Četrtek
27. Avgust
ob 22.00
Gornji trg - Ljubljana

MR.J.V. KVARTET FEAT. VID JAMNIK

Jernej Vindšnurer, kontrabas
Lenart De Bock, saksofon
Tilen Gavranović, kitara
Gaj Boštič, bobni
Vid Jamnik, vibrafon


Mr.J.V. kvartet je mlada zasedba štirih prijateljev, ki so se spoznali na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana in nadaljevali skupno ustvarjanje, ne glede na to, da so sedaj vsi člani priznanih jazzovskih univerz (New York, Dunaj, Graz). Tokrat se jim bo na odru pridružil tudi izjemen mlad vibrafonist Vid Jamnik. V ospredju večera bodo predvsem avtorske skladbe Vida in Jerneja, ki so nastale v času študija v tujini. Glasba temelji na akustičnem zvoku, kar je razvidno že iz izbora glasbil (kitara, kontrabas, trobenta…), zvok vibrafona pa izkušnjo še dodatno obogati in pripomore k ustvarjanju unikatnega zvočnega prostora.

Kontrabasist, bas kitarist in skladatelj Jernej Vindšnurer se je izobraževal na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana (KGBL), smer jazz kontrabas in v tem času z zasedbo Jazzed osvojil zlato plaketo in 1.mesto na državnem tekmovanju Temsig (2016) ter nagrado na glasbenem tekmovanju v Trevisu. Naslednje leto je v sklopu »mladi jazzisti« sodeloval z Big bandom RTV Slovenija, kar je za tako mladega glasbenika velika čast. Je tudi član Big banda KGBL, skupine Mencarija, Summertime quintet, Wild cats in Mr.J.V.trio ter substitut v Godbi Domžale. Izobraževal se je pri svetovno znanih glasbenikih kot so Aleš Avbelj, Paul Berner, Linda Oh, David Binney, Joe Sanders, Myles Sloniker, Kaspar Vadsholt, Jim Snidero in Goran Kostić. Svoje izobraževanje sedaj nadaljuje na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti Gradec pod budnim očesom svetovno priznanega kontrabasista in pedagoga Mortena Ramsbøla. Že v prvem letu šolanja na univerzi v Grazu je s skupino Wild cats osvojil prvo nagrado ter posebno priznanje za doseženih vseh 100 točk na tekmovanju TEMSIG 2019 v skupini jazz komorne skupine. Individualno se je izkazal tudi na tekmovanju Marianne Mendt, kjer se je v težki konkurenci akademskih glasbenikov prebil na zaključni festival v st. Pöltnu. V letošnjem letu je v solistični kategoriji na tekmovanju TEMSIG osvojil prvo mesto, z vsemi 100 točkami, nagrado za najboljšo izvedeno obvezno skladbo ter skladbo slovenskega skladatelja, njegovo avtorsko skladbo Halb Neun. Ob študiju in tekmovanjih redno nastopa na mednarodni jazz sceni v Avstriji, na Hrvaškem, Madžarskem, Češkem, v Nemčiji itd., s svetovno priznanimi glasbeniki kot so Max Grosch, Renato Chicco, Ricki Malet, Christian Havel, Anil Bilgen in Lajos Toth.

Vid Jamnik je dodiplomski študij tolkal končal leta 2012 na jazz oddelku Koroškega deželnega konservatorija v Celovcu pri profesorjih Robu Bargadu in Güntherju Hofbauerju ter v okviru študentske izmenjave Erasmus študiral na Jazz Institut Berlin pri profesorju Davidu Friedmanu. Leta 2018 je Summa Cum Laude diplomiral kot študent dvojne študijske smeri, performance in jazz kompozicija, na Berklee College of Music v Bostonu. Tam se je učil od velikanov jazza, kot so Terence Blanchard, George Garzone, Ed Saindon, Kenny Werner in Ralph Peterson. V prvem semestru študija je prejel nagrado »The Most Active Mallet Performer Award«, in bil dve leti zapored uvrščen na zgoščenko šolske založbe Jazz Revelation Records. Založbo je zastopal na festivalu Umbria Jazz v Italiji, Berklee pa na turneji po Franciji. Leta 2014 je s svojim dolgoletnim kvartetom izdal prvenec Last Minute! pri založbi Alessa Records. Njegovi posnetki so bil uvrščeni na dve kompilacijski zgoščenki Jazz Slovenia (2015, 2019), ki predstavljata najboljše glasbenike s slovenske jazzovske scene. Trenutno je študent magistrskega študija na Manhattan School of Music v New Yorku pri profesorjih Joeu Lockeu, Stefonu Harrisu in Miguelu Zenónu. Dodatno se je izobraževal pri Garyu Burtonu ter na mnogih glasbenih delavnicah, ki so jih vodili priznani glasbeniki, kot so Dave Samuels, Eric Alexander, Peter Bernstein, Lewis Nash in Nebojša Jovan Živković. S svojo zasedbo Urgent Detergent se je leta 2015 uvrstil v finale EBU European Jazz Competition na Nizozemskem, leta 2019 pa je zasedel drugo mesto na 7 Virtual Jazz Competition. Kot gost je veliko nastopal s triom svojega mentorja, legendarnega hrvaškega vibrafonista Boška Petrovića, ter s številnimi priznanimi glasbeniki in zasedbami, kot so Jimmy Cobb, Georgie Fame, Jim Rotondi, Stefan Milenkovich, Dusko Goykovich, Arthur Lipner in JM Jazz World Orchestra pod vodstvom Luisa Bonille. V zadnjih letih je trikrat koncertiral na Tajvanu z zasedbo Mizform Project, ki preigrava edinstveno mešanico tradicionalne tajvanske glasbe in jazza. Od leta 2007 na Ravnah soorganizira tradicionalne koncerte jazza v sklopu abonmaja Jazz Ravne in Festivala slovenskega jazza. Od leta 2017 je umetniški vodja pionirskega projekta Viva Jazz Forma, ki prepleta zvoke jeklenih skulptur z instrumentalno glasbo. Trenutno je vodja ali član zasedb Urgent Detergent, Viva Jazz Forma, Vid Jamnik/Ratko Zjača Duo, You’ve Got That Swing (z Eddie Luis & His Jazz Passengers), Jazz Continuo, Mizform Project in Two in Vermillion (duo z Ajdo Stino Turek). Vid Jamnik je glasbenik-predstavnik tolkalnih kladivc Balter Mallets (»Balter Mallets Artist«).


Vstop prost.

Zaradi ukrepov omejevanja širjenja okužb s COVID-19 si morajo obiskovalci redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1,5m. Po uredbi NIJZ je obvezno zbiranje osebnih podatkov vseh obiskovalcev, podatke moramo hraniti 30 dni. Zaradi zagotavljanja varnosti vse obiskovalce vljudno naprošamo, da dosledno sledijo navodilom. Če sumite, da ste prišli v stik s koronavirusom ali kažete tipične znake bolezni, ne hodite na dogodek. Poskrbimo za zdravje nas in naših bližnjih.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio