Četrtek
03. Avgust
ob 20.30
Ljubljanski grad, grajsko dvorišče - Ljubljana

OXANA & LA BANDA

Oksana Pečeny, violina
Matic Dolenc, kitara
Andraž Frece, harmonika
Jan Sever, klavir
Žiga Trilar, kontrabas

Vstop prost!


Nov projekt vrhunske violinistke Oksane Pečeny Dolenc združuje pet profesionalnih glasbenikov pod imenom Oxana & La Banda. Skupina se je uspešno predstavila na celovečernem koncertu v Avstriji, kjer jo je publika nagradila s stoječimi ovacijami. Vir navdiha išče v klasiki, pri Sarasateju in drugih violinskih velikanih, v iskanju novih polj ustvarjalnosti pa se njihov repertoar svobodno sprehaja med tangom ter etno glasbo romov, Romunije in Madžarske.

Oksana Pečeny je kot hči odličnih glasbenikov že zgodaj izkazovala izreden talent ter ljubezen do glasbe in violine. Z osmimi leti se je z družino iz Kijeva preselila v Maribor. Osvojila je številne najvišje nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih in kot solistka nastopala z orkestri doma in na tujem. Je koncertna mojstrica SNG Maribor. Leta 2005 je ustanovila skupino Astorpia, s katero je poleg klasične glasbe raziskovala tudi druge glasbene žanre. Nov projekt je na nek način nadaljevanje starega, a z novim navdihom in konceptom. Pravi, da so z zasedbo včasih nepredvidljivo razpuščeni, včasih potopljeni v domišljiji znanih napevov, včasih v polju neznanega, vedno pa svobodni, sveži in drugačni.

K projektu  je povabila izstopajoče glasbenike. Pianist Jan Sever sodeluje s številnimi skupinami in deluje kot profesor na Konservatoriju v Ljubljani. Harmonikaš Andraž Frece zaključuje študij na Akademiji za glasbo in je letošnji dobitnik Prešernove študentske nagrade. Kontrabasist Žiga Trilar poleg aktivnega komornega koncertiranja deluje  kot namestnik vodje kontrabasov v SNG Maribor. Kitarist Matic Dolenc zaključuje študij na Akademiji za glasbo. Z Oksano Pečeny že vrsto let sodeluje v duetu in je profesor na glasbeni šoli v Velenju.

 

oksana-in-la-banda

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio