Sreda
12. Avgust
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

V NOČI – KLAVIRSKI RECITAL S POEZIJO RAINERJA MARIE RILKEJA

Nina Prešiček, klavir
Damjana Černe, interpretacija poezije

 

V NOČI – Klavirski recital s poezijo Rainerja Marie Rilkeja

Pianistka Nina Prešiček se je v kratkem času pri nas uveljavila kot ena osrednjih izvajalk sodobne klasične glasbe tako slovenskih kot tujih skladateljev. Pri tem se projektov loteva drzno in domišljeno, večkrat v kombinacijami z drugimi umetniškimi izrazi in mediji. V nekaj letih je pripravila več odmevnih večmedijskih dogodkov, med njimi Ondine in Sono Mobile. Nina Prešiček ni zgolj izvrstna instrumentalistka, poustvarjalka, temveč tudi glasbenica, ki misli glasbo in v njej išče nenehne kreativne izzive.

Nina Prešiček je diplomirala leta 2000 in nato leta 2003 končala podiplomski študij na Akademiji za glasbo v Stuttgartu pri profesorju Wolfgangu Bloserju. Istočasno je zaključila tudi podiplomski študij na »Perfekcijskem« oddelku Nacionalnega konservatorija v Toulousu (Francija) v razredu profesorice Thérèse Dussant. Leta 2005 je zaključila še magistrski študij na pariški Sorboni, smer muzikologija. Izpopolnjevala se je na mojstrskih tečajih pod mentorstvom Jörga Demusa (Dunaj), Arba Valdme (Köln), Johna Perryja (Los Angeles), Dominiquea Merleta (Pariz) in drugih. V času študija je bila štipendistka Zoisovega sklada Republike Slovenije ter francoske vlade. Leta 2007 ji je bila dodeljena prestižna štipendija internacionalne fundacije Nadia in Lili Boulanger v Parizu.

Damjana Černe je ob ustvarjanju v SMG, kjer se je zaposlila nemudoma po končani AGRFT leta 1983, slovenski gledališki prostor pomembno zaznamovala tudi s kreacijami v okviru neinstitucionalnih projektov in skupin. Gotovo ne moremo mimo njenega sodelovanja z režiserjem Draganom Živadinovom, med drugim je zaigrala v njegovih kultnih projektih Krst pod Triglavom in Gravitacija 0, prvi gledališki predstavi na svetu v breztežnostnem stanju. Je stalna sodelavka umetniškega programa Radia Slovenija, njeno ustvarjalno pot pa je zaznamovalo tudi sodelovanje v več mednarodnih koprodukcijah, nazadnje v Osvajanju sreče, v katerem je nanizala vrsto izjemnih, pretresljivih vlog.

PROGRAM:
Rainer M. Rilke: Slutnja

Frédérique Chopin: Scherzo op. 20, h – mol

Rainer M. Rilke: Pesem o morju

Claude Debussy: Slike I
                              Odsevi v vodi
                              Slavnica Rameauju
                              Gibanje

Rainer M. Rilke: Uspavanka

Robert Schumann: Sanjarjenje

Rainer M. Rilke: Večer

George Crumb: Polnočna glasba
                           Nočna tema
                           Šarada
                           Slutnja
                           Zaklinjanje

John Cage: Pokrajina

 

 

Foto: Uroš Abram, arhiv Mladina

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio