Sreda
23. Avgust
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

SABINA CVILAK, MARTINA BURGER IN ALEKSANDRA NAUMOVSKI POTISK (Slovenija)

ČUJEČNOST POEZIJE


Sabina Cvilak, sopran
Martina Burger, sopran
Aleksandra Naumovski Potisk, klavir


Spored:

Martina Burger, sopran
Aleksandra Naumovski-Potisk, klavir 

 • Josipina Turnograjska (1833–1854)
  Občutki (Lovro Toman)
  Tri rožice (Lovro Toman)
  Zdravlica (Lovro Toman)
 • Aleksandra Naumovski Potisk
  Vprašanje (Luiza Pesjak)
  Izgubljen (Ljudmila Prunk)
  Rdeče rože (Aleksandra*)
  Sanjaj srce! (Franja Trojanšek)
  Intermezzo IX (Ljudmila Poljanec)

 

Sabina Cvilak, sopran
Aleksandra Naumovski Potisk, klavir

 • Aleksandra Naumovski Potisk, Ciklus Gaspare Stampe
  Vsaka zvezda, vsak planet (Gaspara Stampa / prevod Saša Potisk)
  Salamander (Gaspara Stampa / prevod Saša Potisk)
  Ocean (Gaspara Stampa / prevod Saša Potisk)
  Moje hrepenenje (Dora Gruden)
 • Gustav Mahler (1860–1911), Rückert-Lieder, op. 44
  Ich atmet’ einen linden Duft
  Liebst du um Schönheit
  Um Mitternacht
  Blicke mir nicht in die Lieder!
  Ich bin der  Welt abhanden gekommen

* Bodisi psevdonim ali pa pravo ime ustvarjalke, ki je objavljala v letih 1926-1928


Izjemna sopranistka Sabina Cvilak je z odliko diplomirala iz solopetja na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Že za časa študija je zmagovala na tekmovanjih in postala stalna gostja mestnega gledališča v Leobnu. Pozornost javnosti je pritegnila zlasti po dunajskem debiju v Blochovi operi Macbeth, ki je bila izvedena v okviru Dunajskih slavnostnih tednov. V sezoni 2004/2005 je bila štipendistka Karajanovega sklada in članica dunajske Državne opere. Na povabilo slovitega tenorja Plácida Dominga je v sezoni 2007/2008 debitirala kot Mimì v Nacionalni operi v Washingtonu in požela izvrstne kritike; uspehu so sledila vnovična povabila, in sicer za vlogi Liù in Micaële, ki ju je upodobila tudi na odru losangeleške Opere. Sodeluje s številnimi simfoničnimi orkestri, prav tako je redna gostja številnih glasbenih festivalov ter uglednih glasbenih gledališč in koncertnih prizorišč. Od uspešne izvedbe Rossinijeve Male slavnostne maše s tenoristom Andreo Bocellijem ga redno spremlja na koncertnih turnejah po Aziji, Združenem kraljestvu in drugod po Evropi. Sabina Cvilak je stalna članica in solistka mariborskega opernega ansambla. Je prejemnica Glazerjeve nagrade, nagrade Sama Smerkolja ter nagrade Prešernovega sklada.

Sopranistka Martina Burger je leta 2011 z odliko diplomirala v razredu Vlatke Oršanić na zagrebški Akademiji za glasbo. Uspešno je nastopala na slovenskih in hrvaških pevskih tekmovanjih, leta 2007 in 2009 pa je v Dubrovniku prejela prvo nagrado. Na mednarodnih pevskih tekmovanjih na Slovaškem (Trnava) in v Italiji (Videm, Alessandria) se je uvrstila v finale. Leta 2010 je prejela tudi rektorjevo nagrado zagrebške univerze. Kot koncertna pevka je med drugim sodelovala na Dubrovniških poletnih igrah, Varaždinskih baročnih večerih, Festivalu Brežice, Kogojevih dnevih, IFCM Peking (Kitajska), na Festivalu Saint-Lo (Francija) … Nastopa tudi z različnimi orkestri ter v opernih gledališčih v Ljubljani, Zagrebu in na Reki. V različnih opernih produkcijah je poustvarila vloge Nimfe (Monteverdi, Orfej), Belinde (Purcell, Dido in Enej), Pamine, Kraljice noči (Mozart, Čarobna piščal), Madamme Herz (Mozart, Gledališki ravnatelj), Metke (Humperdinck, Janko in Metka), Laurette (Puccini, Gianni Schicchi), baronice Sue Ellen (Offenbach, Pariško življenje), Adine (Donizetti, Ljubezenski napoj), Sreče (Bersa, Der Schuster von Delft) … V minuli sezoni je v SNG Opera in balet Ljubljana nastopila kot Minka v Gorenjskem slavčku, Frasquita v Bizetovi Carmen in Deseta hči v istoimenski noviteti Milka Lazarja.

Pianistka in skladateljica Aleksandra Naumovski Potisk je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V zadnjih štirih letih je igrala na več sto koncertih, med drugim na stoti obletnici rojstva Rada Simonitija v Slovenski filharmoniji, v Unionski dvorani Maribor, na Festivalu Lent idr. Marca 2017 je bila v Slovenski filharmoniji premierno uprizorjena njena prva opera za otroke, Glasbena hiša, v koprodukciji Cone 8, Slovenske filharmonije in SNG Opera in balet Maribor. Novembra 2017 je bila v berlinskem Brechthausu premierno uprizorjena njena opera za otroke Martin Krpan, ki je do danes doživela že petdeset ponovitev. Novembra 2018 je bil v vrhunski baletni zasedbi v Cankarjevem domu premierno uprizorjen tudi njen prvi balet za otroke, La Fontainove basni. Aprila 2021 je zmagala na SpevSLAMU, decembra 2021 pa je bila krstno uprizorjena njena opera Mehurčki. Na povabilo slovenskega veleposlaništva v Rimu je bila ob 30. slovenskem dnevu državnosti v rimski Baziliki svetih dvanajstih apostolov izvedena njena kantata Misijonar, ki je nastala ob dvestoletnici misijonarja dr. Ignacija Knobleharja. Marca 2023 je bil v Cankarjevem domu krstno izveden njen Concertino za klarinet in komorni godalni orkester op. 14., ki ima pomenljiv podnaslov Ljubljanske vedute, skladateljica pa že pripravlja preludije za klavir in ciklus samospevov na poezijo slovenskih pesnic 19. stoletja.


Brezplačne vstopnice, ki vam jih velikodušno poklanjajo Adria Media Ljubljana, GenLan in Assai & Acai, je mogoče prevzeti zadnjo uro pred dogodkom na prizorišču. Rezervacije niso mogoče.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio