Četrtek
29. September
ob 19.00
razstava 29.9. - 21.11.
Galerija Janez Boljka - Gornji trg 16, Ljubljana

NORIAKI SANGAWA, REZONANCA – RESONANCE

O RAZSTAVI:

Za slikarstvo Noriakija Sangawe se zdi, da je najbolje, če prisluhnemo njegovi lastni izjavi: »V iskanju izraznega sijaja in bistva barv vodim oblike, ki jih tkejo barve,zajemam like, ki se rodijo iz brezobličnega sveta,zagrabim trenutek, ko se oblika pojavi in ga ustavim na platnu. Ko izrežem košček časovnega toka, na platno zasidram trenutek večnega pretakanja.«

Je ta njegov način izražanja enakovreden značilni meditativni obliki haiku poezije? Ali pa se približuje tistemu večnemu geslu, razmisleku o naravi in človeški biti, ki ga označujemo s starogrškim reklom PANTHA REI … VSE TEČE?

Vse teče, pa se tudi zaustavlja, preliva – kar vse se dogaja tako v naravi kot v človeškem miselnem toku.

Noriaki Sangawa pripada sloviti japonski umetniški grupi Ryu, ki je tako rekoč prva vzpostavila stik s slovenskim kulturnim prostorom preko svojega vodje Toshihira Hamana z udeležbo na mednarodnem grafičnem bienalu v Ljubljani in nato tudi s samostojno skupinsko razstavo. Sangawa, ki je študiral umetnost tako na Japonskem kot tudi v Ljubljani, ostaja zvest davni vzhodni meditativni tradiciji, potem ko si vendar dovoli, poimenujmo jo »transformacijo resničnosti«, ki je v njegovem končnem  izrazu tudi blizu zahodnjaški abstraktni ekspresiji.

Aleksander Bassin, kustos


KULTURNI PROGRAM NA OTVORITVI RAZSTAVE:

Kaya Tokuhisa, sopran
Beata Barcza, klavir
Vasilij Meljnikov, violina

Izumi Taku: Onna hitori (sopran, klavir)
besedilo: Ei Rokusuke
priredba za glas in klavir: Barbara Kobal

Arvo Pärt: Cadenza
(violina)

Milko Lazar: Ogledalo (violina, klavir)

Reynaldo Hahn: A Chloris (sopran, klavir)
besedilo: Théophile de Viau


O AVTORJU RAZSTAVE:

Noriaki Sangawa se je rodil leta 1971 v mestu Marugame v prefekturi Kagawa na Japonskem. Leta 1990 se je včlanil v umetniško skupino Ryu, ki jo vodi prof. Toshihiro Hamano. Diplomiral je na Univerzi za likovno umetnost v Osaki leta 1994. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je leta 1998 zaključil specialistični študij slikarstva pod mentorstvom prof. Andreja Jemca. Živi in dela v Ljubljani.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio