Sreda
17. Avgust
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

PAUL GULDA (Avstrija)

Paul Gulda, klavir


Spored:

Johann Sebastian Bach (1685–1750), Dobro temperiran klavir v kombinaciji s Fitzwilliamovo knjigo virginalov (Anglija, 1615)
Ludwig van Beethoven (1770–1827), Sonata za klavir št. 14 v cis-molu, op. 27, št. 2 “V mesečini”
Claude Debussy (1862–1918), Drugi, četrti in peti preludij iz prvega zvezka Preludijev
Aleksander Nikolajevič Skrjabin (1872–1915), Vers la flame, op. 72
Friedrich Gulda (1930–2000), Variacije na Light My Fire


Paul Gulda, rojen na Dunaju leta 1961, se je klavir pričel učiti pri osmih letih. »Moji prvi učitelji so bili jazzovski pianisti: Fritz Pauer in Roland Batik; moj oče, Friedrich Gulda, ki me je navdahnil s svojo absolutno predanostjo glasbi; Leonid Brumberg, dolgoletni asistent velikemu Heinrichu Neuhausu, ki me je naučil temelje ruske šole; in Rudolf Serkin, ki mi je podaril darilo prave dobrote in podpore v glasbenem svetu. Poskušam črpati iz vsega tega in po svojih sposobnostih iti še dlje.« Paulovo globoko navdušenje nad J. S. Bachom ga je kmalu navdahnilo še k učenju čembala, klavikorda in orgel.

Priznani avstrijski umetnik deluje kot solist, komorni glasbenik, improvizator in skladatelj. Ustvaril in koproduciral je že vrsto projektov, ki združujejo glasbo in literaturo, včasih tudi slikarstvo. Med drugim je tudi snemal za različne glasbene založbe. Zelo se zanima za zgodovino, kar se denimo kaže v njegovem projektu v sodelovanju z bratislavsko zasedbo Ciganski diabli, ki osvetljuje vpliv romske glasbe na Haydna ter Liszta, ali pa v njegovem umetniškem prispevku ob komemoraciji osvoboditve koncentracijskega taborišča v Mauthausnu leta 1999. Je velik poznavalec dunajske ljudske glasbe, redno pa tudi improvizira po jazz klubih. Od leta 1998 poučuje na raznih mojstrskih tečajih, med letoma 2001 in 2003 je bil gostujoči profesor na dunajski Univerzi za glasbo. Med mnogimi svetovno znanimi glasbeniki in glasbenicami, s katerimi je Gulda sodeloval, naj omenimo pianistko Martho Argerich, Chicka Coreo, japonskega jazzovskega pianista Makota Ozona, Kvartet Hagen, igralca na beirutski oud Marwana Abadoja, dirigente Zubina Mehto, Kurta Masurja in Jehudija Menuhina, Dunajski filharmonični orkester in Japonski filharmonični orkester.

Na unikatno-nekonvencionalnem klavirskem koncertnem večeru bo med drugim zazvenela radikalna različica skladbe Light My Fire glasbene skupine The Doors, katero je  leta 1989 priredil Paulov oče, Friedrich Gulda, eden največjih in najbolj samosvojih avstrijskih pianistov in skladateljev druge polovice dvajsetega stoletja, ki si je na svoj, pogosto ekscentričen način prizadeval osvoboditve klasične glasbe iz rigidnih okvirov strukturne resnobnosti ter pomembno prispeval k razvoju »crossover« žanra, ki združuje klasično glasbo in jazz.


Vstop prost.


V sodelovanju z

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio