Petek
11. Marec
ob 17.00
Eipprova ulica
Ljubljana

ODPOVED PRIREDITVE POZDRAV POMLADI – GREGORČKI 2016

Obveščamo vas, da je tradicionalna otroška prireditev Pozdrav pomladi – Gregorčki 2016, ki bi naj potekala v petek, 11. 3. med 17. in 20. uro ob Gradaščici na Eipprovi ulici v Ljubljani, žal odpovedana.

Trenutno je kanal Gradaščice poplavljen in nedostopen, z oddelka za hidrološke prognoze Agencije Republike Slovenije za okolje – ARSO pa so nas obvestili, da do petka popoldan ne predvidevajo upada vodostaja Gradaščice. Ker ne moremo delati proti naravi, ampak samo z njo in nam je varnost otrok in ostalih obiskovalcev najpomembnejša, prireditev odpovedujemo.

Hkrati bi želeli opozoriti tudi vse, ki bi kljub odpovedi prireditve želeli spustiti svoje gregorčke po strugi Gradaščice, da je zaradi visokega vodostaja v kanalu in deroče vode takšno početje nevarno.

Narava gre svojo pot in včasih nam žal prekriža še tako lepe načrte. Vendar pa verjamemo v rek Slab začetek dober konec, pomlad je tik pred vrati in po začetku sodeč bo letos, še posebej lepa!

Za razumevanje se vam iskreno zahvaljujemo in se hkrati že veselimo našega snidenja ob Gradaščici prihodnje leto!

 

Staroljubljanski zavod za kulturo

 

 

 

 

Sreda
11. Marec
ob 17.00
Eipprova ulica
Ljubljana

Pozdrav pomladi – Gregorčki

Vabljeni na tradicionalno otroško prireditev ”Pozdrav pomladi – Gregorčki”, ki jo že dvajseto leto zapored pripravlja Zavod za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra. Letos bo prireditev potekala v sredo, 11. marca, med 17.00 in 20.00 uro ob Gradaščici, na Eipprovi ulici v Ljubljani.

”Pozdrav pomladi – Gregorčki” je prireditev, s katero se v Ljubljani spominjamo starega običaja, ko so obrtniki po vodi spuščali lesene cokle z gorečimi svečkami in se tako veselili, da s prihodom pomladi pri delu ne bodo več potrebovali luči. Po starem julijanskem koledarju se pomlad pričenja na dan svetega Gregorja. Na predvečer svetega Gregorja predvsem otroci spuščajo po Gradaščici v Trnovem različno oblikovane ladjice iz papirja ali lesa, v katere dajo svečke. Te plavajoče lučke imenujemo “barčice svetega Gregorja” ali “gregorčke”. Za še bolj pravljično vzdušje pa poskrbijo številne bakle in vrtni ognji na bregovih Gradaščice.

Pred prireditvijo vas vabimo na brezplačno otroško likovno delavnico izdelovanja gregorčkov, ki bo potekala v sredo, 11.3. ob 17. uri v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani.
Več informacij na: botanicni.vrt@siol.net T: 01 427 12 80

Izdelajte tudi vi svojo ladjico iz biološko razgradljivih materialov in se nam pridružite!

Logotipi Gregorčki 2015

lidl

© IMAGO SLOVENIAE 2019. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio