Sobota
29. Avgust
ob 20.00
Novi trg - Ljubljana

SLOVENA VOICES: Zvezdana Novaković s saksofonskim kvartetom Roya (Slovenija, Hrvaška, Poljska)

Zvezdana Novaković, avtorica projekta, vokal, harfa, elektronika (looperji), kompozicije
Petra Horvat, sopranski saksofon
Weronika Pertyka, altovski saksofon
Betka Bizjak Kotnik, tenorski saksofon
Jovana Joka, baritonski saksofon


Izkušnja Slovena Voices je več kot le poslušanje glasbe. V tej vokalno-instrumentalni mešanici čistega, pristnega zvoka lahko poslušalec globoko v sebi začuti intenzivno srečanje klasične in starodavne tradicije. Glasbenice vas bodo povabile, da jim sledite nazaj v čas, ko se je rodila tradicionalna glasba slovanskih kultur. Glas in saksofon bosta občasno postala tradicionalni glasbili, na primer gadulka ali gaida, ki igrata pesem poročnega plesa, nov svet bo odprl tudi umirjen zvok harfe, ki se bo pridružil glasu, ali pa zvočna krajina, ki bo nastala z dodajanjem elektronskih efektov tradicionalni glasbi. Sodobna klasična kompozicija se v Slovena Voices prepleta z jazzovsko harmonijo, brezčasna pesem prednikov pa se z odprtimi glasovi bogatimi z ornamenti in drugimi posebnostmi različnih slovanskih in balkanskih kultur spogleduje s sodobno improvizacijo.

Zvezdana Novaković je slovenska umetnica, ki raziskuje meje svojega glasbenega in performativnega izražanja znotraj tradicionalne ljudske, jazzovske, klasične in elektronske glasbe ter uprizoritvenih umetnosti. Na njeno glasbeno govorico vpliva tradicija slovanskih in balkanskih držav in tehnika odprtega glasu grla, ki je mešanica njenega lastnega izražanja v kombinaciji z improvizacijo. Narodnih pesmi se je naučila pri srbski in slovenski babici, svoje znanje bolgarskega ljudskega petja pa je izpopolnjevala na magistrskem študiju v Plovdivu v Bolgariji. V iskanju resonirajočega petja odprtih glasov, se je podala na raziskovanje tudi drugih ljudskih pesmi slovanskih in balkanskih kultur. Sodelovala in učila se je od avtentičnih pevcev Bolgarije, Belorusije, Ukrajine, Srbije, Bosne, Poljske, Hrvaške in Slovenije. Produkt petletnega raziskovanja je projekt Slovena Voices, v katerem odzvanjajo njene nove kompozicije ljudskih pesmi.

Roya Quartet je edinstvena zasedba saksofonistk z izrazito multikulturno identiteto, živahnim temperamentom in karizmo, ki jo žene želja po drznem, individualnem umetniškem izrazu in preseganju meja v glasbi. Glasbenice je v sestav spojila ljubezen do klasičnega saksofona in komornega muziciranja ter želja, da širši publiki predstavijo repertoar za klasični saksofon na vrhunski ravni v edinstvenem sestavu kot je ženski kvartet saksofonov. Članice prihajajo iz različnih držav (Slovenija, Hrvaška in Poljska) in kulturnih okolij, kar jih je navdihnilo za raziskovanje korenin, tradicij in ljudske glasbe različnih regij. V svojih projektih se z iskanjem drugačnih glasbenih žanrov in oblik izražanja umikajo ustaljenim potem njihovih glasbil. Tako je nastal njihov letni dogodek Ladies Night, kjer je kvartet do sedaj predstavil programa Ladies go Tango v sodelovanju z zasedbo Quatro por Tango in argentinskim skladateljem Fernandom Muslerom ter Village Ladies v sodelovanju s pevko Zvezdano Novaković in skladatelji iz Hrvaške, Poljske in Slovenije. Posnetki kvarteta so dopolnili avtorske zgoščenke skladateljic Nine Šenk (Art), Anne Marie Huszcza (wydziviAnka) in Zvezdane Novaković (Slovena Voices). Kvartet se je s samostojnimi koncerti predstavil na festivalih na Hrvaškem, Poljskem, v Franciji, Srbiji in Sloveniji.


Vstop prost.

Zaradi ukrepov omejevanja širjenja okužb s COVID-19 morajo vsi obiskovalci nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1,5m. Zaradi zagotavljanja varnosti vse obiskovalce vljudno naprošamo, da dosledno sledijo navodilom. Če sumite, da ste prišli v stik s koronavirusom ali kažete tipične znake bolezni, ne hodite na dogodek. Poskrbimo za zdravje nas in naših bližnjih.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio