Torek
03. Julij
ob 20.30
Cerkev sv. Jakoba - Ljubljana

LEIPZIŠKI MLADINSKI SIMFONIČNI ORKESTER (Nemčija)

Dirigent: Ron-Dirk Entleutner


Spored:

Anton Bruckner (1824‒1896)

Izbor gradualov v priredbi za orkester

Franz Schubert (1797‒1828)

Heilig, heilig, heilig (Sanctus iz Nemške maše, D. 872) v priredbi za orkester

Franz Schubert

Simfonija št. 7 (trad. št. 8) v h-molu, D. 759 »Nedokončana«

Jean Sibelius (1865‒1957)

Suita Karelia, op. 11


Vstop prost.


Leta 1985 ustanovljeni Leipziški mladinski simfonični orkester, ki ga sestavlja okoli 90 najboljših gojencev Glasbene šole Johanna Sebastiana Bacha, se uvršča med najboljše nemške mladinske orkestre. Že v prvem letu obstoja je bil nagrajen na orkestrskem tekmovanju nemških glasbenih šol. Odtlej v domačem mestu pogosto nastopa v dvorani slovitega Gewandhausa, v Kongresni dvorani ter v cerkvi Sv. Tomaža. Gostovanja so popeljala glasbenike (stari so od 14 do 20 let) po Evropi, Izraelu, Etiopiji, Kanadi in ZDA.

Ob intenzivnih vajah je orkester zrasel v enovito in prepoznavno zvočno telo. Številni člani znamenitih leipziških profesionalnih orkestrov so pridobili prve izkušnje prav v Leipziškem mladinskem orkestru. Z njim intenzivno sodelujejo člani Orkestra Gewandhaus in Simfoničnega orkestra srednjenemškega radia ter tako podpirajo razvoj mladih glasbenikov. Na šestem in sedmem tekmovanju nemških orkestrov je Leipziški mladinski orkester pod vodstvom Ron-Dirka Entleutnerja prejel zvezno nagrado in tako potrdil svojo visoko raven.

Ron-Dirk Entleutner je bil rojen leta 1976 v Leipzigu, pri štirih letih pa že vključen v glasbenoizobraževalni program pod vodstvom Kurta Masurja. Med letoma 1985 in 1994 je bil član leipziškega deškega Zbora sv. Tomaža in v tej sloviti ustanovi pridobil tudi prve dirigentske izkušnje. Dirigiranje je študiral pri Georgu Christophu Billerju in Gerdu Bahnerju (petje pa pri Dirku Schmidtu) na Visoki šoli za glasbo Felixa Mendelssohna Bartholdyja v Leipzigu. Izpopolnjeval se je na mojstrskih tečajih pri Maxu Freyu, Ericu Ericsonu, Helmutu Rillingu, Philipu Ledgerju in Uweju Gronostayu.

Leta 1994 je ustanovil svoj prvi ansambel (Amici musicae), ki nastopa po vsej Nemčiji, na Danskem, Madžarskem, v Hong Kongu, na Azorih in v ZDA. Leta 1998 je Entleutner ustanovil Novi leipziški komorni zbor, leta 2000 pa še spremljevalni ansambel Capella accademia. Kot gostujoči dirigent je nastopal v Švici in Južni Afriki. Od leta 2000 je dirigent in umetniški vodja Leipziškega mladinskega simfoničnega orkestra; na Glasbeni šoli Johanna Sebastiana Bacha deluje tudi kot vokalni pedagog. V zadnjem desetletju je Ron-Dirk Entleutner prevzel pomembne funkcije v Koblenzu (profesor in glasbeni vodja na tamkajšnji univerzi, menedžer tamkajšnjega Mladinskega simfoničnega orkestra). Kot gostujoči predavatelj, vodja zborovskih delavnic in tečajev iz interpretacije je dejaven zlasti v ZDA. Od leta 2015 vodi tudi Saški državni mladinski zbor.

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio