Petek
07. Avgust
ob 20.30
Gornji trg - Ljubljana

ROK ZALOKAR TRIO

Rok Zalokar, klavir
Jošt Lampret, kontrabas
Žiga Smrdel, bobni


Rok Zalokar trio je začel ustvarjati leta 2011, leto kasneje pa so glasbeniki že bili izbranci Klubskega maratona Radia Študent, kjer so se prvič predstavili slovenski publiki. Njihove avtorske kompozicije vključujejo elemente jazza, rocka in klasične glasbe, ki se v improviziranem ustvarjanju prepletajo v hipnotično izkušnjo.

Rok Zalokar je pianist in skladatelj, ki živi med Ljubljano in Rotterdamom. Po osnovnem glasbenem izobraževanju iz klavirja in harmonike, se je vpisal na Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani, smer jazz klavir, svoje šolanje pa nadaljeval na univerzi Codarts v Rotterdamu. Rok Zalokar je pomemben akter ljubljanske (ob)jazzovske scene. Poleg solo glasbenega udejstvovanja in vodenja svojih skupin, kurira tudi serijo odprtih »jam session« večerov Impronedeljek v Kinu Šiška. Njegov glavnih fokus je sicer klavirski trio, raziskuje pa tudi različne formate zasedb, ki izzivajo konvencionalne žanrske parametre. Med njimi najbolj izstopajo avantgardni pop trio Kukushai, vokalno-klavirski duo Dvojina in hiphop-noise-jazz skupina Million Ear. Od leta 2013 je Rok Zalokar kot (so)vodja zasedb izdal že enajst albumov z avtorsko glasbo pri založbah RTV ZKP, Celinka, ZARŠ, Kamizdat in Modigo. Njegovo delo ni ostalo neopaženo, poleg rednega igranja na domačih in tujih festivalih je prejemnik Jazzona za najboljšo kompozicijo in izvedbo ter mednarodne nagrade Erasmus Jazz Prize.

Jošt Lampret je po zaključeni izobrazbi na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana nadaljeval študij kontrabasa na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer se še vedno izobražuje v razredu prof. Zorana Markovića. Je trikratni prejemnik prve nagrade na tekmovanju TEMSIG in na Mednarodnem tekmovanju godalcev v Nišu. Kot solist je nastopil z Orkestrom Slovenske Filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo ter Simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Kot orkestrski glasbenik je sodeloval z Mladinskim orkestrom Gustava Mahlerja in z Mediteranskim mladinskim orkestrom ter kot substitut nastopal v Orkestru RTV Slovenija ter Ljubljanski Operi. Sodeloval je tudi v različnih sestavih s priznanimi domačimi in tujimi glasbeniki kot so Irena Grafenauer, Daniel Rowland, Zoran Marković, Mate Bekavac in Vlatko Stefanovski. Poleg klasične glasbe se pojavlja tudi v različnih sestavih v drugih glasbenih zvrsteh. Redno igra v glasbenih skupinah Pijammies, Teo Collori in Momento cigano, Batista Cadillac ter v mnogih priložnostnih projektih.

Žiga Smrdel je mladi bobnar iz Ilirske Bistrice. Njegova glasbena pot se je začela že v zgodnjih najstniških letih z nastopanjem v različnih rock, funk in jazz zasedbah, kot so Kage, Postojnski jazz ansambel in Big Band ŠCPO. Trenutno je študent 4. letnika Deželnega konservatorija za glasbo v Celovcu pri profesorju Klemensu Marktlu in učenec priznanega newyorškega bobnarja Gregoryja Hutchinsona. Sodeloval je že z vidnejšimi imeni slovenske popularne glasbene scene kot so Mia Žnidarič, Alenka Godec, Oto Pestner ter priznanimi jazz glasbeniki kot so Tonč Feinig, Robert Jukič, Matjaž Mikuletič in Marko Črnčec. Veliko je nastopal tudi v tujini, predvsem v Italiji in Avstriji, kot član tria italijanskega kitarista Nazzarena Zacconija ter v triu saksofonista Michaela Eriana. Z bratom Petrom vodita tudi lastne projekte, kot so Wicked Nation in jazz kvartet. Leta 2017 je na tekmovanju mladih glasbenikov TEMSIG osvojil zlato plaketo v kategoriji jazz – solo, leta 2019 pa v kategoriji komorne skupine – jazz.


Vstop prost.

Zaradi ukrepov omejevanja širjenja okužb s COVID-19 si morajo obiskovalci redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1,5m. Po uredbi NIJZ je obvezno zbiranje osebnih podatkov vseh obiskovalcev, podatke moramo hraniti 30 dni. Zaradi zagotavljanja varnosti vse obiskovalce vljudno naprošamo, da dosledno sledijo navodilom. Če sumite, da ste prišli v stik s koronavirusom ali kažete tipične znake bolezni, ne hodite na dogodek. Poskrbimo za zdravje nas in naših bližnjih.


© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio