Petek
17. Junij
ob 21.00
Kongresni trg - Ljubljana

OTVORITVENI KONCERT 34. MEDNARODNEGA FESTIVALA IMAGO SLOVENIAE IN POLETJA V STARI LJUBLJANI

KONCERT POTEKA V OKVIRU 14. FESTIVALA JUNIJ V LJUBLJANI.

 

SIMFONIČNI ORKESTER RTV SLOVENIJA
Dirigenta: Ana Erčulj in Davorin Mori
Solisti:
Nika Gorič, sopran
Sara Briški Cirman – Raiven, mezzosopran
Andraž Golob, klarinet
Maja Horvat, violina
Urban Stanič, klavir


Spored:

Uroš Krek (1922–2008), Rapsodični ples za simfonični orkester
Vladimir Lovec (1922–1992), prvi stavek iz Koncerta za klavir in orkester v a-molu
Giuseppe Tartini (1692–1770), Vražji trilček
Carl Maria von Weber (1786–1826), drugi in tretji stavek iz Koncerta za klarinet v f-molu, št. 1, op. 73
Ruggiero Leoncavallo (1857–1919), Intermezzo iz opere Glumači
Franz Lehár (1879–1948), arija Judite iz 4. prizora operete Judita
Jacques Offenbach (1919–1880), barkarola iz 3. dejanja Hoffmannovih pripovedk
Ruperto Chapí y Lorente (1851–1909), romanca Luize iz 2. dejanja zarzuele Zabedejeve hčere
Léo Delibes (1836–1891), Cvetlični duet iz opere Lakmé
Manuel de Falla (1876–1946), Španski ples iz opere Kratko življenje


34. Mednarodni festival Imago Sloveniae in Poletje v stari Ljubljani bo z gala koncertom pod taktirkama dveh izmed najuspešnejših mladih slovenskih dirigentov Ane Erčulj in Davorina Morija svečano odprl Simfonični orkester RTV Slovenija. Ob njem bodo zaigrali oziroma zapeli nekateri naši najboljši mladi solisti in solistke: član Berlinske filharmonije, klarinetist Andraž Golob; najboljša umetniška doktorantka svoje generacije in prejemnica laskavega naziva »Associate of the Royal Academy of Music«, sopranistka Nika Gorič; vzhajajoča operna zvezda in ena najuspešnejših pop izvajalk pri nas, mezzosopranistka Sara Briški Cirman – Raiven; prejemnica prestižne nagrade Kraljeve filharmonične družbe Emily Anderson, violinistka Maja Horvat; in prejemnik številnih lovorik in odličij, genialni pianist Urban Stanič.

S koncertnim programom se bomo poklonili 330-letnici rojstva skladatelja Giuseppeja Tartinija in 100-letnicama rojstev skladateljev Uroša Kreka in Vladimirja Lovca, ki jih obeležujemo v letošnjem letu.

Simfonični orkester RTV Slovenija že krepko vstopa v sedmo desetletje svojega delovanja in že od ustanovitve ga odlikujeta glasbeno mojstrstvo in vrhunska poustvarjalnost. Novembra 2019 se je orkester kot prvi slovenski profesionalni simfonični orkester z velikim uspehom predstavil na turneji v Latinski Ameriki. Pod taktirko Raoula Grüneisa in s slovitim violončelistom Mišo Majskim so koncertirali v veličastnih koncertnih dvoranah v Limi, Buenos Airesu in Sao Paulu. Uspehi in predvsem izjemna kakovost orkestra niso ostali neopaženi niti pri nekaterih velikanih popularne klasične glasbe, tenoristih Joséju Carrerasu, Placidu Domingu in Andrei Bocelliju ter duu 2Cellos, ki so si za spremljevalni orkester na koncertih v Sloveniji in bližnjih državah izbrali prav Simfonični orkester RTV Slovenija. Zasedba je posnela skoraj celoten slovenski simfonični repertoar in je za najboljše poustvaritve domačih skladb prejela številna visoka priznanja. Z letošnjim letom mesto šefa dirigenta prevzema odlični bolgarsko-ameriški dirigent Rossen Milanov.

Ana Erčulj, izvrstna in vsestranska slovenska dirigentka, je leta 2022 zaključila študij orkestrskega dirigiranja na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom Marka Letonje in Simona Dvoršaka z izvedbo Uverture k operi Čarostrelec Carla Marie von Webra in Pulcinelle Igorja Stravinskega z orkestrom Slovenske filharmonije. Trenutno se izpopolnjuje na magistrskem študiju orkestrskega dirigiranja na tržaškem Konservatoriju Giuseppeja Tartinija pri Marcu Angiusu. Vodila in sodelovala je z različnimi zasedbami, kot so ženski pevski zbor Čarnice, Pihalni in Simfonični orkester Akademije za glasbo, Kvartet rogov Slovenske filharmonije ter Zbor Slovenske filharmonije. Kot asistentka dirigenta je sodelovala z APZ Tone Tomšič in s SNG Opera in balet Ljubljana pri izvedbi opere Ksenija in Carmina Burana. Pri Mešanemu zboru Glasbene matice je asistentka dirigenta Sebastjana Vrhovnika in gostujoča dirigentka Obalnega komornega orkestra. Je tudi ustanoviteljica in umetniška vodja nagrajene vokalne skupine Gallina in vokalno-instrumentalnega ansambla Musica Emonica, s katerim izvaja vokalno-instrumentalna klasicistična dela v povezavi z novostmi slovenskih sodobnih skladateljev. Z vokalno skupino Gallina je leta 2017 na tekmovanju InCanto Mediterraneo osvojila prvo nagrado v kategoriji sakralne glasbe, leta 2018 pa so na italijanskem tekmovanju CorAmare pod njenim vodstvom zmagale v dveh kategorijah in v finalnem nastopu osvojile Grand Prix. Leta 2019 je bila na tekmovanju CorAmare članica žirije, tam pa je za več kot sto udeležencev izvedla tudi delavnico zborovske improvizacije.

Davorin Mori, priznani pianist in eden najuspešnejših slovenskih dirigentov mlajše generacije, živi na Dunaju in trenutno v Dunajski državni operi deluje kot asistent zborovodje Thomasa Langa. Je tudi umetniški vodja in dirigent zbora Cappella Albertina Wien, ki je specializiran za staro glasbo, ter ustanovitelj in umetniški vodja komornega orkestra Camerata Sinfonica Austria, s katerim je koncertiral na različnih festivalih v Avstriji ter sodeloval tudi z več slavnimi solisti in solistkami, kot so Iva Schell, Asja Valčić, Gerald Preinfalk, Klaus Paier. Davorin je med drugim dirigiral Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija, Kijevskemu simfoničnemu orkestru, Armenskemu državnemu simfoničnemu orkestru, Simfoničnemu orkestru KONSE. Prvič je nase opozoril na otvoritvenem koncertu festivala Solnjegraškega poletnega festivala leta 2016, kjer je z Dunajskim filharmoničnim zborom izvedel jazz mašo Prayer Wheel Karena Asatriana, ki jo bo na posebno vabilo ponovno dirigiral v Erevanski operni hiši. Na dunajski Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti je tik pred zaključkom podiplomskega študija dirigiranja v razredu dr. Johannesa Wildnerja. Njegovi drugi načrti za bližnjo prihodnost vključujejo izvedbo oratorija Elias Felixa Mendelssohna z avstrijsko Camerato Sinfonico in Cappello Albertino Wien v dunajski Frančiškanski cerkvi in gostovanje v dvorani MuTh (tj. dvorani Dunajskih dečkov) z Mahlerjevo četrto simfonijo.

Nika Gorič je petje študirala na Univerzi za glasbo in gledališko umetnost v Gradcu in na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu, kjer je magistrirala in zaključila umetniški doktorat. Prejemala je štipendijo Marie Callas in Charlesa Mackerrasa. Ob zaključku magisterija je dobila nagrado Regency in najprestižnejše kraljičino priznanje »Queen’s Commendation for Excellence« kot študentka leta. Leta 2019 je prejela naziv »Associate of Royal Academy of Music«. V letošnjem letu je prejela nagrado Slavnostnih iger Mecklenburga-Predpomorjanskega, s čimer je postala stalna umetnica festivala. Med vidnejše koncerte sodijo nastopi v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, v Berlinski filharmoniji, hamburški Filharmoniji, Kraljevi festivalni dvorani v Londonu, Simfonični dvorani v Birminghamu, Wigmore Hallu in King’s Place v Londonu. Med pomembnejše vloge sodijo Adina (Ljubezenski napoj), Norina (Don Pasquale), Gilda (Rigoletto), Pamina (Čarobna piščal), Suzana (Figarova svatba), Aricie (Hippolyte et Aricie), Titanija (Vilinska princesa) in Italienische Sängerin (Capriccio). V sezoni 2021/2022 je prevzela glavno vlogo Christel (Ptičar) v Celovškem mestnem gledališču, za SNG opera in balet Ljubljana je poustvarila Pamino (Čarobna piščal) in Adino (Ljubezenski napoj) ter nastopila na koncertih s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Orkestrom Slovenske filharmonije. Pod okriljem Slovenske filharmonije je pripravila samostojni recital in z Ensemblom Dissonance nastopila na Slovenskih glasbenih dnevih v okviru Festival Ljubljana. Maja je za SNG Maribor upodobila Gildo Verdijevega Rigoletta. Sezono zaključuje z nastopi v Nemčiji (Cosi fan tutte), Franciji (Dido in Enej) in recitali na raznih poletnih festivalih.

Pevka in harfistka Sara Briški Cirman je po uspešno zaključenem Konservatoriju za glasbo in balet Maribor (smer harfa pri prof. Daliborju Bernatoviču, džezovsko petje pri Ani Bezjak in solopetje pri prof. Leoni Bašovič in Tini Bohak) vpisala na Akademijo za glasbo v Ljubljani (smer solopetje – opera), kjer je leta 2018 diplomirala v razredu prof. Alenke Dernač Bunta, maja 2021 pa je v Cankarjevem domu odpela glavno vlogo Agrippine v istoimenski operi G. F. Haendla in s tem zaključila magistrski študij solopetja pri prof. Piji Brodnik. Za svoje dosežke na področju klasične glasbe je bila večkrat nagrajena Januarja 2021 je bila finalistka na mednarodnem tekmovanju opernega petja v Barceloni, Tenor Vinas. Je prejemnica štipendije opernega festivala v Pragi, Opernfest Prague, v okviru katerega je sodelovala s priznanimi dirigenti, orkestrom in umetniki s Češke. Na mednarodnem pevskem tekmovanju IMMCC 2020 je prejela prvo nagrado in tretje mesto. Aktivna je tudi v popularni glasbi, kjer se podpisuje kot avtorica besedil in glasbe večine svojih skladb, ki jih izvede pod umetniškim imenom Raiven. Za album Magenta je leta 2018 prejela Zlato piščal, strokovno glasbeno nagrado za dosežke na področju slovenske popularne glasbe.

Novi solo bas klarinetist orkestra Berlinske filharmonije Andraž Golob je študiral na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu. Kot solist in komorni glasbenik je dobitnik več prvih nagrad (na tekmovanjih Davorina Jenka, Stevana Mokranjca, Luigija Zanuccolija, tekmovanju Val Tidone, na TEMSIG-u itn.). Kot orkestrski glasbenik si je nabiral izkušnje v profesionalnih in mladinskih orkestrih (omenimo Mladinski orkester Gustava Mahlerja, Nürnberške simfonike ter Graške filharmonike), redno tudi snema za avstrijsko radiotelevizijo ORF. Septembra 2019 je po uspešno opravljeni avdiciji zasedel mesto akademista pri Dunajskih filharmonikih, oktobra 2021 pa redno pozicijo pri Berlinskih filharmonikih. Dodatno se izobražuje pri številnih priznanih glasbenikih (Mathias Schorn, Andreas Schablas, Johann Hindler, Mate Bekavac, Kilian Herold, Harri Mäkki idr.).

Izjemno nadarjena glasbenica Maja Horvat študira na prestižnem Kraljevem kolidžu za glasbo v Londonu, kjer je po diplomi na konservatoriju v Ljubljani v razredu Volodje Balžalorskega uspešno opravila sprejemne izpite z najboljšimi ocenami med vsemi sodelujočimi kandidati. Leto dni po pričetku študija je že prejela drugo nagrado na tekmovanju Grand Prize Virtuoso 2016 v Londonu, leta 2018 dosegla 3. mesto in posebno nagrado na Mednarodnem tekmovanju Karola Szymanowskega in bila nagrajena z nagrado Emily Anderson za leto 2019/20, ki jo podeljuje Kraljeva filharmonična družba. Kot solistka je nastopila z orkestrom Slovenske filharmonije in Komornim orkestrom Slovenske filharmonije, Komornim orkestrom Mendelssohn, Simfoničnim orkestrom Nacionalnega poljskega radia, Simfoničnim orkestrom KGBL ter Komornim orkestrom Mladi ljubljanski solisti.

Pianist Urban Stanič je zmagovalec slovenskega izbora za tekmovanje Evrovizijski mladi glasbeniki 2014 in prejemnik 2. nagrade na finalnem tekmovanju v Kölnu. Na svoji umetniški poti je kot solist večkrat sodeloval z najvidnejšimi slovenskimi orkestri, kot sta Orkester Slovenske filharmonije in Orkester RTV Slovenije. Osvajal je prva mesta in druge visoke nagrade na mednarodnih tekmovanjih, trikrat zaporedoma pa je osvojil prvo mesto na državnem tekmovanju. Trenutno se izpopolnjuje v razredu profesorja Stefana Vladarja na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. Magistrski študij klavirja je z najvišjo pohvalo zaključil pri zaslužni profesorici Dubravki Tomšič Srebotnjak na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer deluje kot asistent. Kot solist z orkestri, s samostojnimi recitali in kot komorni glasbenik je nastopal v koncertnih hišah, kot so Konzerthaus Berlin, Cankarjev dom in Slovenska filharmonija, večkrat pa tudi na Kongresnem trgu. Urban je v mlajših letih postal dvakratni državni prvak v matematiki in petkratni v logiki, v svoji kategoriji pa je zmagal tudi na državnem šahovskem prvenstvu.


Vstop prost.


V sodelovanju s

 

 

 

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio