Sreda
11. Marec
ob 17.00
Ljubljana

Pozdrav pomladi – Gregorčki 2020 (odpovedano)

Odpoved prireditve Pozdrav pomladi – Gregorčki 2020Obveščamo vas, da je tradicionalna otroška prireditev Pozdrav pomladi – Gregorčki 2020, ki naj bi potekala v sredo, 11. 3. med 17. in 20. uro ob Gradaščici na Eipprovi ulici v Ljubljani, zaradi ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa žal odpovedana, saj nam je zdravje otrok in ostalih obiskovalcev najpomembnejše.

Naj vam Gregorjevo prinese lepo, svetlo in zdravo pomlad.

Za razumevanje se vam iskreno zahvaljujemo in se hkrati že veselimo našega snidenja ob Gradaščici prihodnje leto!

 

 

Kot je običaj, bo prireditev potekala na predvečer svetega Gregorja, v sredo, 11. marca, med 17. in 20. uro, ob Gradaščici na Eipprovi ulici v Trnovem v Ljubljani.


Pozdrav pomladi – Gregorčki je prireditev, s katero se spominjamo starega ljudskega običaja, ko so se obrtniki s spuščanjem lesenih ladjic z gorečimi svečkami po potokih simbolično poslovili od zime in se veselili, da s prihodom pomladi pri delu ne bodo več potrebovali luči. Po starem julijanskem koledarju se pomlad pričenja na dan svetega Gregorja, 12. marca. Tako v Ljubljani na predvečer svetega Gregorja, 11. marca, otroci po Gradaščici spuščajo različno oblikovane ladjice s svečkami, ki jih imenujemo “barčice svetega Gregorja” ali “gregorčki”. Gregorjevo je tudi praznik zaljubljencev, saj se po ljudskem izročilu na ta dan “ptički ženijo“. Namen prireditve je tudi oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra. Prizorišče dogodka (obrežje Gradaščice in Trnovski most) pa sta del arhitekturne zapuščine Jožeta Plečnika.

Spomladansko doživetje na prireditvi bo popestril kulturni in glasbeni program.

Pred prireditvijo poteka vrsta likovnih in izobraževalnih delavnic po številnih šolah in vrtcih ter drugod. Na delavnicah otroci pod vodstvom muzejskih kustosov, pedagogov likovnega in tehničnega pouka, vzgojiteljev v vrtcih in študentov umetnosti iz naravnih in recikliranih materialov izdelujejo ladjice oziroma gregorčke. Posebna pozornost je namenjena razvoju kreativnosti otrok in varovanju okolja. Eden glavnih ciljev prireditve je izdelava gregorčkov iz biološko razgradljivih in ekoloških odpadnih materialov. Delavnic se vsako leto udeleži več otrok, kreativnost pri izdelavi pa ne pozna meja.

  


Pred prireditvijo bosta potekali otroški likovni delavnici izdelovanja gregorčkov:

  • v sredo, 11. 3., ob 17.00, v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani (Ižanska cesta 15, Ljubljana).
    Spoznali bomo star slovanski običaj spuščanja luči kot simbol zmage pomladi nad zimo, svetlobe nad temo. Izdelali bomo ‘Gregorčke’, plovila za spuščanje luči, iz naravnih materialov. Ker se na Gregorjevo ptički ženijo, bodo naše ‘Gregorčke’ krasila ptičja gnezda s ptički. Ves material dobite na delavnici. Delavnica je primerna za otroke od 5. leta dalje in odrasle. Mlajši otroci se nam lahko pridružijo v spremstvu staršev.
    Vstopnina: 6,00 €
    Več informacij na www.botanicni-vrt.si/dogodki-novice

Na delavnicah in prireditvi skrbimo tudi za ekološko osveščanje udeležencev in opozarjamo otroke na pomen varovanja okolja. Pred dogodkom temeljito počistimo strugo in bregove Gradaščice. Plavajoče ladjice pred izlivom Gradaščice v Ljubljanico tudi polovimo in jih odložimo v za to namenjene zabojnike.

Izdelajte tudi vi svojo ladjico iz biološko razgradljivih materialov in se nam pridružite!


Prireditev je za obiskovalce brezplačna. *V primeru previsokega vodostaja, ki bi onemogočal dostop do Gradaščice ali ogrožal varnost obiskovalcev, bo prireditev odpovedana.


Dogodek so podprli:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio