Ponedeljek
12. Februar
ob 20.00
Mestni muzej - Ljubljana

KONCERT V SPOMIN TOMAŽU LORENZU (1944–2016)

Trio Rêverie

Mojca Jerman, violina

Katarina Leskovar, violončelo

Tanja Činč, klavir

 

Vstop prost.


Spored:

Claude Debussy (1862–1918): Klavirski trio v G-duru
Johannes Brahms (1833–1897): Klavirski trio št. 1 v H-duru, op. 8


Ob drugi obletnici smrti violinista, uglednega pedagoga, komornega muzika in glasbenega organizatorja Tomaža Lorenza se bo mojstru poklonil eden naših najboljših mlajših komornih ansamblov Trio Rêverie, ki se že lahko pohvali s sijajnimi mednarodnimi dosežki. Besede mojster nismo zapisali naključno, saj so muzikalni začetki omenjenega klavirskega tria povezani prav z Lorenčevim pedagoškim erosom, s katerim so se prenekateri mladi zasedbi odstrle skrivnosti dialoške igre in komornega pretoka energij. V glasbeno počastitev spomina na vidnega slovenskega umetnika naj se zato vtke kal neustavljivega razraščanja in glasbenega obnavljanja z mlado generacijo, v katere žaru še naprej živi tudi Tomaž Lorenz, ki je bil glasbi in glasbeniškemu podmladku povsem predan.

K taki poslanici nocojšnjega koncerta je naravnan tudi izbor sporeda. Nanj so glasbenice Tria Rêverie uvrstile skladbi Johannesa Brahmsa in Clauda Debussyja. Izbrana Klavirska tria omenjenih skladateljev ‒ Brahmsov je bil napisan leta 1854 (in predelan 1889.), Debussyjev pa leta 1880 ‒ sta nastala na začetku umetniških poti njunih avtorjev. Debussyjeva stvaritev je delo osemnajstletnika, ki šele išče pot k barvni zgoščenosti, a se starejšim francoskim in nemškim (delno že preseženim) glasbenim zgledom »upira« z elegantno prosojnim tkanjem melodičnih vzorcev. Brahms pa je svoj Klavirski trio št. 1 (prvo različico) skomponiral pri dvajsetih letih, a je v njem kljub mladosti že razvil značilne poteze svojega zrelega sloga in prežel komorni medij s simfonično širino. Prav Brahmsova glasba je bila »velika ljubezen« Tomaža Lorenza.


Klavirski trio Rêverie sestavljajo mlade glasbenice, dobitnice nagrad z domačih in mednarodnih tekmovanj. Pianistka Tanja Činč je študentka podiplomskega specialističnega študija na Akademiji za glasbo v Zagrebu v razredu prof. Rubena Dalibaltajana, violinistka Mojca Jerman študentka magistrskega študija baročne violine na Akademiji za glasbo G. B. Martini v Bologni v razredu prof. Enrica Gattija, violončelistka Katarina Leskovar pa študentka magistrskega študija na Visoki šoli za glasbo Carl Maria von Weber v Dresdnu v razredu prof. Danjula Ishizake. Skupaj delujejo od jeseni 2012. Do leta 2016 je bil njihov profesor Tomaž Lorenz, od marca 2017. pa so študentke magistrskega študija komorne glasbe pod mentorstvom prof. Chie Choua na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti v Gradcu.

Leta 2015 so na mednarodnem tekmovanju Grand Prize Virtuoso osvojile 1. nagrado in bile na zaključnem koncertu v Parizu izbrane za absolutne zmagovalke tekmovanja. Postale so tudi absolutne zmagovalke med komornimi zasedbami mednarodnega tekmovanja Tartini v Piranu, prejele so 1. nagrado tekmovanja za komorne skupine Primož Ramovš, na mednarodnem tekmovanju v okviru Festivala Bled pa so osvojile 2. mesto in 3. nagrado.

Izvedle so številne koncerte doma in v tujini. V Sloveniji so se predstavile pod okriljem ustanov, kot so Imago Sloveniae, Glasbena mladina ljubljanska in Glasbena mladina Slovenije (cikel GM oder), v festivalskem okviru Gallus Festa (Idrija) in Festivala Tartini (Koper), v koncertnem abonmaju na gradu Rače, v Wolfovem koncertnem abonmaju (Slovenj Gradec) ter na Kristalnem abonmaju v Škofji Loki. Koncertirale so v Italiji, na Madžarskem, v Švici, na Hrvaškem, v Nemčiji, Franciji ter Angliji. V septembru 2015 so imele koncertno turnejo po Argentini, kjer so izvedle šest koncertov (v Buenos Airesu, Villli la Angosturi in Barilochah).

Izvajalsko so krstile dve skladbi slovenskih skladateljev, napisani zanje: In Memoriam Tomaž Lorenz Uroša Rojka in Koncertni tango za klavirski trio in simfonični orkester Leona Firšta, izveden s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija na otvoritvenem koncertu Mednarodnega festivala Imago Sloveniae 2017.


 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio