Sobota
28. Avgust
ob 21.30
Novi trg - Ljubljana

OBERŽAN-KOPAČ-MARENČE-DIVJAK JAZZ KVARTET

Kristina Oberžan, vokal
Jaka Kopač, saksofon
Erik Marenče, klaviature
Ratko Divjak, bobni


Kristina Oberžan je magistrirala iz jazz petja na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti Gradec ter že v času študija prejela številne mednarodne nagrade in štipendije. Leta 2007 je pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija izdala svojo prvo zgoščenko posvečeno slovenski popevki z naslovom Kakor lep roman, ter na festivalu Slovenska popevka prejela nagrado za najboljšo izvajalko. Leta 2016 je izdala drugo samostojno zgoščenko My Heart Knew. Med leti 2008 in 2011 je poučevala petje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana in v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani. Pot jo je nato zanesla v Veliko Britanijo, kjer je živela do leta 2017. Trenutno se ob pevski karieri ponovno posveča tudi poučevanju. Kristinin močan glas ter čutne interpretacije postanejo darilo za srce poslušalca. Njena samozavest in zrelost z igrivo in nedolžno prisotnostjo na odru ustvarijo očarljivo in osebno glasbeno izkušnjo, ki je ne boste zlahka pozabili.

Jaka Kopač je leta 2009 zaključil magistrski študij iz jazz saksofona na priznani Sibeliusovi akademiji v Helsinkih na Finskem. V času šolanja je izdal svoj prvenec z naslovom Almost There, na katerem je predstavil svoje kompozicije. Sodeloval je pri različnih evropskih in svetovnih projektih, kot so European Movement Jazz Orcestra, European Jazz Orcestra, New School Jazz Orcestra in Umo Big Band ter z odmevnimi glasbeniki, kot so Jonathan Blake, Jimmy Owens, Doug Hammond, Danny Grissett, Vicente Archer, Benito Gonzalez, Dusko Goykovich, Bosko Petrovic, George Garzone in drugi. V  letu 2016 je Kopač v New Yorku posnel svoj drugi CD z naslovom Present Thoughts,  pri katerem so sodelovali Orrin Evans, Willie Jones III in Vicente Archer.

Erik Marenče je uspešno zaključil dodiplomski in podiplomski študij iz jazz klavirja na Srednji šoli za glasbo in balet v Rotterdamu (Hogeschool voor Muziek en Dans), pri profesorjih Robu van Kreeveldu (jazz klavir), Janu Laurensu Hartongu ( latino-jazz, world music) ter Krisu Goessensu. Med leti 2001 in 2004 je deloval kot organizator tedenskih »jam sessionov« v rotterdamskem jazz klubu Jazz cafe Dizzy, kjer je igral s številnimi priznanimi nizozemskimi glasbeniki, kot so Benjamin Herman, Ben van den Dungen, Dik de Graaf, Michael Varenkamp, Ciril Osvald, Hans van Osterhout, Marcel Reis, Louk Boudestijn, Rik Mol, Rob van der Wouw, Shirma Rouse, Johnny Tevreden, Pim Dros, Eelco van den Meeberg idr. Redno sodeluje s priznanimi slovenskimi in tujimi glasbeniki.

Ratko Divjak, jazzovska legenda na bobnih, je izrazito zaznamoval glasbeno prizorišče v Sloveniji in tujini. Njegova bogata kariera se je začela v rockovski zasedbi, potem pa ga je pritegnil svet jazza. Ob sodelovanju z odličnimi solisti Big Banda RTV Slovenija je na mnogih koncertih in snemanjih tega orkestra igral z uglednimi ansambli (omenimo Ugrin-Divjak Quintet) in s solisti, kot so Petar Ugrin, Boško Petrović, Duško Gojković, Stjepko Gut, Primož Grašič, Jure Pukl, Jani Moder, Adam Klemm, Aleš Avbelj, Blaž Jurjevčič, Blaž Trček idr. V različnih zasedbah je nastopal na svetovnih jazzovskih festivalih, med drugim v  Los Angelesu, Montereyu, Sacramentu, Montreuxu, Berlinu in Bologni. Sodeloval je s slavnimi glasbeniki (Art Farmer, Gary Burton, Stan Getz, Joe Pass, N.H.O.P. Pedersen, Sal Nistico, Albert Mangelsdorf, Dave Libman, Tony Coe, Ferdinand Powel, Gianni Basso, Richard Davis, Joe Pass, Mike Stern, Steve Swallow idr.). Z  Big Bandom RTV Slovenija je igral pod dirigentskim vodstvom sijajnega Jožeta Privška ter s številnimi znanimi dirigenti in dirigentkami, kot so Herb Pomeroy, Michael Abene, Ed Partyka, Peter Herbolzheimer, Mercer Ellington, Maria Schneider, Jerry van Rooyen, Carla Bley, Mike Westbrook, David Murray, George Lewis, Bill Holman, Bob Mintzer in Lalo Schifrin. Zadnja leta sodeluje z odličnimi in uveljavljenimi mlajšimi glasbeniki, ki uspešno delujejo v domačih in mednarodnih zasedbah.


Koncert je za obiskovalce brezplačen.*V primeru dežja bo koncert v atriju ZRC.

Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se predstav lahko udeležijo le osebe s potrdilom o: prebolelem covidu-19 (P), cepljenju (C) ali negativnem rezultatu testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur (T). Vstop na prizorišče je mogoč le s predložitvijo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. Dokazila niso potrebna za mlajše od 15 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki.

© IMAGO SLOVENIAE 2022. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio