Sreda
13. Junij
ob 21.00
Grand hotel Union - Ljubljana

SVEČANA OTVORITEV 30. MEDNARODNEGA FESTIVALA IMAGO SLOVENIAE IN POLETJA V STARI LJUBLJANI: DRŽAVNI ANSAMBEL RUSKI KOZAKI (Rusija)

Umetniški vodja: Leonid Milovanov.


Vstop prost. Zaradi slabe vremenske napovedi je dogodek prestavljen s Kongresnega trga v Unionsko dvorano Grand hotela Union. Število mest v dvorani je omejeno, zato svetujemo, da pridete pravočasno, da si zagotovite svoje mesto.


Gostovanje ruskih umetnikov, ki ga pripravljamo v sodelovanju s Forumom slovanskih kultur in s katerim odpiramo jubilejni Mednarodni festival Imago Sloveniae, se simbolno navezuje na začetno obdobje Imagovega delovanja. Spektakelski nastop, podoben nocojšnjemu, je bil namreč eden prvih večjih dogodkov s tujimi izvajalci v organizaciji naše ustanove. Letošnja otvoritev festivala je tako spomin na čas, ko je projekt Imago Sloveniae vstopal v mednarodni prostor. Najprej so bile stkane prav vezi z rusko kulturo in umetniško sceno, ruski solisti in ansambli pa so v zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja izrazito popestrili Imagovo programsko ponudbo. Nocojšnja umetniška predstavitev rusko-kozaške plesne in glasbene tradicije naj bo torej odrsko praznovanje ob tridesetletnici našega festivala.

Kozaki so predvsem z rusko-ukrajinsko zgodovino povezano ime za neodvisne polvojaške skupnosti, ki so od 15. stoletja nastajale v jugovzhodnih in južnih mejnih predelih carske Rusije, Poljske in Litve. Ohranjale so sistem samouprave ter samoniklost v načinu življenja in običajih. Do dokončne izgube avtonomije v 18. stoletju se nikoli niso docela pokorile ne carističnemu režimu ne poljsko-litovski uniji, temveč so se jima zaporedoma upirale v znamenitih vstajah. Od 18. stoletja naprej so kozaki v ruski vojski sestavljali konjeniške polke, a jih imamo še danes za simbol neuklonljivosti, kolektivnega ponosa in pustolovskega svobodoljubja.Državni ansambel Ruski kozaki je ena izmed vodilnih profesionalnih plesnih skupin v Rusiji. Predstave, ki jih izvaja, so preplet tradicionalnih plesov, pesmi in instrumentalnih skladb; slovijo po dinamičnosti in navdušujoči dodelanosti.

Skupino je leta 1990 v Lipecku ustanovil zaslužni umetnik Rusije Leonid Milovanov. Osrednji del ansambla je plesno-baletni korpus, ki ga sestavljajo plesalci različnih stilov. Vokalna skupina bogati predstave z značilno zvočno barvitostjo, komorna orkestrska zasedba pa s pristno folklornimi, a tudi sodobnejšimi glasbenimi aranžmaji.

Program ansambla je pravi umetniški vpogled v tradicionalne kulturne in življenjske vzorce kozakov. Oblikovan je v intenzivnem odrskem loku, z živopisnimi oblačili, vedrino petja in nezadržno plesnostjo, ki predstavlja dediščino številnih “kozaških” ruskih pokrajin, od Dona in Črnega morja do Sibirije in Daljnega vzhoda. Repertoar skupine sestavlja več kot 20 vrst plesa in 50 pesmi. Ob tipičnih, zelo znanih plesih kozakov nastopajoči blestijo tudi v ruskih folklornih točkah, vključno s slavno Kalinko.

Ansambel Ruski kozaki je znan in cenjen po vsem svetu. Gostoval je v Veliki Britaniji, Nemčiji, Grčiji, Albaniji, Danski, Španiji, Italiji, Kanadi, ZDA, Kitajski, Koreji, Norveški, Portugalski, Romuniji, Slovaški, Češki, Franciji, Švedski in v državah nekdanje Jugoslavije.


V sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio