Petek
28. Avgust
ob 20.00
Mestni muzej - Ljubljana

LASANTHI: South Asian Express (Šrilanka, Indija, Slovenija)

Lasanthi Manaranjanie Kalinga Dona, vokal, violina
Bharath Ranganathan, vokal, kitara
Rok Zalokar, klaviature
Luka Dobnikar, kontrabas
Vasja Štukelj, tabla, kahon


Koncert bo gledalcem ponudil južnoindijsko in severnoindijsko klasično, polklasično in popularno glasbeno izkušnjo.

Dr. Lasanthi Manaranjanie Kalinga Dona je gostujoča predavateljica na Univerzi v Ljubljani in na Univerzi v Kelaniji na Šrilanki. Diplomo iz družboslovja je pridobila na univerzi v Kelaniji, naziv M.Mus (mojster glasbe) iz severnoindijske klasične glasbe (violina) na hindujski univerzi Banaras v Indiji in doktorirala iz muzikologije na Univerzi v Ljubljani. Njen indijski guru je bil profesor V. Balaji na B.H.U v Indiji. Je certificirana izvajalka indijske klasične glasbe pri Broadcasting Corporation iz Šrilanke in predstavnica Šrilanke v Mednarodnem svetu za tradicionalno glasbo (ICTM).

Bharath Ranganathan je glasbenik, pedagog in skladatelj, ki prihaja iz Bangaloreja v Indiji. Glasbeno pot je začel s študijem petja južnoindijske klasične tradicije. Uril se je tudi v uprizoritveni umetnosti in sodobni glasbi. Študiral je sodobno uprizoritveno umetnost v Indiji in Španiji ter razvijal in poučeval različne tečaje v Indiji in na Kitajskem. V svojem glasbenem ustvarjanju raziskuje indijske ritmične solfege in razvoj harmonije iz indijskih melodičnih sistemov. Trenutno je kandidat za doktorat na Univerzi v Ljubljani in dela z begunci in priseljenci v Sloveniji.

Vasja Štukelj je več kot petnajst let svoje znanje tolkal, različnih metričnih sistemov in indijske klasične glasbe izpopolnjeval in poglabljal v tujini, pri svetovno znanemu in legendarnem mojstru indijske table Ustad Faiyaz Khanu, profesorju na glasbeni akademiji v New Delhiju in gostujočemu profesorju na Roterdamskem konservatoriju za svetovno glasbo. Študij nadaljuje pri njegovem vnuku mojstru Imran Khanu. Svoj študij flamenko kahona poglablja pri mojstrih te glasbene zvrsti in učiteljih na flamenko akademiji Amor De Dios v Madridu, Guilliermu Garciji – El Guillu in Rafaelu Cassadu. V različnih zasedbah koncertira doma in v tujini. Oder si je delil tudi s svetovnimi legendami klasične indijske, flamenko in sodobne glasbe kot so: Ustad Faiyaz Khan, Prassana Ramaswamy, Ustad Johar Ali Khan, Steve Stevens idr..

Luka Dobnikar je študent kontrabasa na jazz oddelku Univerze Gustava Mahlerja v Klagenfurtu. Zaključil je že dvoletni študij na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana in graški glasbeni univerzi. Sodeloval je v mnogih zasedbah, kot so Jazz in the Pants, Big Band Grosuplje, Monowi Twins, Haiku Garden. Trenutno živi in ustvarja v Ljubljani.

Rok Zalokar je pianist in skladatelj, ki živi med Ljubljano in Rotterdamom. Po osnovnem glasbenem izobraževanju iz klavirja in harmonike, se je vpisal na Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani, smer jazz klavir, svoje šolanje pa nadaljeval na univerzi Codarts v Rotterdamu. Rok Zalokar je pomemben akter ljubljanske (ob)jazzovske scene. Poleg solo glasbenega udejstvovanja in vodenja svojih skupin, kurira tudi serijo odprtih »jam session« večerov Impronedeljek v Kinu Šiška. Njegov glavnih fokus je sicer klavirski trio, raziskuje pa tudi različne formate zasedb, ki izzivajo konvencionalne žanrske parametre. Med njimi najbolj izstopajo avantgardni pop trio Kukushai, vokalno-klavirski duo Dvojina in hiphop-noise-jazz skupina Million Ear. Od leta 2013 je Rok Zalokar kot (so)vodja zasedb izdal že enajst albumov z avtorsko glasbo pri založbah RTV ZKP, Celinka, ZARŠ, Kamizdat in Modigo. Njegovo delo ni ostalo neopaženo, poleg rednega igranja na domačih in tujih festivalih je prejemnik Jazzona za najboljšo kompozicijo in izvedbo ter mednarodne nagrade Erasmus Jazz Prize.


Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete zadnjo uro pred koncertom na vhodu v Mestni muzej. Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej.

Zaradi ukrepov omejevanja širjenja okužb s COVID-19 morajo vsi obiskovalci nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1,5m. Po uredbi NIJZ je obvezno zbiranje osebnih podatkov vseh obiskovalcev, podatke moramo hraniti 30 dni. Vstop na koncertno prizorišče je mogoč le z vstopnico, obiskovalce prosimo, da na prizorišče vstopajo posamično ob spremstvu hostes, ki jih bodo pospremile do prostega mesta. Zaradi zagotavljanja varnosti vse obiskovalce vljudno naprošamo, da dosledno sledijo navodilom. Če sumite, da ste prišli v stik s koronavirusom ali kažete tipične znake bolezni, ne hodite na dogodek. Poskrbimo za zdravje nas in naših bližnjih.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio