Torek
14. Avgust
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

LANA KUŠČER IN DONGNI XIE (Slovenija, Kitajska)

Lana Kuščer, flavta
Dongni Xie, klavir


Spored:

Johann Sebastian Bach (1685‒1750), Sonata v h-molu, BWV 1030
George Enescu (1881‒1955), Cantabile in Presto
Eugène Bozza (1905‒1991), Podoba za flavto solo, op. 38
Alfred Grünfeld (1852‒1924), Dunajski večer, op. 56 (parafraza po valčkih J. Straussa ml.)
Franz Liszt (1811‒1886), Po branju Danteja, S. 161/7
Claude Debussy (1862‒1918), Syrinx, L. 128
André Jolivet (1905‒1974), Linusov spev


Vstop prost.


Flavtistka Lana Kuščer se je rodila v Ljubljani in že kot učenka zablestela na državnih tekmovanjih mladih glasbenikov Slovenije (TEMSIG), saj je trikrat zapored osvojila prvo nagrado. Flavto je študirala najprej na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pozneje pa se je odločila za nov študijski začetek na londonskem Kraljevem glasbenem kolidžu, kjer je tudi diplomirala. Izobraževanje je nadaljevala pri Mosheju Aronu Epsteinu na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Hamburgu in pri Tokeju Lundu Christiansenu na Danski kraljevi glasbeni akademiji v Københavnu, kjer je magistrirala z odliko. Kot štipendistka doktorskega študija poučuje na Univerzi Severnega Teksasa. Med njenimi tekmovalnimi dosežki omenimo nagradi na italijanskem mednarodnem tekmovanju Per giovani strumentisti in na tekmovanju Elise Meyer v Nemčiji.

Leta 2013 je solistično debitirala v newyorški Carnegiejevi dvorani. Zatem je koncertirala v Kennedyjevem centru v Washingtonu, v dvorani Bostonskega simfoničnega orkestra, v Jonesovi dvorani v Houstonu in drugih uglednih ameriških dvoranah oziroma kulturnih centrih. V Londonu je nastopila v Westminstrski palači (zgradba parlamenta) in pred princeso Ano. Muzicirala je tudi ob obisku papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji. Recitale je imela v Sloveniji, Avstriji, Nizozemski, Nemčiji, Danski, Franciji, Portugalski, Italiji, Veliki Britaniji, Japonski in ZDA. Na Glasbenem festivalu v Sarasoti (Florida, ZDA) je junija letos skupaj s Carol Wincenc in Jeffreyem Kahaneom izvedla Bachov Koncert za dve flavti in glasbilo s tipkami. Kot orkestrska glasbenica je bila angažirana med drugim v münchenskem Orkestru z Jakobovega trga in v komornem Klasičnem koncertnem orkestru, sodelovala je tudi z Londonskim simfoničnim orkestrom in orkestrom Angleške narodne opere. Trenutno je članica Simfoničnega orkestra iz Richardsona (Teksas, ZDA), v tej sezoni pa sodeluje tudi z Novim svetovnim simfoničnim orkestrom.

Dongni Xie se je rodila na Kitajskem. Klavir se je začela učiti pri petih letih, prvi samostojni recital pa je imela pri dvanajstih. Izobraževala se je na konservatoriju v Šanghaju, na Peabodyjevem konservatoriju v Baltimoru ter na Univerzi Južne Kalifornije. Izpopolnjevala se je pri znanih pianistih, kot so Richard Goode, Dominique Weber, Robert Levin, Robert McDonald, John Perry, Boris Slucki in Fu Cong. Trenutno je vpisana na doktorski študij na Univerzi Severnega Teksasa. Pianistka je dobitnica zlatih medalj na tekmovanju mladih glasbenikov Teksasa, na mednarodnem tekmovanju Odyssiad in na Ameriškem glasbenem tekmovanju; nagrajena je bila še na številnih drugih mednarodnih tekmovanjih za pianiste oziroma mlade glasbenike. Nastopala je po Evropi, Aziji in ZDA, med drugim v palači Fontainebleau, v dvorani magistrata v Gijónu (Španija) in v Umetnostnem centru Wallis Annenberg v Los Angelesu. Jeseni leta 2017 je kot solistka v Gershwinovem Klavirskem koncertu odprla sezono Simfoničnega orkestra iz Boulderja (Colorado, ZDA).

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio