Ponedeljek
16. Julij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

LOVORKA NEMEŠ DULAR

Lovorka Nemeš Dular, klavir


Spored:

Janez Matičič (1926), Suita št. 1, op. 7

Einojuhani Rautavaara (1928‒2016), Cantus Arcticus op. 61, duet za ptice in klavir (prir. Peter Lönnqvist), Avdio: Robert Petrič. *

Einojuhani Rautavaara, Sonata št. 2, »Ognjena pridiga«

Janez Matičič, Sonata št. 3 *


Vstop prost.


Pianistka Lovorka Nemeš Dular izvaja glasbo 19., 20. in 21. stoletja. Izobraževala se je pri Dubravki Tomšič Srebotnjak (AG v Ljubljani), Arbu Valdmi (Visoka šola za glasbo v Kölnu), Konstantinu Boginu (IESMUS, Bergamo) in Marini Horak (AG v Ljubljani). Zaključila je tudi študij muzikologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Svojo klavirsko igro je izpopolnjevala med drugim pri Leonidu Brumbergu, Jacobu Lateinerju, Igorju Lazku, Nikolaju Luganskem, Olegu Maisenbergu in Vladimiru Ogarkovu. Doslej je koncertirala kot solistka, z orkestrom in v različnih komornih skupinah (s flavtisti, pevci, v klavirskem duu) v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni, Italiji, Nemčiji in Estoniji.

Med številnimi nastopi je treba posebej omeniti njen solistični delež v Gershwinovi Rapsodiji v modrem s pihalnim orkestrom Glasbene šole Grosuplje junija leta 2005 v Slovenski filharmoniji (dogodek je bil posnet in predvajan na TV Slovenija). V sezoni 2006/2007 je izvedla niz recitalov v okviru cikla Pianissimo v organizaciji EPTE (Evropskega združenja klavirskih pedagogov). Leta 2007 je nastopila kot solistka v Prvem klavirskem koncertu P. I. Čajkovskega na festivalu Musica in laguna v Chioggii, jeseni pa je imela recital v Sarajevu v organizaciji tamkajšnje Glasbene mladine. Za recital na 41. tribuni Darka Lukića v Zagrebu je leta 2008 prejela nagrado dvorane Vatroslav Lisinski. V okviru konference EPTA v Talinu (Estonija) je izvedla koncert glasbe sodobnih ugrofinskih skladateljev (G. Ligeti, L. Sumera, E. Rautavaara). Leta 2009 je nastopila na festivalu Erika Satieja v Parizu.

Leta 2013 je imela koncertno predavanje v okviru cikla Wagnerjevi skriti svetovi v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma, maja pa je nastopila še na koncertu Zakaj ljubiti Richarda Wagnerja? v organizaciji hrvaškega in slovenskega Društva Richard Wagner v HNK v Zagrebu. Leta 2014 je nastopila v klavirskem duu z Marino Horak s celovečernim programom glasbe za klavir štiriročno v Grosuplju in v Trstu. Maja leta 2015 je na recitalu v veliki dvorani Zavoda Sv. Stanislava v Ljubljani igrala dela Haydna, Chopina, Rahmaninova in Matičiča. V zadnjem času intenzivno sodeluje s skladateljem Janezom Matičičem. Na Slovenskih glasbenih dnevih je kot solistka leta 2016 nastopila v njegovem Prvem klavirskem koncertu (s Simfoniki RTV Slovenija). V istem letu je izvedla solistični recital na festivalu Sarajevska zima ter koncerta z deli Janeza Matičiča, Ravela in Debussyja skupaj s pianistko Marino Horak.

Od leta 2016 sodeluje v zasedbi TriO, v kateri sta njena glasbena partnerja flavtistka Nikolina Kovač Juvan in hornist Robert Petrič. Z omenjeno zasedbo je konec leta 2017 nastopila na festivalu Jesenske muzičke svečanosti v Skopju (Makedonija). V letu 2017 je intenzivneje začela sodelovati tudi z violinistko Nadeždo Tokarevo, s katero redno snemata za RTV Slovenija.

Leta 2013 je izšla plošča Evterpi, z deli skladatelja Žarka Živkovića, kjer je delež izvedenih del pretežno njen. V letu 2018 pa sta izšli dvojna zgoščenka z zasedbo TriO z izvirnimi in prirejenimi deli za to zasedbo ter zgoščenka Wagnerjeve muze, s solističnimi in pevskimi deli Richarda Wagnerja, v kateri pevski delež izvaja sopranistka Teja Saksida.

Sicer pa ob solističnih in komornih nastopih snema za RTV Slovenija, piše strokovne članke, se ukvarja z muzikološkim raziskovalnim delom ter poučuje klavir na glasbeni šoli Grosuplje.

* Skladbi sta prvi javni izvedbi pri nas.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio