Petek
11. Avgust
ob 20.00
Ribniški Grad - Ribnica

LJUDSKA Z’GODBA

Pihalni orkester Jesenice – Kranjska gora
Dirigent: Dejan Rihtarič

Mešani pevski zbor Vox Carniola
Zborovodkinja: Eva Helenc Drozg

Solisti:
Monika Bohinc, mezzosopran
Klemen Torkar, tenor
Jože Andrejaš, ustna harmonika

Branka Smole, povezovalka koncerta

Vstop prost!


Spored:
ANŽE ROZMAN (1989-): Potep po Sloveniji
ALEKSANDER ČONČ (1989-): Prišla bo pomlad
ANŽE ROZMAN (1989-): Bratci veseli vsi (Klemen Torkar, tenor)
ALEKSANDER ČONČ (1989-) : K soldatom pojdejo (Monika Bohinec, mezzosopran)
ALEKSANDER ČONČ (1989-): Z demfr’co na pot (Jože Andrejaš, ustna harmonika)
ANŽE ROZMAN (1989-): Lectovo srce (Klemen Torkar in Monika Bohinec)
ALEKSANDER ČONČ (1989-): Spet bo veselo pod lipco zeleno (Klemen Torkar in Monika Bohinec)


O projektu:
Razvoj modernih tehnologij, na čelu katerih je svetovni splet, je dal globalizaciji močan zagon, svet pa je praktično postal globalna vas. Ob sodobni glasbeni ustvarjalnosti, ki je preko modernih tehnologij na dosegu kadarkoli, kjerkoli in komurkoli, se vse manj zavedamo pomembnosti kulturne dediščine, ljudske glasbe, ki je temelj narodne zavesti. Ustvarjalce je pri snovanju tega projekta vodilo prepričanje, da ljudska glasba ni stvar preteklosti, ampak da jo je možno revitalizirati in predstaviti poslušalcem na zanimiv način preko glasbenih zgodb v obliki modernih orkestracij. Orkester bo na vseh koncertih oblečen v praznične rateške ljudske noše.
Dodatno težo in veljavo projektu »Ljudska z’godba« daje tudi dejstvo, da je bil med več kot 600 projekti s strani strokovne programske komisije izbran v ozek krog projektov, ki jih je v letu 2016 sofinanciral Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

Pihalni orkester Jesenice – Kranjska gora ima več kot 140-letno tradicijo in je eden večjih tovrstnih zasedb v Sloveniji, saj orkester šteje kar 60 članov, med katerimi prevladujejo mladi glasbeniki. Na čelu te velike, delavne, zagnane in ambiciozne skupine od leta 2014 stoji umetniški vodja in dirigent Dejan Rihtarič, ki je tudi idejni vodja projekta »Ljudska z’godba«. Orkester deluje v lastnem društvu, ustanovljenem leta 1968, ki ima status društva v javnem interesu. Društvu trenutno predseduje Anton Justin.

Mešan pevski zbor Vox Carniola iz Jesenic deluje od leta 1998. Pevski sestav, ki ga že od vsega začetka sestavljajo pevke in pevci iz Jesenic in okolice, je s svojimi nastopi kmalu prevzel pomembno vlogo v kulturnem življenju regije. Zbor od leta 2010 vodi Jelena Drozg.

Izvrstna mezzosopranistka Monika Bohinec je študij petja končala na salzburškem Mozarteumu ter na Univerzi za glasbo na Dunaju, kjer je z odliko zaključila tudi podiplomski študij. Kot solistka je že stala na velikih koncertnih odrih po vsem svetu, kot sta dunajska Musikverein in Konzerthaus, Royal Albert Hall v Londonu, Carnegie Hall v New Yorku, Salle Pleyel v Parizu, Concertgebouw v Amsterdamu, Philharmonie Gasteig v Münchnu in mnogih drugih. Prejela je več nagrad na različnih pevskih tekmovanjih. Trenutno je solistka Dunajske državne opere, ki velja za eno največjih in najbolj cenjenih opernih hiš na svetu.

Mlad tenorist Klemen Torkar je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot solist je nastopil že v mnogih tenorskih vlogah. Za vlogo Orfeja v istoimenski Monteverdijevi operi je prejel Prešernovo nagrado, na lanskem tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov (TEMSIG) v najvišji kategoriji pa je osvojil prvo mesto.

V Mariboru rojeni mladi skladatelj Aleksander Čonč je napisal že celo vrsto avtorskih del za soliste, manjše zasedbe ter za pihalni in simfonični orkester, za katera je bil tudi večkrat nagrajen. V letu 2013 je z avtorskima deloma »Črna fantazija« in »River of Angel« sodeloval na dveh razpisih za komponiste in na obeh osvojil nagrado, »Flight between Love & Hate« pa je bila celo obvezna skladba 34. tekmovanja slovenskih godb. Trenutno je študent kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu prof. Janija Goloba.

Skladatelj Anže Rozman je diplomiral iz kompozicije in glasbene teorije na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Janija Goloba, nato se je vpisal na magistrski študij glasbe za film, televizijo in video igre na Berklee College of Music v Valenciji, kjer je leta 2014 magistriral kot eden najboljših študentov v letniku. Njegova dela se redno izvajajo na koncertih v Evropi in ZDA. Najbolj znan je po svoji orkestralni glasbi in glasbi za flavto, njegova dela pa so izvedli oz. posneli že Tonhalle orkester (Zürich), London Session Orchestra, Budapest Art Orchestra, Orkester Slovenske filharmonije, Orkester RTV Slovenija, Orkester SNG opera in balet Maribor. Med njegove večje dosežke sodijo tudi aranžmaji in orkestracije za prvi večji slovenski muzikal Cvetje v Jeseni, ki je premiero doživel septembra 2014 v ljubljanskih Križankah in je imel že več kot 40 ponovitev. Aranžmaje in orkestracije je pisal tudi pri zadnjem velikem projektu kultne skupine Laibach.


© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio