Četrtek
25. Julij
ob 20.30
Slovenska filharmonija - Ljubljana

ORKESTER VU – ORKESTER SVOBODNE UNIVERZE V AMSTERDAMU (Nizozemska)

Dirigent: Joost Smeets


Spored:

Anatolij Ljadov (1855–1914), Začarano jezero, op. 62
Aram Hačaturjan (1903–1978), Spartak, izbor iz baleta
Sergej Rahmaninov (1873–1943), Simfonija št. 2 v e-molu, op. 27


Orkester VU (Het studentenorkest van de Vrije Universiteit Amsterdam) je bil ustanovljen leta 1962 kot študentski orkester amsterdamske Svobodne univerze in je od leta 2014 neodvisno združenje. Njegov prvi dirigent je bil Otto Klap, sledil mu je Daan Admiraal, ki ga je vodil kar 44 let. Orkester je sprva deloval kot komorna orkestrska zasedba, sčasoma pa se je razvil v veliki simfonični korpus. V najuglednejših dvoranah na Nizozemskem in v tujini izvaja predvsem poznoromantični repertoar in glasbo dvajsetega stoletja. Velja za prvi študentski orkester, ki je izvajal zahtevne skladbe, kot so Posvetitev pomladi (Stravinski) ter Straussova in Mahlerjeva simfonična dela.

Orkester dvakrat letno naštudira nov program. Pogosto spremlja pevske zbore in soliste, obenem pa pripravlja svoje projekte. Redno sodeluje s Haaškim koncertnim zborom. Spremljal je tudi slavne soliste, kot so Janine Jansen, Isabelle van Keulen, Ivo Janssen, Quirine Viersen in Pieter Wispelwey. V zadnjih letih je gostoval v Italiji, Nemčiji, Franciji, Bolgariji, Angliji in Estoniji. Leta 2012 (ob svojem zlatem jubileju) je bil povabljen v Rusijo, kamor se je vrnil leta 2014. Lani je bil toplo sprejet v Latviji. Letošnja turneja vključuje poleg Slovenije še Avstrijo in Italijo, na njej pa se orkester predstavlja s tremi priljubljenimi deli ruske (in nekdanje sovjetske) simfonične tradicije, prežetimi z barvitostjo in melodičnim zanosom.

Joost Smeets je bil leta 2018 imenovan za šefa dirigenta Orkestra VU. Študiral je tubo na Visoki šoli za glasbo v Kölnu. Od leta 1996 je tubist v Vzhodnem simfoničnem orkestru v Enschedeju, leta 1999 pa je prevzel to funkcijo še v Filharmoniji Južne Nizozemske (Eindhoven / Maastricht). Leta 2000 je začel tudi poučevati na Artezovem konservatoriju v Enschedeju. Smeetsova druga strast (poleg tube) je dirigiranje. Študiral je pri priznanih dirigentih, kot so Jan Stulen, Edo de Waart, Mihail Jurovski, Jorma Panula, Donato Renzetti in Maurizio Arena. Intenzivno je sodeloval s simfoničnim orkestrom iz Antwerpna, Orkestrom Severne in Orkestrom Južne Nizozemske. Je prejemnik nagrad na mednarodnih dirigentskih tekmovanjih v Brescii (2018), Londonu (2016), Budimpešti (2015) in Cordobi (2013).


Vstop prost – brezplačne vstopnice bodo na voljo eno uro pred koncertom.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio