Sobota
31. Avgust
ob 21.30
Noči v stari Ljubljani
Gornji trg - Ljubljana

MIHAEL HRUSTELJ TRIO (Nizozemska, Romunija, Slovenija)

Mihael Hrustelj, kitara, vokal
Jeroen van der Ley, bas kitara
George Panaite, bobni 

Zvočnost zasedbe je mala enciklopedija world fusion glasbe: balkanska izročila in elementi indijske klasične glasbe v njej sobivajo z zahodnimi popularnimi zvrstmi in evropsko klasiko.


Mihael Hrustelj, slovenski kitarist, ki živi v Rotterdamu (na tamkajšnjem konservatoriju je tudi doštudiral), s svojim edinstvenim načinom igranja klasične kitare navdušuje mednarodno glasbeno prizorišče. Njegove originalne skladbe so težko opredeljive, saj so zmes številnih glasbenih žanrov. Tovrstno izvajalsko svobodo mu omogoča znanje, ki si ga je pridobil med študijem kitare – tako jazzovske kot klasične. Novembra leta 2018 je izdal svoj novi solo album Fallen Leaves z desetimi skladbami, za katere je našel navdih v prečudoviti naravi Slovenije, pa tudi v urbanosti Rotterdama. Ob kitarski igri je na albumu predstavljena tudi Hrustljeva revolucionarna uporaba kitarskega bobnanja, uporaba elektronskega bas bobna in petja. S svojim Mihael Hrustelj Triem glasbenik redno koncertira po Evropi. Glasba zasedbe je plod vplivov balkanske tradicionalne glasbe, pomešane z modernimi žanri (pop, rock, jazz, reggae), z zahodno klasično glasbo, pa tudi z vplivi vzhodnjaške in indijske klasične glasbe. Trio med izvajanjem občasno predstavi tudi vokalne vložke, katerih slovenska ali angleška besedila govorijo o doživljanju narave, od koder prihaja največji del Mihaelove inspiracije.

Jeroen van der Ley je basist iz Rotterdama. Odrasel je v glasbeni družini in bil od mladih nog v stiku z veliko glasbo in glasbeniki. Pri devetnajstih letih je izbral svojo prvo bas kitaro in se kmalu nato vpisal v jazzovski študijski program Utrechskega konservatorija. Diplomiral je z najvišjimi ocenami, magistrski študi latino glasbe pa je nadaljeval na konservatoriju Codarts v Rotterdamu. Nastopa z najrazličnejšimi umetniki široke žanrske palete, osredotoča pa se na stile, orientirane v smereh »world music«.

George Panaite se je rodil leta 1991 v mestu Bacău v Romuniji. Prihaja iz glasbene družine. Bobne je začel igrati, ko se je preselil na Nizozemsko. Nekaj let je nastopal predvsem z rockovskimi bendi v lokalnih klubih, nato pa se je vpisal na študij jazza na konservatorij Artez. Po diplomi je dve leti študiral še na konservatoriju Codarts v Rotterdamu, kjer je zaključil magisterij. Igra stilno raznoliko glasbo z različnimi skupinami, svoje izkušnje na bobnih pa razdaja tudi kot pedagog.

Stran skupine


Vstop prost.


© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio