Torek
03. Julij
ob 20.30
Velika dvorana Kulturno kongresnega centra – Dolenjske Toplice

MLADINSKI SIMFONIČNI ORKESTER IZ RAANANE (Izrael)

Dirigent: Guy Porat

Ella Yakir, flavta
Tamir Tavor, violina
Naor Zadickario, violončelo


Spored:

Ludwig van Beethoven (1770‒1827)
Uvertura Egmont, op. 84

Wolfgang Amadeus Mozart (1756‒1791)
Koncert za flavto in orkester št. 1 v G-duru, K. 313 (1. stavek)

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809‒1847)
Koncert za violino in orkester v e-molu, op. 64 (1. stavek)

David Popper (1843‒1913)
Madžarska rapsodija za violončelo in orkester, op. 68

Alexander Argov (1914‒1995)
Cikel izraelskih pesmi (prir. za orkester Menachem Wiesenberg)

Modest Petrovič Musorgski (1839‒1881)
Noč na Golem brdu


Vstop prost.


Mladinski simfonični orkester iz Raanane (RYO), ki ga vodi dirigent Guy Porat, združuje 70 mladih glasbenikov, gojencev Konservatorija v Raanani v Izraelu. Številni izmed njih so nagrajenci nacionalnih in mednarodnih tekmovanj ter prejemniki prestižnih štipendij AIFC. Veliko jih sodeluje z Mlado izraelsko filharmonijo, mnogi so tudi člani Orkestra Zahodno-vzhodni divan, ki ga vodi Daniel Barenboim.

Orkester Konservatorija v Raanani izvaja dela klasičnega repertoarja in vsako leto naštudira tri do štiri programe. Dejavnost korpusa temelji na sistematični vzgoji (priprava partov, skupinska igra, sekcijsko delo, umetniško podajanje); mladi z osebnim glasbeniškim razvojem prehajajo z ene orkestrske pozicije na drugo, pridobivajo znanje in izkušnje. Učinkovitost in umetniška plodovitost takšnega sistema se potrjuje na številnih nastopih orkestra po Izraelu in na gostovanjih po evropskih državah (med drugim po Franciji in Italiji).

Med mednarodno uveljavljenimi dirigenti, s katerimi je orkester sodeloval doslej, omenimo Jonathana Schiffmana (ZDA / Francija), Dmitryja Yablonskega (ZDA / Izrael) in Alekseja Šackega (Rusija).

Guy Porat je dirigent, oboist (solist in komorni muzik) ter pedagog. Oboo je študiral v Tel Avivu, Karlsruheju in Ženevi. Je zmagovalec tekmovanj v Mannheimu, Frankfurtu in Karlsruheju ter nagrajenec tekmovanj v Bayreuthu in Zürichu. Oboo uči na Zasebni glasbeni in umetniški univerzi mesta Dunaj in na Glasbenem centru v Raanani. Mojstrske tečaje je doslej vodil na Guildhall School of Music v Londonu ter v Južni Koreji, Nemčiji, Sloveniji, Črni gori, Hrvaški in v ZDA. Med letoma 2001 in 2009 je bil glavni oboist v Budimpeškem festivalskem orkestru, v sezoni 2005/2006 pa tudi v Simfoničnem orkestru Artura Toscaninija. Bil je tudi član Mladinskega orkestra Gustava Mahlerja in Mlade izraelske filharmonije ter igral med drugim pod Abbadovo, Ozawovo, Mehtovo, Masurjevo in Boulezovo taktirko.

Dirigiranje je študiral pri Sheldonu Morgensternu v Ženevi in na Ženevskem konservatoriju. Izpopolnjeval se je pri Isaacu Karabrtchevskem, Jormi Panuli ter v izobraževalnem programu za dirigente v okviru festivala v Aspnu. Dirigiral je orkestrom, kot so Simfonični orkester iz Haife, orkester festivala MusicaRIVA (Italija) in Balkanska komorna akademija (na beograjskem festivalu BEMUS).


© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio