Sreda
27. Julij
ob 19.30
Oranžerija v Burggartnu - Gradec, Avstrija

MAK GRGIĆ Z BACHOM (Slovenija/ZDA)

Mak Grgić, dobro temperirana kitara
Posebna gostja: Meagan Martin, mezzosopran


Spored:

Johann Sebastian Bach (1685–1750)
Wachet auf, ruft uns die Stimme, BWV 140
Partita za flavto v a-molu, BWV 1013
Kristus je ležal v vezeh smrti, BWV 4
Sonata za violino v g-molu, BWV 1001
Ovčice se lahko varno pasejo, BWV 208
Suita za violončelo v D-duru, BWV 1012
Jesus moje je veselje, BWV 147


Vas zanima, kako se kitarist, poznan po virtuoznosti in svobodnem muzikalnem zamahu, odzove na kanonizirano Bachovo glasbo? Mak Grgić je lani izdal album priljubljenih Bachovih del, za katerega je prejel nominacijo za prestižno glasbeno nagrado Grammy. Skladbe je odigral na posebno, dobro temperirano kitaro. Ta reproducira prakso uglaševanja iz Bachovega časa. Obeta se večer odkritij in vznemirljivih spojev med oblikovno strogostjo in umetniško nadgradnjo glasbenega zapisa, med poduhovljeno globino in plesno radoživostjo. Maku se kot posebna gostja pridružuje odlična mezzosopranistka Meagan Martin, vzhajajoča zvezda ameriške opere.

Eden naših najbolj uspešnih kitaristov Mak Grgić slovi po umetniški vsestranskosti in iskrivem izvajalskem navdihu, s katerim se vsak njegov nastop spremeni v glasbeno evolucijo. V Ljubljani rojeni umetnik z mednarodno kariero se posveča komponirani in improvizirani glasbi ter izvaja dela od renesanse in baroka prek klasičnega španskega repertoarja do nove oziroma sodobne glasbe, rad pa posega tudi v medžanrsko in popularno glasbeno polje. Študiral je pri Anteju Čagalju na zagrebškem Konservatoriju Elly Bašić, nato pa na dunajski Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti, kjer je diplomiral v razredu Alvara Pierrija. Študij je na podiplomski in doktorski stopnji pod mentorstvom Williama Kanengiserja in Scotta Tennanta nadaljeval na Thornton School of Music na Univerzi Južne Kalifornije v Los Angelesu, kjer je sedaj asistent predavatelj. Sodeluje s številnimi znanimi glasbeniki in zasedbami, med drugim je z Adamom Del Montejem ustanovil Duo Deloro, ki se posveča flamenku, z Danielom Lippelom pa FretX Duo, ki se osredotoča na novo glasbo. Med njegovimi odmevnejšimi angažmaji omenimo turneje po Kitajski, Japonski in Balkanu, debi v Rusiji s Sanktpeterburškimi simfoniki leta 2009, koncerte in umetniške rezidence v uglednih dvoranah in ustanovah po ZDA, v Španiji, na Portugalskem in drugod. Ob intenzivnem nastopanju je dejaven tudi kot organizator in umetniški vodja. Med drugim vodi organizacijo EuroStrings (združenje sedemnajstih evropskih kitarskih festivalov), Zagrebški kitarski festival, študentski koncertni cikel Music@Rush Hour v Los Angelesu ter vzgojni mladinski program v Santa Monici, ki mu Elementarna kitara.

Vedno prepoznavnejša mezzosopranistka Meagan Martin se odlikuje po navdihujočem in raznovrstnem poustvarjanju. Dobitnica prve nagrade fundacije Hersheyja Felderja za klasične glasbenike in glasbenice je doma tako v baročnem kot avantgardnem repertoarju in najbolj uživa pri delih širokega razpona, ki segajo od čisto tradicionalnih do popolnoma nekonvencionalnih in interdisciplinarnih postavitev. Meagan je študirala pri legendah belcanta Marilyn Horne, Teresi Berganza, Silvani Bazzoni Bartoli in Vladimirju Černovu, pri katerem je na Univerzi v Kaliforniji v Los Angelesu tudi magistrirala. Sodelovala je z različnimi organizacijami, med drugim z LA Opera Connects, Glasbeno akademijo Zahoda, Teatrom Nuovo, Pacific Opera Projectom, Mednarodnim festivalom v Panticosi, festivalom Menuhin v Gstaadu, glasbenim festivalom Astoria, The Rally Cat in Gxrlschool. Med njenimi nastopi velja izpostaviti vlogo Rosine v Seviljskem brivcu, vlogi Dorabelle in Despine v Mozartovi operi Così fan tutte; Asterio v Gluckovi operi La Corona in naslovni vlogi v Handlovem Amadigiju ter Brookovi adaptaciji Bizetove Carmen. Meagan se strastno zavzema tudi za novo glasbo. V svetovni premieri nove opere skladateljice Carle Lucero Juana je imela glavno vlogo – Los Angeles Times jo je v recenziji razglasil za »véliko glorijo«. Pri skladatelju Aferdianu Stephensu je naročila in v Los Angelesu in New Yorku krstno izvedla dva koncertna cikla, osnovana na knjižni predlogi Razsodnost in rahločutnost Jane Austen. Njene druge vloge iz sodobnejšega repertoarja vključujejo Saro iz nove ameriške opere Hladni vrh skladateljice Jennifer Higdon, Fanny Price v komorni operi Mansfield Park Jonathana Dova ter naslovno vlogo v operi Lucrezia Williama Bolcoma.

 


Informacije o vstopnicah najdete tu.


V sodelovanju s

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio