Ponedeljek
11. Julij
ob 20.30
Stolnica Sv. Nikolaja

MLADINSKI PEVSKI ZBOR SARATOGA-LYNBROOK IN MLADINSKI PEVSKI ZBOR MARIJINEGA OZNANJENJA (ZDA, Slovenija)

Mladinski pevski zbor Saratoga-Lynbrook
Zborovodkinji:
Beth Nitzan
Crystal Isola

Mladinski pevski zbor Marijinega oznanjenja
Zborovodja: Miha Zupanc Kovač
Pianist: Peter Barbo


Spored Mladinskega pevskega zbora Marijinega oznanjenja:

Hugolin Sattner (1851–1934), Ti, ki si najlepša (Elizabeta Kremžar)
Ivan Zajc (1832–1914), Ave maria
Franz X. Engelhart (1861–1924), Dajte mi zlatih strun
Pierangelo Sequeri (1964), Moje si življenje (prir. Damijan Močnik (1967), slovensko besedilo: Irma Močnik)
Luigi Molfino (1916–2012), O sacrum convivium (Tomaž Akvinski)
Stevan Stojanović Mokranjac (1856–1914) Tebe poem (besedilo liturgije sv. Janeza Zlatoustega)
Brendan Graham (1945), Rolf Lovland (1955), Ko dvigneš me (prir. Roger Emerson (1950), slovensko besedilo: Irma Močnik)
Tilen Slakan (1993), Kjer je vera, tam ljubezen (noviteta, hišni blagoslov iz leta 1880)

Spored Mladinskega pevskega zbora Saratoga-Lynbrook:

Franz Schubert (1797–1828), Kyrie iz Maše v G-duru, D. 167
Robert Robinson (1735–1790), Come thou Fount of Every Blessing (prir. Joe Cox)
Antonio Vivaldi (1678–1741), Gloria Patri (prir. Patrick M. Liebergen)
William Byrd (1539/40 ali 1543–1623), Ave Verum Corpus
Thomas Keesecker (1956), Many Will Come
Tradicionalna spiritualna pesem, Keep Your Lamps (prir. André Thomas)
Aaron Copland (1900–1990), Zion’s Wall (prir. Glenn Koponen)
Tradicionalna pesem, Ain’t That Good News (prir. Moses Hogan)


Saratoška srednja šola v Kaliforniji goji bogato glasbeno tradicijo in skoraj štirideset odstotkov dijaškega telesa sodeluje v eni od mnogih glasbenih aktivnosti, ki jo šola organizira. Tokrat k nam prihaja njihov izvrstni mladinski pevski zbor, v katerem pod vodstvom Beth Nitzan in Crystal Isola pojejo dijakinje in dijaki Saratoške srednje šole in bližnje Srednje šole Lynbrook.

Beth Nitzan je vodja zborov na Saratoški srednji šoli. Poučuje koncertni zbor, komorni zbor, godalni filharmonični orkester in maturitetno glasbeno teorijo. Nitzan ima za seboj nastope v koncertni dvorani Walta Disneyja, Hollywood Bowl, amfiteatru Shoreline in drugih pomembnih prizoriščih. Pela je za umetnike, kot so John Williams, James Conlon in Andrea Bocelli. Glas je posodila mnogim glasbenim produkcijam, med drugim koncertom Igre prestolov in Legende o Zeldi (Simfonija boginj). Slišati jo je lahko tudi na albumu Pasquala Esposita, In the Spirit of Christmas. Nitzan je diplomirala iz glasbe na kolidžu Pomona v Kaliforniji, magistrirala pa je iz zborovodstva na Državni univerzi San Jose, kjer je študirala pri dr. Jeffreyju Bensonu.

Crystal Isola že 32 let poučuje zborovsko petje in druge glasbene predmete na srednji šoli Lynbrook. Med drugim je bila tudi predstojnica glasbenega oddelka in dobila nagrado za učiteljico leta. Isola nastopa že celo življenje. Najbolj se je temu posvečala na začetku kariere, ko je še kot otrok nastopala tako profesionalno kot ljubiteljsko na televiziji, radiu in odru kot igralka in korepetitorka. Zaključila je študij petja in klavirja na Kraljevem konservatoriju za glasbo v Torontu v Kanadi, nato pa pridobila pedagoško izobrazbo v Alberti in nazadnje umetniški magisterij iz igranja na Univerzi Brandeis.

Mladinski zbor župnije Marijinega oznanjenja Ljubljana sestavljajo mladi pevci iz Ljubljane, ki skupaj soustvarjajo župnijsko skupnost. Poleg petja v zboru sodelujejo pri bogatenju župnijskega dogajanja in se aktivno vključujejo v soustvarjanje življenja v njej. Zbor sestavljajo pevci zadnjih razredov osnovne šole, srednješolci in študentje. Poleg ostalih župnijskih vokalnih zasedb soustvarjajo nedeljsko liturgijo pri Frančiškanih na Tromostovju. Zbor z orkestrom in priznanimi glasbeniki poleg tega redno pripravi slovesno petje pri bogoslužju za božič in veliko noč. V okviru tega in sicer pa redno izvajajo tudi različne novitete sodobnih slovenskih skladateljev, aprila so krstno izvedli Mašo št. 2 skladatelja Tilna Slakana. Sicer redno izvajajo glasbo različnih obdobij. Zbor vsako leto odide na kakšno gostovanje, pred leti so z božičnim programom navdušili v cerkvi sv. Petra na Dunaju, leto kasneje v več krajih v Prekmurju in v Budimpešti, preteklo zimo pa so imeli božične koncerte v Milanu. V mesecu maju je imel zbor odmeven koncert Marijinih skladb skupaj z Mladinskim zborom iz Kodeljevega in orkestrom Simfonija 23 v cerkvi sv. Trojice pri uršulinkah v Ljubljani.

Miha Zupanc Kovač je po zaključeni glasbeni šoli iz violončela med obiskovanjem Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani obiskoval tudi pouk solopetja pri Marti Močnik Pirc. Po opravljeni maturi je na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani študiral glasbeno pedagogiko. Sedaj študira orkestrsko dirigiranje v razredu prof. Marka Letonje in prof. Simona Dvoršaka. Poleg tega obiskuje pouk solopetja na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri Janku Volčanšku. Od oktobra 2017 poje ter sodeluje kot korepetitor v Komornem zboru Megaron pod vodstvom Damijana Močnika in v Komornem zboru Akademije za glasbo pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika. Od leta 2017 vodi Mladinski zbor Župnije Marijinega oznanjenja v Ljubljani in Vokalno skupino Laulu. Leta 2019 je postal dirigent orkestra alumnov Škofijske klasične gimnazije Simfonija 23. Vodil je tudi Fantovski zbor 1. letnika Škofijske klasične gimnazije, otroški zbor Osnovne šole Alojzija Šuštarja, MePZ Klas Groblje. Poleg teh vodi več projektnih zasedb. Kot korepetitor sodeluje tudi na različnih projektih, med drugim pri Slovenskem otroškem zboru. V sklopu študija je bil asistent pri produkciji opere Agrippina G. F. Händla in korepetitor pri produkciji operete Kandid L. Bernsteina.


Vstop prost.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio