Sobota
17. December
ob 20.00
Galerija ŠKUC – Stari trg, Ljubljana

KONCERTI BREZ MEJA: BRAJOVIĆ, NIKČEVIĆ

Boris Nikčević, flavta
Bojana Brajović, kitara


SPORED:

Bartok: Rumanische folkstanze
Jocul cu bâtà
Brâul
Pe loc
Buciumeana
“Poarga”româneascà
Mànuntelul

D. Leisner: Dances in the madhouse
Tango solitaire
Waltz for the old folks
Ballad for the lonely
Samba
R. Di Marino: Sonata per flauto e chitarra
Allegro
Adagio
Andante

Duarte: Un petit jazz, op. 92
Three
Four
Five and six
Twelve

Boutros: Amasia


O IZVAJALCIH:

Kitaristka Bojana Brajović in flavtist Boris Nikčević sodelujeta in nastopata kot duo od leta 2011. V petih letih sta imela veliko število koncertov v Črni Gori in Franciji. Leta 2003 sta s podporo črnogorskega Ministrstva za kulturo  realizirala nevsakdanji projekt –Turneja po Črni Gori, med katerim sta tri mesece koncertirala v enajstih črnogorskih mestih.

Delujeta tudi kot člana ansambla Clazz kvinteta, ki predvsem izvaja dela francoskega skladatelja Clauda Bollinga. Leta 2014 sta s Clazz kvintetom imela turnejo po Črni Gori. Tako je bila nenavadne sinteze klasične in jazz glasbe, ki jo Claude Bolling razvija v svojih delih, deležna publika na več festivalih v Črni Gori.

Bojana in Boris si s pozornim izbiranjem repertoarja originalno pisanega za duo kitara-flavta prizadevata ta na prvi pogled nenavaden spoj instrumentov približati širšem občinstvu.

Program, ki ga bosta predstavila v Ljubljani, sta premierno izvedla na lanskoletnem Barskem ljetopisu (Barski kroniki), predstavila sta ga tudi marca v Podgorici v okviru prve edicije festivala Dnevi kitare, kot tudi julija na festivalu Espressivo v Cetinjah. Maja je duo nastopil v Zgodovinskem muzeju Kremlja v Moskvi v okviru manifestacije, posvečene praznovanju jubileja črnogorske neodvisnosti.

Organizacijo koncerta v Ljubljani je podprlo Ministrstvo za kulturo Črne Gore prek natečaja za sofinanciranje projektov s področja umetnosti. Zahvaljujoč projektu Koncerti brez meja sta Bojana in Boris že nastopila v Beogradu, načrtujeta pa že tudi gostovanje v Rimu.

  

Boris Nikčević je diplomiral iz flavte na Glasbeni akademiji v Podgorici v razredu profesorja Miodraga Azanjca, izpopolnjeval se je v rodni Franciji, na Konservatoriju v Versaillesu pri profesorju Jeanu Michelu Varachu. V Franciji je redno nastopal kot solist, v komornih zasedbah in v orkestrih, predaval pa je na konservatorijih Rachmaninov v Parizu in Claude Debussy v Corbeil-Essonnesu ter glasbenih šolah v Guyancourtu in Plaisirsu.

Svoj prvi CD za flavto in kitaro v Črni Gori je posnel s kitaristom Srđanom Bulatovićem.

Je ustanovitelj in od leta 2009 tudi predsednik Združenja flavtistov Črne Gore. Predava flavto in deluje kot vodja oddelka za pihala na Glasbeni šoli Vasa Pavić v Podgorici.

Bojana Brajović je diplomirala na Glasbeni akademiji na Cetinju, v klasi profesorice Vere Ogrizović, kot prva črnogorska diplomirana kitaristka. Med šolanjem je osvojila številne nagrade, izpopolnjevala pa se je na seminarjih pri eminentnih svetovnih kitaristih (R. Dyens, R. Andia, E. Karamazov, T. Hoppstock…).

Nastopala je na številnih festivalih v Črni Gori in tujini (Bar Guitar Fest, Barski ljetopis, Guitar open festival, Festival kitare Kras v Sloveniji, Cantiere della musica in Casino guitar fest v Italiji, Guitar Art summer fest v Herceg Novem). Sodelovala je s črnogorskim Simfoničnim orkestrom in igrala v komornih zasedbah z violončelom in flavto ter v kitarskih duetih, triih in kvartetih.

Od leta 2006 je predsednica črnogorskega Združenja kitarskih izvajalcev in pedagogov – Argus, ki je deset let skrbelo za organizacijo najstarejšega festivala klasične kitare v Črni Gori, Bar guitar festa. Predava kitaro in vodi oddelek za kitaro na Glasbeni šoli Vasa Pavić v Podgorici.

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio