Sobota
30. Junij
ob 21.00
Mestni trg - Metlika

ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE

Dirigent: Marko Hribernik


Spored:

Lucijan Marija Škerjanc (1900–1973), V onom černom lese, Ciaccona za godala

Alojz Srebotnjak (1931–2010), Slovenski ljudski plesi za godalni orkester

Tomaž Burkat (1966), Kresnice – baletna suita za orkester

Jani Golob (1948), Štiri slovenske ljudske pesmi za orkester

Marjan Kozina (1907–1966), Na svoji zemlji

Marjan Kozina, Bela krajina


Vstopnina: 10 € (v predprodaji 8 €)
*V primeru slabega vremena bo koncert v Športni dvorani OŠ Metlika.


Orkester Slovenske filharmonije se s svojimi predhodnicami Academio Philharmonicorum (1701), Filharmonično družbo (1794) ter prvo Slovensko filharmonijo (1908−1913) ponosno postavlja ob bok najstarejšim na svetu. Med številnimi uglednimi umetniki, ki so postali častni člani Slovenske filharmonije in njene predhodnice Filharmonične družbe, so Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Niccolò Paganini, Johannes Brahms, Carlos Kleiber, Uroš Krek, Primož Ramovš in številni drugi.

Po ponovni ustanovitvi leta 1947 so orkester vodili priznani dirigenti, med njimi Bogo Leskovic, Samo Hubad, Lovro von Matačić, Oskar Danon, Uroš Lajovic, Milan Horvat, Marko Letonja, George Pehlivanian, Emmanuel Villaume in Keri-Lynn Wilson. Orkester je potrdil svojo odličnost na številnih gostovanjih v evropskih kulturnih središčih in v Združenih državah Amerike ter na Japonskem, predstavil pa se je tudi na pomembnih mednarodnih festivalih. Koncertna dejavnost orkestra je zabeležena na več kot 80 zgoščenkah.

Koncert filharmonikov je nedvomno največji kulturni dogodek letošnjega poletja v Metliki. Na Mestnem trgu bomo med drugim slišali tudi koncertno suito Kresnice, ki jo je napisal skladatelj Tomaž Burkat po nepozabni uspešnici svojega očeta Henrika Burkata, znamenitega Henčka, namreč po napevu Metliška črnina (avtor besedila je Toni Gašperič). Kresnice so poklon Beli krajini, njenim prijaznim in plemenitim ljudem, plesom, krajinski lepoti in seveda tudi vinu – metliški črnini. Prav letos mineva petdeset let, odkar je iz metliške Vinske kleti prišla prva steklenica tega našega znamenitega vina.


 

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio