Ponedeljek
02. Julij
ob 20.30
Narodna galerija – Ljubljana

SLOVENSKI KOMORNI ORKESTER DUNAJ

Aleksandra Pleterski, altovska flavta
Julija Vrabec, klarinet in basovski klarinet
Petra Kovačič, violina
Clara Schwaiger, viola
Primož Zalaznik, violončelo
Urh Mrak, violončelo
Iztok Hrastnik, kontrabas
Krištof Hrastnik, tolkala
Miha Haas, klavir

Dirigentka: Jera Petriček Hrastnik


Spored:

Nina Šenk (1982), Movimento fluido I
Franz Schubert (1797‒1828), Klavirski kvintet v A-duru, D. 667 »Postrv«
Nina Šenk, Dreamcatcher


Vstop prost.


Slovenski komorni orkester Dunaj je bil ustanovljen maja leta 2017. V njem igrajo slovenski glasbeniki in glasbenice, ki delujejo v tujini, sekcije pa vodijo izstopajoči posamezniki, ki so sicer dejavni v znanih mednarodnih orkestrih, na primer Petra Kovačič in Iztok Hrastnik (Dunajska državna opera in filharmonija) ter drugi. V orkestru sodelujejo slovenski študenti glasbe in pridobivajo znanje od izkušenih profesionalnih glasbenikov.

SKOD deluje kot posrednik med slovensko in avstrijsko ustvarjalno oziroma poustvarjalno kulturo. Na visoki izvajalski ravni predstavlja v avstrijskem glavnem mestu (ki je v zadnji polovici tisočletja tudi prestolnica glasbe) med drugim slovensko glasbo, na svojih nastopih v Sloveniji pa seznanja občinstvo z uveljavljenimi slovenskimi glasbeniki, ki delujejo v tujini, z avstrijsko in še posebno dunajsko skladateljsko tradicijo ter z manj znanimi deli 20. in 21. stoletja.

Orkester je sodeloval s fagotistom Mihaelom Mitevom, ki trenutno študira v Švici, klarinetistom Jernejem Albrehtom, ki uspešno deluje v Veliki Britaniji, čelistko Aljo Mandič, članico Zagrebške filharmonije, in violinistom Žigo Faganelom, članom Slovenske filharmonije. SKOD nastopa tudi s svetovno uveljavljenimi slovenskimi solisti. Že na prvem koncertu je tako z njim zapela mezzosopranistka Bernarda Fink (v Haydnovi kantati Ariadna na Naksosu), dogodek pa je predstavila tudi avstrijska nacionalna televizija ORF v okviru oddaje Dober dan, Koroška.


© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio