Sreda
11. Marec
ob 17.00
Eipprova ulica
Ljubljana

Pozdrav pomladi – Gregorčki

Vabljeni na tradicionalno otroško prireditev ”Pozdrav pomladi – Gregorčki”, ki jo že dvajseto leto zapored pripravlja Zavod za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra. Letos bo prireditev potekala v sredo, 11. marca, med 17.00 in 20.00 uro ob Gradaščici, na Eipprovi ulici v Ljubljani.

”Pozdrav pomladi – Gregorčki” je prireditev, s katero se v Ljubljani spominjamo starega običaja, ko so obrtniki po vodi spuščali lesene cokle z gorečimi svečkami in se tako veselili, da s prihodom pomladi pri delu ne bodo več potrebovali luči. Po starem julijanskem koledarju se pomlad pričenja na dan svetega Gregorja. Na predvečer svetega Gregorja predvsem otroci spuščajo po Gradaščici v Trnovem različno oblikovane ladjice iz papirja ali lesa, v katere dajo svečke. Te plavajoče lučke imenujemo “barčice svetega Gregorja” ali “gregorčke”. Za še bolj pravljično vzdušje pa poskrbijo številne bakle in vrtni ognji na bregovih Gradaščice.

Pred prireditvijo vas vabimo na brezplačno otroško likovno delavnico izdelovanja gregorčkov, ki bo potekala v sredo, 11.3. ob 17. uri v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani.
Več informacij na: botanicni.vrt@siol.net T: 01 427 12 80

Izdelajte tudi vi svojo ladjico iz biološko razgradljivih materialov in se nam pridružite!

Logotipi Gregorčki 2015

lidl

© IMAGO SLOVENIAE 2022. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio