Petek
07. Marec
ob 17.00
Ljubljanski grad, dvorana Palacij
Ljubljana

Otroška likovna delavnica – izdelovanje gregorčkov

Gregorjevo: Slovenski praznik zaljubljencev, izdelovanje in spuščanje gregorčkov

Otroška likovna delavnica – izdelovanje gregorčkov: 7. marec, Ljubljanski grad, dvorana Palacij, ob 17.00

V petek, 7. marca, bomo v prostorih Palacija, dvorani Ljubljanskega gradu,  iz naravnih materialov izdelali plavajoče hišice, vanje položili svečke ter jih na predvečer Gregorjevega (11. marca 2014), ob pomoči staršev spustili po Gradaščici.

Na gregorjevo je po še po »starem« (julijanskem) koledarju godoval sv. Gregor, ki “luč v vodo vrže” in oznani začetek pomladi, oziroma prvi pomladni dan – pri nas velja tudi za slovenski praznik zaljubljencev. Sonce si je opomoglo, opazimo prve cvetne popke, ptički veselo žvrgolijo in od tod po vsem Slovenskem govorica, da se ne ta dan ženijo ptički.

Ta večstoletni običaj je včasih živel tudi med čevljarji in kovači, saj so prav na gregorjevo prenehali delati ob svečah in so zato simbolično izdelali različne hišice iz papirja ali lesa, vanje položili svečke in jih spustili po vodi – to tradicijo ohranjamo še danes, ko hišice radi izdelujejo in se dogodka veselijo predvsem otroci.

Število mest na likovni delavnici je omejeno. Prijave na E: info-center@ljubljanskigrad.si, na T: 01 306 42 93 ali M: 051 381 690

V sodelovanju z Ljubljanskim gradom.

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio