Nedelja
28. April
ob 20.00
Mestni muzej - Ljubljana

MEDNARODNI DAN JAZZA

Imago Sloveniae se že tretje leto zapored pridružuje obeleževanju mednarodnega dneva jazza v Sloveniji. Pester koncertni program, pripravljen za to priložnost, bo  v sodelovanju z UNESCO mladinsko platformo Društva za Združene narode za Slovenijo, pod pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO  letos potekal v LjubljaniIdriji, Tolminu in Veliki Polani.


28. april ob 20:00, Stari trg – Ljubljana
!ZARADI SLABEGA VREMENA JE KONCERT PRESTAVLJEN V MESTNI MUZEJ!

ACAMAR QUARTET
Cene Resnik, tenorski saksofon
Leonard Medica, kitara
Matjaž Bajc, kontrabas
Urban Kušar, bobni


Acamar Quartet je pretežno mlada zasedba, ki se spogleduje s klasičnim jazzom prejšnjega stoletja oziroma z izročilom velikanov, kot so Charles Mingus, Thelonius Monk, John Coltrane, Miles Davis, Sonny Rollins, Art Ensemble of Chicago, Pharoah Sanders in drugi. Posebnost glasbenikov je kreativen pristop k muziciranju, zato je njihova glasba sveža in igriva, skratka privlačna za občinstvo vseh generacij. Navdihuje jih ideja jazzovske zasedbe kot zvočila, ki se odziva sodobnemu času z nezamenljivim skupnim zvokom. Tako bomo lahko prisluhnili tudi avtorskemu delu vseh štirih članov.

Cene Resnik (tenor saksofon) je eden vidnejših predstavnikov srednje generacije slovenskih kreativnih jazzistov. Za sabo ima številne projekte, ki so tudi dokumentirani. Posnetki so izšli tako pri domačih kot mednarodnih glasbenih založbah. Sodeluje z najrazličnejšimi glasbeniki z vsega sveta. Leonard Medica trenutno študira jazz kitaro na Tartinijevem konservatoriju v Trstu. Njegovi mentorji so Riccardo Chiarion, Giovanni Maier, Klaus Gesing in Matteo Alfonso. Deluje predvsem na področju sodobne jazzovske in improvizirane glasbe. Leta 2018 je med drugim sodeloval tudi na delavnici Doeka v Amsterdamu. Nastopa z raznolikimi ustvarjalnimi glasbeniki iz cele Evrope. Matjaž Bajc je kontrabasist mlade generacije. Svoje znanje nadgrajuje in raziskuje na poteh jazza, noisea in svobodno improvizirane glasbe. Šolanje je začel pri Zlatku Kaučiču, njegov prvi učitelj kontrabasa pa je postal Jošt Drašler. Pozneje se je učil pri Giovanniju Maierju. Deluje v številnih zasedbah različnih glasbenih zvrsti (stari swing, etno, jazz, improvizirana glasba). Tolkalec Urban Kušar prihaja iz šole Zlatka Kaučiča. Vsa leta si nabira izkušnje na področju improvizacije, jazza, rocka in afriških ritmov. Sodeluje z mnogimi večjimi in manjšimi zasedbami ter z raznovrstnimi glasbeniki doma in v tujini.


30. april je bil na generalni skupščini UNESCA leta 2011 na pobudo legendarnega jazzovskega skladatelja Herbieja Hancocka priznan kot mednarodni dan jazza, leta 2012 pa ga je na svoj koledar dodala še Organizacija združenih narodov. Danes ga obeležujejo v več kot 190 državah.

UNESCO prepoznava jazz glasbo kot sredstvo svobode izražanja in dialoga med kulturami, kot sinonim za spoštovanje človekovih pravic ter dostojanstvo žensk in moških, ne glede na njihovo poreklo.

Več o mednarodnem dnevu jazza si lahko preberete tukaj.


Vstop prost.


Partner:                                                                                                                                                                                                                                              Glavni pokrovitelj:

 

V sodelovanju:


 

Glavni pokrovitelji
Medijski pokrovitelji
© IMAGO SLOVENIAE 2020. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio