Ponedeljek
25. Avgust
ob 20.00
Atrij Mestnega muzeja
Ljubljana

META FAJDIGA

Meta Fajdiga (1991) je z učenjem klavirja začela pri sedmih letih na GŠ Vinka Vodopivca v Ajdovščini pri prof. Heleni Plesničar (1998-2010). Junija lani je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu red. prof. Tatjane Ognjanovič (2010-2013), študij klavirja pa nadaljuje na Visoki šoli za umetnost v Zϋrichu pod vodstvom prof. Konstantina Šerbakova. Svoje glasbeno znanje je dodatno izpopolnjevala na glasbenih seminarjih pri prof. Igorju Lazku.

V okviru  različnih ciklov (Glasbena mladina ljubljanska, Glasba z vrtov sv. Frančiška, Musica Raccontata in Friuli, Festival Lent, Slovenski klavirski dnevi, Pianissimo) se je večkrat predstavila na solističnih in komornih recitalih v Sloveniji in Italiji. Januarja 2013 je nastopila tudi kot solistka s Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo in za izvedbo Lisztovega Totentanza za klavir in orkester prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo.

V času svojega šolanja je osvojila prve nagrade na državnih (TEMSIG 2004, 2010, 2013) in mednarodnih tekmovanjih (Nikolai Rubinstein, Pariz, 2002, Aleksander Skrjabin, Pariz, 2010, Maria Yudina, Sankt Peterburg, 2011). Leta 2011 je prejela štipendijo Yamaha Music Foundation of Europe ter postala dobitnica posebne nagrade na mednarodnem tekmovanju Euroregione 2011 v Vidmu (Italija). Avgusta 2012 je na tekmovanju, ki je potekalo v okviru Mednarodne glasbene akademije v Flainu (Francija), prejela nagrado občinstva.
Za študij na Visoki šoli za umetnost v Zürichu je prejela štipendijo fundacije Lyra-Stiftung, štipendijo fundacije Alfred und Bertha Zangger-Weber-Stiftung in štipendijo podjetja Krka.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio