Petek
14. Oktober
ob 20.00
simpozij 13.-15.10. 2016
Atrij ZRC SAZU - Ljubljana

ZAJUCKAJ IN ZAPOJ

Vljudno vabljeni na PRVI SIMPOZIJ ŠTUDIJSKE SKUPINE ICTM (Mednarodno združenje za tradicijsko glasbo) ZA GLASBE SLOVANSKEGA SVETA, ki bo potekal od 13. do 15. oktobra v Prešernovi dvorani SAZU.

Gre za skupino, ki raziskuje glasbo slovanskega področja, zato tudi udeleženci simpozija, ki jih bo okoli trideset, prihajajo iz tega dela sveta. Pričakujemo muzikologe, etnomuzikologe in folkloriste iz Belorusije, Češke, Hrvaške, Makedonije, Poljske, Slovaške, Slovenije, Srbije, Rusije, Ukrajine. Prav tako pa se nam bodo pridružili raziskovalci, ki preučujejo glasbene tradicije slovanskega prostora, kot so raziskovalci iz ZDA, Francije in Avstrije.

Predstavljali bodo zgodovino etnomuzikoloških raziskav in idej, ki so nastale na področju slovanskega prostora, sodobne metodološke pristope
v raziskavah vokalne in inštrumentalne tradicijske glasbe ter vplive družbenopolitičnih procesov, ki so v tem delu Evrope po letu 1990 vplivali na nacionalno glasbeno politiko ter tradicijske glasbene prakse izven institucionalnih okvirov.

PODROBNEJŠI PROGRAM je dostopen na:
http://www.ictmusic.org/sites/default/files/documents/slavic%20symposium%20programme%20for%20website.pdf

Dogodek organiziramo: ZRC SAZU Glasbenonarodopisni inštitut, Oddelek za muzikologijo Filozofske fakultete UL, Kulturno in etnomuzikološko društvo Folk Slovenija, zavod Imago Sloveniae, Forum slovanskih kultur.

V petek, 14. oktobra, ob 20. uri pa bo v Atriju ZRC v središču Ljubljane potekala prireditev Zajuckaj in zapoj, Pojaj mi, pojaj, črn kous.

Sodelavci Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU jo posvečajo kolegu, etnomuzikologu Julijanu Strajnarju ob njegovi osemdesetletnici. Pestro glasbeno vzdušje z drobci in posebnostmi ljudske glasbene kulture bo z besedo pospremila Maja Šumej, neposredno pa jo bo prenašal Prvi program Radia Slovenija.

Prijazno vabljeni!

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio