Petek
05. Julij
ob 20.30
Stari trg - Ljubljana

MIA ŽNIDARIČ KVINTET – Z DOTIKOM (Slovenija, ZDA)

Mia Žnidarič, vokal
Peter Ugrin, violina
Steve Klink,
klavir
David Jarh, trobenta
Robert Jukič, kontrabas


Mia Žnidarič z izdajo svojega prvega singla Zabavaj se napoveduje novi album Z dotikom, ki ga bo s skupino renomiranih glasbenikov predstavila na našem Jazz odru, obenem pa proslavila trideseto obletnico kariere.

Žnidaričeva je v Sloveniji ena prvih jazzovskih pevk, ki je poskrbela za prenos širokega nabora jazzovskih standardov v slovenščino; tako je živahno ameriško glasbeno tradicijo in ritme swinga ponesla tudi med Slovence, ki jim jazz morda ni (bil) blizu. Nato se je lotila povezovanja poezije znanih slovenskih pesnikov s tako imenovano ameriško folk glasbo. Vse od takrat nastopa na neštetih koncertih, neutrudno snema in koncertira z raznimi manjšimi in večjimi zasedbami, godalnimi orkestri in mnogimi mednarodno priznanimi glasbeniki. Nanizala je štiri zgoščenke jazzovskih standardov in štiri zgoščenke s slovensko poezijo ter si prislužila pet nagrad zlati petelin.

To je že štirinajsta plošča Mie Žnidarič. Na njej je združena vsa raznolikost pevkine glasbene poti. Skozi niz enajstih pesmi, avtorskih skladb Steva Klinka na besedila Ferija Lainščka in Svetlane Makarovič, nas ne glede na jezik ali slog vodi ista nit: Miin glas. V njenem podajanju jazza je slišati sledove Elle Fitzgerald, v njenih folk melodijah zazvenijo odmevi Joni Mitchell, kadar zasvinga, lahko zaslišimo njen značilni nasmeh, njeno osvežujočo, nagajivo, razigrano lahkotnost, po drugi strani pa nas zna – na primer v slovenski ljudski pesmi Zrelo je žito – oviti v temačno, skoraj obupavajočo tragičnost izgubljene ljubezni.


Vstop prost.


© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio