Sreda
16. Avgust
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

SLOVANSKI PLESI IN SANJARJENJA

Marina Horak, klavir

 

Vstop prost!


Spored:

FRÉDÉRIC CHOPIN (1810–1849): Mazurka op. 50/3 v cis-molu, Nocturne op. 48/2 v fis-molu
FERDO LIVADIĆ (1799–1879): Notturno (1822) v fis-molu                                          
JURIJ MIHEVEC (1805–1882): Pièces caractéristiques
PETER I. ČAJKOVSKI (1840–1893): Dumka op. 59 v c-molu
JANEZ MATIČIČ (1926): Danses grotesques / Groteskni plesi
KAROL SZYMANOWSKI (1882–1937): Preludiji op. 1
MARKO TAJČEVIĆ (1900–1984): Sedem balkanskih plesov


Vrhunska slovenska pianistka poljsko-makedonskih korenin Marina Horak je svoje izobraževanje začela pri prof. Hildi Horak, ga nadaljevala v Münchnu na Visoki šoli za glasbo, nato pa v Parizu in Londonu, potem pa je v Parizu študirala še čembalo in se udeleževala številnih mojstrskih tečajev. Že v času študija je postala dobitnica mnogih mednarodnih nagrad, kot solistka pa je nastopala s Slovensko, Beograjsko in Makedonsko filharmonijo, s sarajevskimi in zagrebškimi simfoniki, z norveškimi simfoniki in filharmoniki, z nizozemskim radijskim orkestrom, komornimi orkestri Gaudeamus (Zagreb), Barock Strings Zurich (Švica), londonskim Young Symphony Orchestra, švicarskim Orchesterverein Zürich in drugimi.

Je dobitnica Betettove nagrade Društva glasbenih umetnikov Slovenije. Njena bogata mednarodna glasbena kariera beleži številne koncerte z orkestri, televizijska in radijska snemanja, ter solistična in komorna gostovanja po vsej Evropi, Avstraliji in Aziji. Nastopila je na festivalih, kot so Festival de Musique Sacrée (Pariz), norveška festivala Bergen Festspillene in Summer Festival Oslo,  Poletni festival v Ljubljani, mariborski Lent,  nemška festivala Hitzacker Sommertage in Tschechische Nacht, Shanghai Music Festival (Kitajska), Hvarske ljetne priredbe in Terra Magica Poreč (Hrvaška), Copenhagen Summer Festival (Danska), Festival Tibor Varga (Švica), Forfest Kromeriž (Češka), Hopes, talents, masters (Bolgarija), Pera Piano Festival Istanbul (Turčija), Northern Lights Music Festival (ZDA)  in drugi. Posnela je tudi zgoščenke: Štiri sonate slovenskih avtorjev (Škerjanc, Lipovšek, Šivic, Matičič), Nepoznani Chopin – Sonata op. 4 in Poljske pesmi op. 74 s sopranistko Pio Brodnik ter skladbe Pièces caractéristiques Jurija Mihevca.

Trenutno je profesorica za komorno igro na Akademiji za glasbo v Ljubljani, obenem pa se kot pianistka in pedagoginja intenzivno udejstvuje v tujini in doma. V zadnjih letih je pogosto potovala v ZDA in v Hong Kong, kjer je poleg številnih koncertov vodila mojstrske tečaje na raznih univerzah.


 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio