim orkestrom in Simfoničnim orkestrom SGBŠ Ljubljana. Večkrat se je udeležil Glasbenega julija na Obali, kjer je prejel tudi nagrado Antonia Tarsie. Dvakrat se je udeležil Foruma Dunajskih filharmonikov v Trenti in bil obakrat izbran za sklepni koncert v Brahmsovi dvorani znamenitega dunajskega Musikvereina.

Med večje Domnove uspehe sodijo še nastopa v Frankfurtu in na Miklavževem koncertu TV Slovenija, zlata plaketa na državnem tekmovanju v Velenju, izredno uspela uspešna solistična recitala v okviru Evropskega glasbenega poletja v Bergamu in Pragi ter povabilo ( kot edinemu Slovencu), da je postal član orkestra Mednarodnega orkestrskega inštituta Attergau, katerega simfonočni orkester je nastopil na mednarodnem festivalu v Salzburgu 2009. Domen je dobitnik Prešernove nagrade Akademije za glasbo.V maju l. 2010 je s pianistko Mio Miljković z izjemnim uspehom gostoval z dvema recitaloma (Taipei, Ilan) na Tajvanu.

Po uspešno opravljenem sprejemnem izpitu je svoje izobraževanje nadaljeval na dunajski Univerzi v razredu ene največjih pedagoginj današnjega časa – prof. Dore Schwarzberg in se po dveh letih vrnil v Ljubljano, kjer je študij prve stopnje bolonjskega sistema zaključil pri prof. Gorjanu Košuti. V sezoni 2014/2015 je postal stalni član simfoničnega orkestra SNG opera balet Ljubljana, 2 stopnjo bolonjskega študija pa nadaljuje pri prof. Volodji Balžalorskem.

Beata Ilona Barcza (Madžarska) je svojo glasbeno pot začela z lekcijami klavirja v Fertődu na glasbeni šoli Josepha Haydna. Študij je nadaljevala na Univerzi v Péscu na Akademiji za glasbo in vizualno umetnost, kjer je leta 2012 diplomirala kot pianistka, leta 2013 pa tudi kot profesorica klavirja. Študij je nato nadaljevala kot doktorska študentka. Večkrat je sodelovala na različnih tekmovanjih, kjer je osvojila pohvalno število prvih nagrad.

Kot pianistka in korepetitorica sodeluje na mnogih festivalih in mednarodnih tekmovanjih (Europa Cantant Festival, OrkesterkamP Bovec, Svirel) ter mojstrskih tečajih. Udeležila se je mojstrskega tečaja Daliborja Miklavčiča v Ljubljani, Konstantina Bogine, Zoltána Kocsisa in številnih drugih, kot korepetitorica pa je poleti 2016 sodelovala na mojstrskem tečaju petja s Pio Brodnik. V letu 2015 je prejela štipendijo za študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani in en semester obiskovala razred Jasminke Stančul, istega leta pa uspešno nastopala z violončelistom Jako Stadlerjem in pianistom Miho Haasom. Sodelovala in nastopala je že z mnogimi slovenskimi glasbeniki, na primer s Tiborjem Kerekešem, Rokom Zgoncem, Žigo Brankom, Matejem Grahkom in drugimi. Kot pianistka redno nastopa na recitalih v Narodnem gledališču Pécs, skupaj z odlično sopranistko Marianno Váradi.

Beato zanimajo tudi glasbila s tipkami, ki so tipična za zgodnjo glasbo. Na Madžarskem se je tri leta dodatno izobraževala v igranju na čembalo, na povabilo Malcolma Bilsona pa se je v Ithaci (ZDA) udeležila tudi mojstrskega tečaja fortepiana. Trenutno je profesorica klavirja in korepetitorica na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana ter na Akademija za glasbo v Ljubljani.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio