Ponedeljek
13. Junij
ob 19.00
Balassijev inštitut – Kulturni center Veleposlaništva Madžarske Ljubljana

KONCERT OB 25. OBLETNICI NASTANKA VIŠEGRAJSKE SKUPINE

Zveza Višegrajske skupine, in sicer države Češka, Poljska, Madžarska in Slovaška, so zavezane k vpeljevanju meddržavnih kulturnih, znanstvenih, izobraževalnih in drugih sprememb. V okviru tega se je madžarska glasbena skupina Trio Midnight podala na edinstven kulturni projekt, s katerim privabljajo umetnike iz vseh naštetih držav. Triu, ki ga sestavljajo priznani madžarski jazz glasbeniki, Kálmán Oláh na klavirju, Elemér Balázs na bobnih ter János Egri na kontrabasu, se bodo sedaj v Ljubljani pridružili gostujoči umetniki Jacek Namisłowski s Poljske na pozavni, Ondřej Štveráček iz Češke kot tenorski saksofonist ter trobentaš Lukaš Orávec s Slovaške.

Prek sodelovanja teh glasbenikov se jasno in navdušujoče vidi, da znotraj kulture ni meja. Standardi Tria, skupaj z njihovimi izkušnjami v improviziranju pri ustvarjanju glasbe, zagotavljajo preprosto instrumentalno sodelovanje teh profesionalnih gostov, prav tako pa dajejo odličen zgled glede barvitosti regionalnih kulturnih prednosti ter edinstven prikaz kreativnosti držav članic.

TRIO MIDNIGHT (Madžarska)

Kálmán Oláh, klavir
Elemér Balázs, bobni
János Egri, kontrabas

Leta 1990 je Kálmán, skupaj z János Egri in Elemér Balazs, ustanovil inovativni mainstreamovski jazz trio, Trio Midnight. S pomočjo tria si je Kálmán prislužil zgodnje prepoznanje ter postal redni nastopajoči na prestižnih dogodkih, kot so Umbria Jazz Festival v Italiji, Getxo Jazz Festival v Španiji ter Dinant Jazz Night v Belgiji.

Stil današnjega, zrelega tria, je mnogo več kot samo mainstreamovki jazz: čeprav temelji na Kálmánovih standardih in kompoziciji, gre za improviziran moderen jazz, ki ga sestavljajo različni trendi. V 15-ih letih si je trio pridobil mednarodni sloves; leta 1995 so dobili prvo nagrado na Hoeilaart tekmovanju talentov, kjer je Kálmán osvojil tudi nagrado za najboljšega solista, leta 2000 pa jim je madžarski radio podelil nagrado eMeRTon. Njihov zadnji CD, izdan decembra 2005, je posnetek koncerta z Lee Konitze-em na koncertu Dinant Jazz Nights.

Gostje:

Jacek Namysłowskipozavna (Poljska)
Ondřej Štveráčektenor saksofon (Češka)
Lukaš Orávec, trobenta (Slovaška)

Jacek Namysłowski (Poljska), jazz in solo pozavnist, skladatelj in aranžer, je absolvent akademije v Katovcih (Polska). Njegova prva skupina Jacek Namysłowski Quintet je zmagala na Poljskem tekmovanju mladih džezovsko-bluzovskih zasedb leta 2000. Čez dve leti je s skupino Timeless ponovno zmagal na Tekmovanju džezovskih standardov v Siedlcah, kjer je prejel še posebno nagrado glasbena osebnost. Z isto zasedbo je bil leta 2003 najboljši tudi na tekmovanju Bielski džezovski metež, po katerem je leta 2004 izšel njihov prvi album z naslovom Total Time. Jacek Namysłowski je stalni član kvinteta Zbigniewa Namysłowskega, s katerim je izdal štiri zgoščenke: Standards, Assymetry, Jazz At Prague Castle ter Nice & Easy.

Ondřej Štveráček, tenor saksofonist je pričel z igranjem pri 15-ih letih in se pridružil Litvínov Big bandu in dobil leta 1995  nagrado za najboljšega solista na tekmovanju Big Benda Češke republike. Leta 1998 je pričel s študijem na Konservatoriju Jaroslava Ježka in igral v Praških jazz klubih in najboljšimi češkimi jazz glasbeniki. Leta 2003 je bil finalist prestižnega belgijskega tekmovanja Jazz Contest Hoeilaart. Od leta 2006 je član legendarnega Gustav Broom Big bsnda, Matuš Jakabčic Big banda in East-west European Jazz Orchestra.

Lukaš Orávec, jazz trobentač in skladatelj, se odlikuje z edinstveno umetnostjo improvizacije in nadaljuje svojo pot po vzornikih, velikanih jazzovske trobente, kot so Freddie Hubbard, Tom Harrell in Woody Shaw. Leta 2014 je prejel nagrado ESPRIT za najboljši jazz album leta. Sodeloval je s številnimi osebnostmi doma in v tujini, kot npr. Rick Margitza, Bob Mintzer, Kalman Olah, Vincent Herring, Miroslav Vitouš, Paul Wlosok, Wayne Escoffery, Peter Erskine in Benito Gonzalez. Leta 2015 je izdal album Kulosaari, ki je bil nominiran za nagrado Radiohead in album lastnega  kvarteta Piotrology. Je član Big Banda Gustava Broma in Big Banda Matuša Jakabčica.

vsi logoti sivi vecji

 

 

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio