Sobota
29. Junij
ob 19.30
Dvorišče
Loški grad - Škofja Loka

Manca Izmajlova, Oksana Pečeny, Benjamin Izmajlov, orkester Astorpia in Kvartet mladih ljubljanskih solistov

Manca Izmajlova, mezzosopran
Benjamin Izmajlov, solo violina

Orkester Astorpia:
Oksana Pečeny, solo violina
Jonathan Mauch, oboa, saksofon, klarinet
Jan Sever, klavir
Marko Turšič, kontrabas

Godalni kvartet mladih ljubljanskih solistov:
Nejc Avbelj, prva violina
Nina Smej, druga violina
Gea Panter, viola
Jaka Trilar, violončelo

Manca Izmajlova je v svoji karieri je nastopala po vsem svetu, za seboj ima več kot 700 glasbenih nastopov. Njen repertoar je obsežen, zaobjema pesmi v kar 20 jezikih in mnogih žanrih – opera, samospev, musical, popevka, jazz, narodne pesmi.
Danes koncertno veliko sodeluje z mednarodno uveljavljenimi pianisti, kot sta Gokhan Aybulus in Daria Tschaikowskaja ter nastopa z večjimi in manjšimi orkestri, nemalokrat pa tudi s svojim soprogom.
Glasbeni producent in violinist Benjamin Izmajlov je za omenjeni koncert napisal aranžmaje za skladbe A.L. Dvorak: Pesmi, ki jih je pela moja mati, B. Ipavec: Kje so tiste rožice in B. Formin: Dorogoj dllinayu
Oksana Pečeny je prvo glasbeno znanje pridobila na Specialni šoli za nadarjene otroke v Kijevu, šolanje pa je nadaljevala na Srednji glasbeni šoli v Mariboru v razredu svojega očeta Tarasa Pečenyja. Študij je nato tri semestre nadaljevala v Grazu pri prof. Borisu Kušnirju. Leta 2006 je študentka 4. letnika Akademije za glasbo v Ljubljani pri prof. Primožu Novšaku. Je večkratna zmagovalka na državnih in mednarodnih tekmovanjih (Ljubljana, Italija, Nizozemska). Kot solistka je nastopila z Mariborsko filharmonijo, Simfoničnim orkestrom HRT, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani, orkestrom Solisti Piranesi ter večkrat z Slovensko filharmonijo. Je članica komornega orkestra Solisti Piranesi, Komornega orkestra slovenskih solistov ter kvinteta Astorpia, ki pretežno izvaja glasbo Astorja Piazzolle. Od leta 2003 zaseda mesto koncertne mojstrice Komornega in Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo v Ljubljani. Leta 2004 je prejela študentsko Prešernovo nagrado. Kot solistka in članica komornih zasedb je nastopala po Italiji, Švici, Hrvaški, Sloveniji in Avstriji.
Skupina Astorpia je na slovenski sceni že nekaj let dokazovala da je tango nekaj več kot le zvrst glasbe buržuaznega argentinskega plesa. Vse od jazza, šansonov sodobnih klasičnih kompozicij, latina, fada in balkanskih vplivov skozi rdečo nit tanga, vse to je odraz umetnikov, ki sobivajo v slovenskem prostoru in ustvarjajo v današnjem svetu. Izvajajo bisere tango klasikov, “novi tango” Astorja Piazzolle vse do modernega latino tanga kot tudi slovenske kompozicije te zvrsti. Poleg glasbe je njihova predstava obogatena s plesom, poezijo in petjem, vsakič z novimi uglednimi gosti, pevci šansonov, popevk, ter vrhunskimi plesalci. Skupina Astorpia je prvo zgoščenko » Mar del Plata« izdala 2006 pri založbi Dallas Records. Za tem so kmalu posneli tudi videospot za singl Maria de Buenos Aires skladatelja Astorja Piazzolle z gostujočo pevko Vesno Zornik (Katalena) . Nastopili pa so vse od podelitve Viktorjev, v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma kot tudi v ljubljanskih Križankah skupaj z pevko Marizo(Por).

Spored:
A. Vivaldi (1678 – 1744) : Pomlad (1.st)
G. Caccini (1545 – 1618) : Ave Maria
A. Vivaldi (1678 – 1744) : Poletje (Nevihta)
C.Saint-Saens: (1835-1921)  Arija Dalile – iz opere Samson in Dalila
J.Massnet (1842-1912): Meditacija – iz opere Thais
G. Bizet (1838 – 1875) : Habanera
V. Monti (1868 – 1922) : Czardas
A. L. Dvorak (1841 – 1904), arr. Benjamin Izmajlov : Pesmi, ki jih je pela moja mati
J.Offenbach (1819.1880): Barkarola – iz operete Hoffmanove pripovedke
F. Lehar (1870 – 1948) : Lippenschweigen –  iz operete Vesela vdova
A. Simić (roj. 1973) : Tango for her
Dve slovenski ljudski: Nocoj pa, oh,  nocoj in Po jezeru
B. Ipavec (1829 – 1908), arr. Benjamin Izmajlov : Kje so tiste rožice
B. Formin, arr. Benjamin Izmajlov : Dorogoj dllinayu

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio